Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αεροδρόμιο Λάρνακας: Τρυπά αυτιά ο θόρυβος στα αεροδρόμια
Αεροδρόμιο Λάρνακας: Τρυπά αυτιά ο θόρυβος στα αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Λάρνακας: Τρυπά αυτιά ο θόρυβος στα αεροδρόμια

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θορύβου στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας έρχονται σε αντίθεση με την αίσθηση των τοπικών Αρχών αλλά και των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, οι οποίοι τονίζουν ότι λόγω των αφίξεων και των αναχωρήσεων αεροπλάνων δεν βρίσκουν ησυχία.
Ερωτηματικά για τον τρόπο που διενεργήθηκαν οι μετρήσεις θορύβου ήγειρε ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ενώ και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά υπέδειξε πως όταν οι βουλευτές επισκέπτονται τις γύρω κοινότητες με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα των προσφύγων που διαμένουν εκεί, κάθε φορά που απογειώνεται αεροπλάνο, διακόπτουν τη συζήτηση διότι δεν ακούνε ο ένας τον άλλο.
Μετρήσεις θορύβου στο αεροδρόμιο κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και σε γενικές γραμμές υποστηρίχθηκε πως ο θόρυβος βρίσκεται σε υποφερτά επίπεδα και ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ενοχλούνται είναι ελάχιστος.
Ο κ. Θεοπέμπτου υπέδειξε στον «Φ» πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων αφορούν τον μέσο όρο του εκπεμπόμενου θορύβου ο οποίος μπορεί μεν να φαίνεται ότι κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά, όπως είπε, στα αφτιά των κατοίκων ή και εργαζομένων στην περιοχή δεν φτάνει ο μέσος όρος αλλά ο πραγματικός θόρυβος σε κάθε απογείωση και προσγείωση αεροπλάνου.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι θα πρέπει να διενεργηθούν νέες μετρήσεις από το κράτος και, εκτός από τον μέσο όρο του εκπεμπόμενου θορύβου, να καταμετρηθεί και ο θόρυβος κατά την απογείωση και προσγείωση των αεροπλάνων. Παρατήρησε, επίσης, πως πρέπει να γίνουν μετρήσεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και κατά τη διάρκεια των υπολοίπων ωρών ανάπαυσης.
Παράλληλα είπε πως πρέπει να διενεργηθούν και μετρήσεις όσον αφορά στους κραδασμούς στην περιοχή, δεδομένου ότι κάτοικοι κοινοτήτων παραπονούνται ότι τα σπίτια τους υφίστανται ρωγμές τις οποίες αποδίδουν στη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανάφερε επίσης πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω οι πολεοδομικές ζώνες ώστε να μη συνεχιστεί η οικοδομική ανάπτυξη ακόμη πιο κοντά στο αεροδρόμιο.
Σε παρατήρηση ότι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε και να περιορίσει τις ώρες λειτουργίας του, με το σκεπτικό ότι επηρεάζονται άνθρωποι, υπέδειξε πως οι Οικολόγοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους στη χωροθέτηση του αεροδρομίου κοντά σε κατοικημένες περιοχές λόγω των επιπτώσεων που διαφαίνονταν. «Παράλληλα θα πρέπει να πούμε πως δεν πήγαν οι κοινότητες να βρουν το αεροδρόμιο αλλά το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε κοντά στις κοινότητες» είπε ο κ. Θεοπέμπτου.
Οι μετρήσεις θορύβου που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών διενεργήθηκαν μεταξύ 10-11 Οκτωβρίου 2017 και έκτοτε η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί. Ο θόρυβος που κατεγράφη τον Οκτώβρη του 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 50 και 75 ντεσιμπέλ.
Σημειώνεται πως ο Οκτώβριος δεν είναι ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις, οπόταν ο συνολικός θόρυβος που εκπέμπεται κατά του θερινούς μήνες προφανώς συνολικά είναι περισσότερος.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μόνο οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Αύγουστο του 2019 ανήλθαν σε 553.845 σε σύγκριση με 534.847 τον Αύγουστο 2018.
Το αεροδρόμιο Λάρνακας (κτήριο και συναφείς εγκαταστάσεις) κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 7 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, αν και ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί. Στη δεύτερη φάση ο προγραμματισμός προέβλεπε επέκταση του αεροδρομίου ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.
Χιλιάδες πτήσεις ετησίως
Σημειώνεται ότι στις αρχικές μετρήσεις δεν εκτιμήθηκε ο θόρυβος των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου επειδή καταγράφηκαν λιγότερες από 50.000 κινήσεις (προσγειώσεις και απογειώσεις). Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε το 2010 από την Hermes. Για τα δεδομένα της Κύπρου ο αριθμός των 50.000 πτήσεων είναι τρομακτικός.
Στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο θα μπορούν να ανεγερθούν οικιστικές αναπτύξεις οι οποίες εξασφάλισαν ήδη άδεια, μεμονωμένες κατοικίες με ηχομόνωση, ενώ μπορούν να εκτελούνται γεωργικές δραστηριότητες. Παράλληλα επιτρέπεται η ανακαίνιση υφιστάμενων οικοδομών ή ανακατασκευή τους, γραφειακές αναπτύξεις, παιδότοποι και πάρκα γειτονιάς, και αθλητικές εγκαταστάσεις ανοικτού τύπου, καθώς και κοιμητήρια.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον θόρυβο αναγνωρίζονται με την απαγόρευση αναπτύξεων που σχετίζονται με χρήσεις εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής μέριμνας, θρησκευτικών λειτουργιών, συνεδριακών κέντρων, θεάτρων, οικοδομών πολιτιστικού χαρακτήρα και γενικά αναπτύξεων που είναι ευαίσθητες ακουστικά.
Παρά τους πιο πάνω περιορισμούς στην πρώην οικιστική ζώνη επιτρέπονται οι διώροφες οικοδομές για να λειτουργήσουν ως γραφεία. Παράλληλα, στο κεντρικό σημείο της πρώην οικιστικής ζώνης θα μπορεί να δημιουργηθεί περιφερειακό εμπορικό κέντρο περιλαμβανομένων και διευκολύνσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας, νοουμένου ότι θα αποτελούν μέρος υπεραγοράς ή οργανωμένου εμπορικού κέντρου ή εμπορικής ανάπτυξης σύνθετου τύπου.
Τέλος, σε κεντρικό σημείο της πρώην οικιστικής ζώνης της περιοχής θα επιτρέπονται οικιστική ανάπτυξη, αστικά ξενοδοχεία, καταστήματα εμβαδού πέραν των 250 τ.μ., γραφεία συνήθους και μεγάλης κλίμακας, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, κλειστές αθλητικές διευκολύνσεις και κινηματογράφοι.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend