Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
Συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

[ad_1]

Συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος αποφάσισαν επί της αρχής οι Υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα Υπουργό Πάνο Καμμένο να έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα.

Η Συμμαχία προσανατολίζεται σήμερα στην υιοθέτηση ενός κειμένου και δύο ρητών ανακοινώσεων από το Γενικό Γραμματέα και την Γερμανίδα Υπουργό Αμυνας, που ούτε λίγο, ούτε πολύ θα ανοίγουν το δρόμο στο ΝΑΤΟ για να επιτηρήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς κοινές περιπολίες και γκρίζες ζώνες.

Μετά από 9 συναντήσεις με την Γερμανίδα Υπουργό, άλλες τόσες με τον Άγγλο συνάδελφό του (ο οποίος στήριξε τις ελληνικές θέσεις, από κοινού με τον Ολλανδό και τον Γάλλο) και διαβούλευση με πολλές άλλες χώρες, αλλά και τέσσερα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην Α.Μέρκελ, ο Π.Καμμένος φαίνεται πως διασφάλισε την αποδοχή της ελληνικής θέσης για:

• ανάπτυξη ναυτικής δύναμης που ενδέχεται να φτάσει τα 57 σκάφη στο Αιγαίο και συγκεκριμένα μεταξύ Λέσβο, Χίου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και τουρκικών ακτών, 

• με τα τουρκικά πλοία να επιτηρούν μόνο την τουρκική πλευρά των συνόρων, τα ελληνικά την ελληνική και τα πλοία τρίτων χωρών και τις δύο πλευρές. 

• η δύναμη θα έχει ως κορμό την δύναμη SNMG2 που επιχειρεί ήδη στη Μεσόγειο, υπό γερμανική διοίκηση, 

• με την ευθύνη έρευνας και διάσωσης να παραμένει αποκλειστικά στις αρχές των δύο πλευρών του Αιγαίου, χωρίς ανάμιξη ο ένας στην περιοχή του άλλου, 

• με άμεση επαναπροώθηση όλων των φουσκωτών που συλλαμβάνονται πίσω στην Τουρκία, 

• πλήρη κατάθεση σχεδίων πτήσης για όλα τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασία, κάτι που αφορά σαφώς και τα τουρκικά και

• διασφάλιση της διασύνδεσης της επιχείρησης με την Frontex.

Με αυτή η εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για επιχειρήσεις πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια και την αντιμετώπιση του ζητήματος στη ρίζα του. 

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται σε έγγραφο της διαπραγμάτευσης από το τέλος της χθεσινής ημέρας που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

Βεβαίως από την συμφωνία επί της αρχής για μια πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ως την πραγματοποίηση του εγχειρήματος θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες η Κομισιόν, εξέδωσε έκθεση που αναφέρει ότι “η Τουρκία οφείλει κατά προτεραιότητα να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην παρεμπόδιση των παράτυπων αναχωρήσεων από το έδαφός της μεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ”. 

Η έκθεση της Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να επιταχύνει τις “χερσαίες επιχειρήσεις της στα παράλια”, καθώς “ακόμα και μέσα στο χειμώνα οι ημερήσιες αφίξεις στην Ελλάδα ήταν 2186 τον Ιανουάριο και 3575 το Δεκέμβριο, μειωμένες ωστόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο (6929).

Η έκθεση ωστόσο είναι “ισορροπημένη” λένε διπλωμάτες, καθώς αναγνωρίζει στην Άγκυρα και “στέρεα μέτρα που έχει ήδη λάβει όπως: η επαναφορά της βίζας για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τους ίδιους τους Σύρους, μειώνοντας τις αφίξεις στην Τουρκία από τον Λίβανο και την Ιορδανία”.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend