Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ «Ασθενής με ικέτευε να πω στον εγγονό του ότι τον αγαπά» (βίντεο)
«Ασθενής με ικέτευε να πω στον εγγονό του ότι τον αγαπά» (βίντεο)

«Ασθενής με ικέτευε να πω στον εγγονό του ότι τον αγαπά» (βίντεο)

 

 

Τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι ασθενείς με κορωνοϊό και οι οικογένειες τους, στις οποίες απαγορεύεται το επισκεπτήριο, αλλά και τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας, περιέγραψε σε παρέμβασή της στην κρατική τηλεόραση η νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λευκωσίας, Μαρία Φωκά. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναφορά της νοσηλεύτριας στην περίπτωση ασθενή που την παρακαλούσε, λίγο πριν διασωληνωθεί, να μεταφέρει στον εγγονό του ότι τον αγαπά.

«Εργαζόμαστε χρόνια στην ΜΕΘ και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, όμως αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρα», είπε η κα. Φωκά, φανερά συγκινημένη, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται τρομερά γρήγορα.

Η κα. Φωκά ανέφερε ότι στους ασθενείς δεν επιτρέπεται καμιά φυσική επαφή με τις οικογένειές τους, ενώ εξήγησε ότι κάποιοι εξ αυτών λόγω του ότι είναι ηλικιωμένοι και δεν χειρίζονται καλά την τεχνολογία, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ούτε μέσω τηλεφωνήματος ή βιντεοκλήσης. «Είναι τεράστια η αγωνία των ασθενών, αλλά και το άγχος των οικογενειών τους», ανέφερε η νοσοκόμα, τονίζοντας πως είναι δύσκολη ακόμη και η ενημέρωση των συγγενών για την κατάσταση της υγείας του δικού τους ανθρώπου. «Πάγια αρχή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ήταν ότι δεν νοσηλεύουμε μόνο τον ασθενή, αλλά και την οικογένειά του», ανέφερε η κα. Φωκά, προσθέτοντας πως τώρα εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

Κληθείσα να αναφέρει πως διαχειρίζεται ένας επαγγελματίας υγείας την όλη κατάσταση σε προσωπικό επίπεδο, η κα. Φωκά ανέφερε ότι η προσέγγιση των μελών των οικογενειών τους είναι ένα άλλο μεγάλο άγχος. «Δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι για την ώρα οι επαγγελματίες υγείας δεν τυγχάνουν ψυχολογικής στήριξης, ευελπιστούν όμως ότι σύντομα θα δραστηριοποιηθούν οι Σύνδεσμοι Ψυχολόγων προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πηγή: philenews

Send this to a friend