Toποθετούν 10 μέτρα αγωγού τον μήνα στη περιοχή της Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα
Η παρουσία αρχαιολογικών ευρημάτων στο κέντρο της Λάρνακας και συγκεκριμένα στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας, προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του αποχετευτικού έργου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται μέρα παρά μέρα το κόστος των κατασκευαστικών έργων. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) είναι υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με τις αυξημένες απαιτήσεις, οδηγίες και υποδείξεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Γεγονός που οδήγησε, σχεδόν, στον εκμηδενισμό της παραγωγικότητας και συνεπακόλουθα στη θεαματική αύξηση του κόστους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον πυρήνα της Λάρνακας, όπου η ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων είναι μεγαλύτερη, η παραγωγικότητα μειώθηκε στα 10 μέτρα τοποθέτησης αγωγού τον μήνα έναντι 900 μέτρων τον μήνα που είναι η αντίστοιχη παραγωγή των άλλων συμβολαίων που εκτελούνται στην υπόλοιπη πόλη της Λάρνακας.
Οι διαβουλεύσεις που έγιναν με τον εργολάβο, προκειμένου στο πλάσιο μιας αναθεωρημένης συμφωνίας να ολοκληρωθεί το έργο, έπεσαν τελικά στο κενό. Ως εκ τούτου και κατ’ επίκληση του περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ένα συμβόλαιο δύναται να τερματιστεί σε περίπτωση που το πρόσθετο κόστος υπερβεί το 50% της αρχικής σύμβασης, το ΣΑΛ διέκοψε τη σύμβαση με τον εργολάβο και ταυτόχρονα προχώρησε στη διαμόρφωση των εγγράφων για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, στις 5/3/2020, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού το υπολειπόμενο έργο θα διαχωριστεί σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος θα αφορά στον χειρισμό των αρχαιοτήτων, όπου θα είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος να παρέχει βοήθεια προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την επίχωση των εκσκαφών που θα δημιουργούνται χωρίς την τοποθέτηση των αγωγών. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου των αρχαιοτήτων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου που θα περιλαμβάνει την απρόσκοπτή επανεκσκαφή και τοποθέτηση του αποχετευτικού δικτύου του έργου χωρίς τις καθυστερήσεις λόγω αρχαιοτήτων.
Με βάση τον σχεδιασμό αυτό, επιτυγχάνονται τα εξής:
1. Η ολοκλήρωση των έργων εντός τριών ετών από την ημερομηνία υπογραφής της νέας σύμβασης και χωρίς την ύπαρξη επιπλέον κόστους, καθώς θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η ολοκλήρωση του έργου παραταθεί, η πρόσθετη επιβάρυνση θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον εργολάβο.
2. Θα δοθεί η δυνατότητα καθορισμού του επιπρόσθετου κόστους του έργου που προέκυψε λόγω αρχαιοτήτων. Ακολούθως, το ΣΑΛ θα μελετήσει όλους του ενδεικνυόμενους τρόπους με σκοπό την ανάκτησή του προς όφελος των επηρεαζόμενων πολιτών.
Πηγή: Φιλελεύθερος