Προσοχή στη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα
Καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αλόγιστη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, κρούει ο επεμβατικός καρδιολόγος, Δρ Γιώργος Γεωργίου. Μιλώντας στον Active ο Δρ Γεωργίου ανέφερε πως η χλωροκίνη θα πρέπει να συνταγογραφείται με σύνεση, αφού, όπως εξήγησε, το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες που είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.
«Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι εκεί που πραγματικά παρατηρείται και η μεγαλύτερη θνησιμότητα», ανέφερε ο Δρ Γεωργίου, τονίζοντας πως αυτούς τους ασθενείς οφείλουμε να τους κρατήσουμε μακριά από επιβεβαιωμένα περιστατικά, ούτως ώστε να μην επιμολυνθούν.
«Έχουν δοθεί οδηγίες όπως στα περιστατικά με καθόλου ή ήπια συμπτώματα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό να μπορεί να χορηγείται χλωροκίνη με απόφαση του προσωπικού γιατρού», ανέφερε ο Δρ Γεωργίου, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να προηγείται λεπτομερής αξιολόγηση του ιστορικού των ασθενών. «Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως στην ρευματολογία και την δερματολογία, αλλά δεν είναι άμοιρο κινδύνων και επιπλοκών», ανέφερε ο Δρ Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η απόφαση για χορήγηση χλωροκίνης βασίστηκε σε περιορισμένα δεδομένα και δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας στοιχεία που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το φάρμακο αυτό μειώνει το ιικό φορτίο και προλαβαίνει την εξέλιξη αυτών των περιστατικών.
Σε σχέση με το ρόλο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δρ Γεωργίου ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας τους έχει αναθέσει τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, ούτως ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να μπορούν απρόσκοπτα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό. «Σχεδόν καθημερινά έχουμε περιστατικά εμφραγμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται στην οξεία τους φάση και επιβάλλεται να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε ο Δρ Γεωργίου.
Καταλήγοντας, ο Δρ Γεωργίου κάλεσε τους πολίτες όταν παρουσιάζουν κλασσικά συμπτώματα καρδιάς ή άλλων σοβαρών καταστάσεων που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο να αποτείνονται στις Πρώτες Βοήθειες και να προτιμούν να μετακινούνται με ασθενοφόρα, τα οποία διαθέτουν απινιδωτές και στελεχώνονται από έμπειρο προσωπικό που μπορεί να σταματήσει μια επαπειλούμενη κατάσταση. «Σε αντίθετη περίπτωση θα σώζουμε ασθενείς από κορωνοϊό και θα χάνουμε άλλους ασθενείς από σοβαρές καρδιακές και άλλες παθήσεις», κατέληξε ο Δρ Γεωργίου.
Πηγή: philenews