Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Κορωνοϊός: Ψυχολόγος εξηγεί πώς πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά σε περίοδο πανδημίας
Κορωνοϊός: Ψυχολόγος εξηγεί πώς πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά σε περίοδο πανδημίας

Κορωνοϊός: Ψυχολόγος εξηγεί πώς πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά σε περίοδο πανδημίας

Βιώνουμε ημέρες δύσκολες και αυτό πλέον το έχουμε καταλάβει σχεδόν όλοι. Η κατάσταση που επικρατεί έχει αντίκτυπο και στη ψυχολογία μας γι’αυτό κι εμείς ζητήσαμε την γνώμη ειδικής ψυχολόγου.

Η Ελίνα Χαραλάμπους, δίνει συμβουλές μέσω του like.com.cy τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ώστε να περάσουν αυτές οι ημέρες εύκολα και να επηρεαστεί η ψυχολογία μας όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικά. Γιατί χρειαζόμαστε δύναμη, ψυχραιμία και υπομονή.

Στηρίξτε εσάς και τα παιδιά σας σε περίοδο πανδημίας

Ο ιός Covid-19 έχει φτάσει πλέον κοντά μας. Αναμφίβολα, το γεγονός αυτό επέφερε μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση αλλά και αποδιοργάνωση σε όλους μας. Εξ ορισμού, μια κρίση επιφέρει συναισθήματα όπως άγχος και ανασφάλεια. Το ζήτημα είναι η διατήρηση της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Δηλαδή, μέσω της σωστής διαχείρισης των έντονων συναισθημάτων μας, στόχος είναι να μην κατακλυστούμε από αυτά και να μην χάσουμε τη λειτουργικότητά μας.

Τα παιδιά, λόγω του περιορισμένου γνωστικού τους επιπέδου αλλά και της αυξημένης πλέον έκθεσής τους στα Μ.Μ.Ε., καθίστανται πιο ευάλωτα σε λανθασμένα συμπεράσματα και παρερμηνείες, κάτι που επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση. Η αντίδραση ενός παιδιού, σε μια περίοδο κρίσης, εξαρτάται από το αναπτυξιακό του επίπεδο, την ψυχική του υγεία, τις προηγούμενες του εμπειρίες αλλά και από τη στήριξη που λαμβάνει από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.

Επιπλέον, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε εμείς, οι ενήλικες, την εν λόγω κρίση, έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που θα την κατανοήσουν και θα τη διαχειριστούν τα παιδιά, καθώς αποτελούμε πρότυπα συμπεριφοράς για αυτά.

Εμείς, ως ενήλικες, φροντίζουμε να:

– Ενημερωνόμαστε σωστά από αξιόπιστες πηγές.
– Δίνουμε έμφαση σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε! Λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.
– Περιορίζουμε την έκθεσή μας σε ειδήσεις που μας αναστατώνουν.
– Έχουμε υπόψη μας ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος, φόβο ή θυμό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
– Επικοινωνούμε με συγγενείς και φίλους.
– Διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (δηλ., αυτό-φροντίδα, καλή διατροφή, επαρκής ύπνος, άσκηση, κοινωνική επαφή μέσω τεχνολογίας).
– Διατηρούμε, όσο είναι εφικτό, τη ρουτίνα της οικογένειάς μας.
– Κάνουμε ασκήσεις χαλάρωσης (π.χ., βαθιές αναπνοές).
– Καλούμε γραμμή βοήθειας ή ζητάμε επαγγελματική βοήθεια, εάν μας κατακλύζουν σκέψεις και συναισθήματα και αδυνατούμε να τα διαχειριστούμε.
Όσον αφορά τα παιδιά:
– Είμαστε στη διάθεσή τους για να απαντήσουμε στις απορίες τους.
– Με σαφήνεια και ειλικρίνεια, μιλάμε με τα παιδιά για τα γεγονότα. Επιτρέπουμε την έκφραση σκέψεων, ανησυχιών και συναισθημάτων.
– Διαψεύδουμε φήμες και λανθασμένες πληροφορίες.
– Προετοιμάζουμε τα παιδιά για ενδεχόμενες αλλαγές.
– Τα ενθαρρύνουμε να αναλάβουν ενεργό ρόλο για να έχουν αίσθηση ελέγχου της κατάστασης (π.χ., να τηρούν τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας, να επεξηγήσουν σε ένα άλλο παιδί τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας).
– Αποφεύγουμε να αποδώσουμε ευθύνες.
– Διαβεβαιώνουμε τα παιδιά ότι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους είναι φυσιολογικά. Συζητάμε μαζί τους διάφορους τρόπους διαχείρισης.
– Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα παιδιά. Εάν παρατηρήσουμε ότι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, ζητάμε επαγγελματική βοήθεια.

ΤΕΛΟΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ!

Ελίνα Χαραλάμπους
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (#614)
✉ [email protected]
✆ +357 99902442

Send this to a friend