Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ελπίδες για εμβόλιο κατά κορωνοϊού
Ελπίδες για εμβόλιο κατά κορωνοϊού

Ελπίδες για εμβόλιο κατά κορωνοϊού

Σημαντικές εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα, σε ό,τι αφορά στη θεραπεία του κορωνοϊού, περιέγραψε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο ACTIVE του «Φιλελευθέρου» και την εκπομπή «Ατζέντα», ο κορυφαίος Κύπριος επιστήμονας καθηγητής που διαπρέπει στο Τέξας, δρ Κυριάκος Κώστα Νικολάου.

 

«Πολλές εταιρείες έχουν αναλάβει να προωθήσουν φάρμακα, όπως η χλωροκίνη, που χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τη θεραπεία της ελονοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Νικολάου.

«Η ιστορία του φαρμάκου μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στον 5ο αιώνα π.Χ. και στα γραπτά του Ιπποκράτη», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι, σε αυτά, γινόταν αναφορά σε ένα δέντρο από το οποίο έπαιρναν φυσικές ουσίες και θεράπευαν τη μαλάρια. Οι επιστήμονες, συνέχισε, άλλαξαν/ απλοποίησαν τον μοριακό τύπο της ουσίας που αναφέρεται στον Ιπποκράτη, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της χλωροκίνης η χρήση της οποίας αποδεικνύεται αποτελεσματική.

 

 

Η χλωροκίνη σε συνδυασμό με αντιβιοτικό φάρμακο την αζιθρομυκίνη, αναφέρουν οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες και συγκεκριμένα στο International Journal of Antimicrobial Agents, επιταχύνουν σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, με τα αποτελέσματα στις δοκιμές να κρίνονται ως εντυπωσιακά.

 

Στη συνέντευξη του ο δρ Νικολάου επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει κλινικές δοκιμές στη Γαλλία και την Κίνα και διαπιστώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό για τους ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ είναι εύκολο να παραχθεί και δεν είναι ακριβό».

 

Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ 

Στην Αμερική θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές και αυτό μας δίνει πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ο δρ Νικολάου. Σημείωσε ακόμη «ότι δοκιμάζονται και άλλα φάρμακα κατάλληλα για άλλες λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν και πολλές ελπίδες για εύρεση εμβολίου».

 

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι περισσότερες πολιτείες και η κεντρική κυβέρνηση έχουν λάβει πολύ σκληρά μέτρα». Ο κόσμος φοβάται, ανέφερε, δύσκολα μεταβαίνει στην εργασία του και πίσω στο σπίτι του, καθώς η διασπορά του ιού είναι ραγδαία και πολλές φορές μεταδίδεται από ανυποψίαστους σε αθώους, αφού οι περισσότεροι κουβαλούν τον ιό και είναι ασυμπτωματικοί.

 

«Για παράδειγμα», ανέφερε, «στο πανεπιστήμιό μας, μας δόθηκαν οδηγίες όπως οι φοιτητές μας μείνουν μόλις το 25% ή πιο λίγοι για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ επικρατεί φόβος ανάμεσα στους πολίτες».
Η Νέα Υόρκη, συμπλήρωσε, με 20 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα. «Για παράδειγμα ο γιος μας μετακινήθηκε στην Καλιφόρνια, όπως πολλές άλλες οικογένειες».

 

Ζωονόσος ή ανθρώπινο δημιούργημα; 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η προέλευση του COVID-19 είναι από νυχτερίδες και παγκολίνες, ο δρ Νικολάου σημείωσε ότι «Είναι δύσκολο να δείξουμε με το δάχτυλο αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν κατηγορίες, όπως ξέρετε, από Κίνα προς ΗΠΑ. Πρέπει όμως να περιμένουμε για να διευκρινίσουμε αν ο ιός προήλθε από τη φύση ή είναι τεχνητός από τον άνθρωπο. Κάποια στιγμή θα μάθουμε, αλλά προτεραιότητα επί του παρόντος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ιού».

 

Ο ιός είναι εχθρός όλων, όχι μόνο μιας χώρας

Οι λαοί πρέπει να συνεργαστούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την απειλή της πανδημίας ανέφερε ο δρ Νικολάου, καθώς κινδυνεύουν όλοι και όχι ένας. Ο εχθρός είναι κοινός επανέλαβε, μη αποκλείοντας τη θεωρία του Bill Gates ότι αυτή τη μορφή θα έχουν οι πόλεμοι του μέλλοντος. Είναι απρόσωπος πόλεμος είπε και κοστίζει λιγότερα από τους κανονικούς πολέμους με όπλα, καθώς οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες.

 

Τα χρήματα για έρευνες μειώνονται παγκόσμια, εξήγησε ο κορυφαίος καθηγητής, την ώρα που πρέπει όσο ποτέ να δίδεται έμφαση στην έρευνα και την επιστήμη. Όλος ο κόσμος, σημείωσε, αναμένει από τα χείλη των ερευνητών και των επιστημόνων τις απαντήσεις γι’ αυτή την επιδημία και πολλά άλλα, αλλά τα πολιτικά συστήματα υποτιμούν και βλέπουν ανταγωνιστικά την έρευνα, για την οποία μειώνουν τη χρηματοδότηση στην επιστήμη που αποτελεί επένδυση και ενισχύουν τη στρατιωτική εκπαίδευση και την κατασκευή όπλων. «Είναι η ώρα ο κόσμος να μάθει τη σπουδαιότητα της επιστήμης, η οποία σε συνδυασμό με την τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνίες να κάνουν άλματα και να βελτιώσουν τις οικονομίες τους».

 

Μήνυμα στους Κυπρίους: Πειθαρχημένοι μπορούμε

O δρ Νικολάου στέλνει μήνυμα στους συμπατριώτες του στην Κύπρο ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση τα αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID19. «Θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το πηγάδι που βρισκόμαστε. Πρέπει να μας γίνουν μαθήματα τα παθήματα άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση». Ο δρ Νικολάου απευθύνθηκε στους νέους, διαμηνύοντάς τους ότι δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό και να μην το παίρνουν ελαφρά τη καρδία. Και οι γονείς σημείωσε, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να συμμορφώσουν τα παιδιά τους εκεί και όπου πρέπει.

 

Ο πιθανός επόμενος Κύπριος Νομπελίστας

Καταξιωμένοι Ακαδημαϊκοί διεθνώς, εκτιμούν ότι ο καθηγητής επιστήμονας δρ Κυριάκος Κώστα Νικολάου, θα είναι ο επόμενος Κύπριος Νομπελίστας. Θεωρούν βέβαιο δε, ότι θα του απονεμηθεί το βραβείο στη σύνθετη χημεία.

 

Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της Ολικής Οργανικής Σύνθεσης και «πατέρας» των πλέον πολύπλοκων ουσιών με φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Τα παρασκευάσματά του, φυσικά ή μη, είναι ικανά να θεραπεύσουν τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η συνολική του προσφορά στον τομέα της Οργανικής Σύνθεσης, τον οδηγεί χρόνο με το χρόνο όλο και πιο κοντά στο βραβείο Νόμπελ.

 

Ο δρ Νικολάου τιμήθηκε μεταξύ άλλων Μεγάλων Κυπρίων στα 60χρονα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος». Είχε ταξιδέψει οικογενειακώς από την Αμερική στην Κύπρο για να παραλάβει διά ζώσης το βραβείο του.
Στην Αμερική εκπαιδεύτηκε στην επιστήμη της Συνθετικής Οργανικής Χημείας και πραγματοποίησε τις ανακαλύψεις του, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνουν σωτήριες για την ανθρωπότητα.

 

Η Συνθετική Χημεία, όπως εξηγεί, είναι συνάμα επιστήμη και καλλιτεχνία, που πραγματεύεται τη δημιουργία μορίων, φυσικών και μη. Αναπαράγει εργαστηριακά τα μόρια της φύσης, που έχουν προηγουμένως απομονωθεί σε μικροποσότητες από άλλους σχετικούς επιστήμονες. Τα δάση, η θαλάσσια χλωρίδα και οι μικροοργανισμοί αποτελούν αστείρευτες πηγές τέτοιων μορίων.

 

Νέες ανακαλύψεις για τον καρκίνο 

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δρ Νικολάου, επικεντρώνεται στις συζυγιακές δομές αντισώματος – φαρμάκου, τα «κατευθυνόμενα βλήματα». Αποτελούν ένα νέο πρότυπο στη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Σχεδιασμένα κατά τρόπο που καταστρέφουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, με ελαχιστοποιημένες παράπλευρες απώλειες υγιών κυττάρων, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά αντικαρκινικά φάρμακα.

 

Θεμελιώδες παράδειγμα της συγκεκριμένης στρατηγικής αποτελούν οι συζυγιακές δομές χαλικεαμυκίνης, που συντέθηκαν εργαστηριακά από τον ίδιο το 1992, όπως και αντισωμάτων, που σήμερα εξετάζονται κλινικά για την αντικαρκινική τους δράση.

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Send this to a friend