Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πόσο κοστίζει μια κηδεία: Στην Κύπρο του 2016 “πληρώνεται” ακριβά και ο θάνατος!!!
Πόσο κοστίζει μια κηδεία: Στην Κύπρο του 2016 “πληρώνεται” ακριβά και ο θάνατος!!!

Πόσο κοστίζει μια κηδεία: Στην Κύπρο του 2016 “πληρώνεται” ακριβά και ο θάνατος!!!

Μακάβριο, λυπηρό και για πολλούς άβολο θέμα συζήτησης. Μια κηδεία ωστόσο, είναι κάτι που αφορά όλους, αφού πρόκειται για κάτι που ο καθένας -σε κάποια στιγμή- υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει. Την ίδια ώρα σημαντικά είναι και το οικονομικό κόστος πίσω από μια κηδεία, το οποίο αναλαμβάνει –συνήθως- η οικογένεια ή το στενό περιβάλλον του εκλιπόντος.

Σε επικοινωνία του InBusinessNews με γραφεία κηδειών στη Λευκωσίας, έχει καταλήξει σε βασικές τιμές που σήμερα χρεώνονται για υπηρεσίες κηδειών, από τη μεταφορά και περιποίηση ενός νεκρού μέχρι τον πρώτο, ξύλινο σταυρό που τοποθετείται στον τάφο.

Τα πρώτα, βασικά έξοδα
Τα πρώτα βασικά έξοδα για μια κηδεία αφορούν το φέρετρο, τις υπηρεσίες του γραφείου κηδειών και βεβαίως της εξασφάλισης του τάφου. Οι τιμές για ένα φέρετρο αρχίζουν από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ, αναλόγως ξύλου και τύπου φέρετρου που επιλέγεται. Στελέχη από γραφεία κηδειών αναφέρουν ότι οι πλείστοι επιλέγουν φέρετρα που κοστίζουν 300 με 500 ευρώ. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες που παρέχει ένα γραφείο κηδειών χρεώνονται 300 με 500 ευρώ. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν την παραλαβή και φύλαξη του νεκρού σε ειδικό χώρο, ετοιμασίας του για τη νεκρώσιμο ακολουθία καθώς και τη μεταφορά του στους σταθμούς που γίνονται σε μια κηδεία (οικία νεκρού, εκκλησία και κοιμητήριο).

 

 

Η «παρηορκά» και ο πρώτος σταυρός
Παράλληλα, τα γραφεία κηδειών παρέχουν σειρά άλλων υπηρεσιών αλλά και απαιτούμενων για μια κηδεία. Ειδικότερα αναφέρεται ότι τα πλείστα γραφεία προσφέρουν τη λεγόμενη «παρηορκά», δηλαδή ψωμί, ελιές, χαλλούμι, νερό και κρασί πετά το πέρας της κηδείας σε ένα νεκροταφείο. Η «παρηορκά» χρεώνεται από 80 μέχρι 150 ευρώ, αναλόγως γραφείου, προϊόντων που προσφέρονται αλλά κόσμου που υπολογίζεται να βρεθεί σε μια κηδεία.

‘Ένα γραφείο κηδειών παρέχει ακόμη, εάν το επιθυμεί το περιβάλλον του νεκρού, πήλινη στάμνα, ξύλινο σταυρό για τον τάφο και καντήλι με σχετική θήκη. Το εν λόγω πακέτο προσφέρεται έναντι για ποσό από 60 μέχρι 100 ευρώ. Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι στην κοστολόγηση των υπηρεσιών από γραφεία κηδειών υπάρχει και ΦΠΑ της τάξης του 5%.

Οι αγγελίες, ο νεκροθάφτης και η Εκκλησία
Στα έξοδα μιας κηδείας περιλαμβάνονται και οι αγγελίες σε εφημερίδες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 70 μέχρι 110 ευρώ, αναλόγως μεγέθους της εκάστοτε αγγελίας και των χρεώσεων κάθε εφημερίδας.

Κατά την  ημέρα της κηδείας κόστος προκύπτει και για το άνοιγμα και κλείσιμο ενός τάφου, εργασία που διεκπεραιώνεται από τους νεκροθάφτες, οι οποίοι χρεώνουν από 150 μέχρι 250 ευρώ για κάθε τάφο. Παράλληλα, ένα μικρό, προαιρετικό κόστος προκύπτει και για την Εκκλησία που τελεί τη νεκρώσιμο ακολουθία, το οποίο συνήθως ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Το κόστος του τάφου και του μνήματος
Σημαντικό είναι το κόστος και για εξασφάλιση χώρου σε ένα κοιμητήριο. Είναι άλλωστε συνηθισμένη η τακτική ατόμων να αγοράζουν, ενώ βρίσκονται εν ζωή, τον τάφο τους. Οι τιμές ποικίλλουν αναλόγως Δήμου αλλά και θέσης εντός κοιμητηρίων. Δηλαδή η πρώτη σειρά σε ένα κοιμητήριο είναι ακριβότερη από μια τελευταία. Πάντως, όσον αφορά τις τιμές σημειώνεται ότι αυτές κυμαίνονται από 700 μέχρι 2.500 ευρώ. Σημειώνεται παράλληλα, ότι για άπορα άτομα πολλοί Δήμοι έχουν αφήσει ελεύθερους χώρους σε κοιμητήρια, τους οποίους παραχωρούν δωρεάν ή έναντι χαμηλού ποσού, το οποίο καλύπτεται από φίλους και συγγενείς.

Η επιλογή συγγενών ή φίλων ενός νεκρού καθορίζει τον χρόνο δημιουργίας μνήματος. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό περιθώριο για τη δημιουργία μνήματος, αν και πολλοί επιλέγουν να κάνουν τις πλάκες εντός των πρώτων ετών μετά τον θάνατο κάποιου. Το κόστος για την κατασκευή του μνήματος αρχίζει από τα 1.200 ευρώ και ανεβαίνει, αναλόγως του υλικού και του σχεδιασμού που θα επιλέξει το περιβάλλον του αποβιώσαντα.

Πηγή: http://www.inbusinessnews.com/

Send this to a friend