Απόφαση–κόλαφος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από το δικαστήριο Λ/κας: «Εκκενώστε το Κτήμα Μακένζι» (Όλες οι λεπτομέρειες)
Κόλαφος για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποτελεί η απόφαση του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Χάρη Μαλακτού, ημερομηνίας 21 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με την οποία η Δημοκρατία και ο Κηδομένας διατάσσονται, εντός πέντε μηνών, να εκκενώσουν και να παραδώσουν στον Τουρκοκύπριο κληρονόμο μία εκ των πιο ξακουστών και πολυτελών αιθουσών δεξιώσεων στην Κύπρο, το «Κτήμα Μακένζι», στην ομώνυμη περιοχή της Λάρνακας.
Παράλληλα, το δικαστήριο επιδίκασε μεγάλα χρηματικά ποσά ως αποζημιώσεις, που θα πρέπει να καταβληθούν στον Τουρκοκύπριο, ο οποίος στερήθηκε την περιουσία του όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μία απόφαση με φοβερές συνέπειες όχι μόνο για τον Κηδεμόνα, αλλά και για τους διαχειριστές της εν λόγω αίθουσας δεξιώσεων. Την υπόθεση φέρνει στο φως κατά αποκλειστικότητα σήμερα (8/2) η εφημερίδα «Πολίτης» και ο συνεργάτης μας Βάσος Βάσου.
Πλέον, η Δημοκρατία καλείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Το «Κτήμα Μακένζι», που λειτουργεί στον χώρο αυτό από το 2010, κινδυνεύει με λουκέτο, εκτός κι αν εξευρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση με τον κληρονόμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπόθεση αυτή θεωρείται «ειδική περίπτωση», διότι ο ενάγοντας δεν εμπίπτει στην έννοια του Τουρκοκύπριου με βάση το νόμο, οπόταν παρέχεται το δικαίωμα στον Κηδεμόνα να χειρίζεται τουρκοκυπριακές περιουσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο ο αποβιώσας ιδιοκτήτης όσο και ο κληρονόμος γιος του, παρά την Τουρκοκυπριακή τους καταγωγή, θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι, πολίτες της Ε.Ε…
Ενάγοντας στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο Raymond Riza, ο οποίος γεννήθηκε και είναι μόνιμος κάτοικος Βρετανίας, υπό την ιδιότητά του ως εκτελεστής της διαθήκης και κληρονόμος του αποβιώσαντα Τουρκοκύπριου πατέρα του Fikret Ali Riza, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στη Λάρνακα, αλλά μετανάστευσε στην Αγγλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, αποκτώντας την αγγλική υπηκοότητα. Εναγόμενοι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία (μέσω του Γενικού Εισαγγελέα) και το Υπουργείο Εσωτερικών υπό την ιδιότητα του ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Ο αποβιώσας Fikret Riza ήταν ο κατά ½ εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην τοποθεσία «Κουζάρι».
Το υπόλοιπο ½ ανήκε στον αδελφό του, ο οποίος επίσης απεβίωσε. Ο Fikret Riza απεβίωσε το 2000 στην Αγγλία και τότε ο γιος του (ο ενάγοντας) διορίστηκε διαχειριστής της περιουσίας του, δυνάμει του διατάγματος που εκδόθηκε ένα χρόνο μετά από το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Αγγλίας, το οποίο επανασφραγίστηκε στην Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου 2001 με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Μετά το θάνατο του Fikret, το επίδικο μερίδιο ανήκε στην περιουσία του μέχρι τον Αύγουστο του 2005, που εγγράφηκε δυνάμει κληρονομιάς και διανομής στ’ όνομα του γιου του, ο οποίος ήταν και ο μόνος κληρονόμος.
Οι αξιώσεις του Riza
Σύμφωνα με την αξίωση του ενάγοντα Raymond Riza, αυτός έχει αποκλειστεί από την άσκηση οποιουδήποτε περιουσιακού δικαιώματος επί του επίδικου μεριδίου, χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς ν’ αποζημιωθεί. Με την αγωγή που καταχώρισε, υποστηρίζει ότι υφίσταται παράνομη επέμβαση και παρέμβαση στην περιουσία του από τη Δημοκρατία και τον Κηδεμόνα. Ο ενάγοντας, μ’ επιστολή του δικηγόρου του Κ. Κυριακόπουλου, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2011, κάλεσε τον Κηδεμόνα ν’ αναστείλει την όποια ανάπτυξη του κτήματος, ζητώντας την αποκατάσταση των περιουσιακών του δικαιωμάτων, με την επιστροφή του μεριδίου που του ανήκει, ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης του από το 1975. Συγκεκριμένα, αξίωνε αποζημιώσεις ύψους πέραν των 950 χιλιάδων ευρώ για απώλεια χρήσης για την περίοδο 1975-2012 κι έκτοτε γενικές αποζημιώσεις όπως και αποζημιώσεις για μη χρηματικές βλάβες, για παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας.
Επίσης, παραδειγματικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις για καταπιεστική, αυθαίρετη και αντισυνταγματική συμπεριφορά. Οι αξιώσεις στρέφονται κατά του Γενικού Εισαγγελέα (ως αντιπροσώπου της Δημοκρατίας) και του Υπ. Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών.
Εύρημα δικαστηρίου
Το δικαστήριο, έπειτα από ακρόαση, αποφάνθηκε ότι το επίδικο μερίδιο δεν είναι και δεν ήταν τουρκοκυπριακή περιουσία με την έννοια των νόμων. Σημειώνεται στην απόφαση. «Η υπό εκδίκαση υπόθεση δεν αφορά τουρκοκυπριακή περιουσία. Αφορά περιουσία που ήταν εγγεγραμμένη επ’ ονόματι και κατείχετο από Βρετανό υπήκοο (πολίτη της Ε.Ε.), ο οποίος κατά τους ουσιώδεις χρόνους και μέχρι το θάνατό του διέμενε στην Αγγλία. Όταν, δε, απεβίωσε, η επίδικη περιουσία του μεταβιβάστηκε κι εγγράφηκε στ’ όνομα του γιου του, επίσης Βρετανού υπηκόου». Περαιτέρω, καθ’ όσον αφορά την περίοδο επέμβασης από το 2010, το δικαστήριο αποδέχθηκε τη μαρτυρία του ενάγοντα αναφορικά με τα αισθήματα απόγνωσης, απογοήτευσης και αδυναμίας με τα οποία παρακολουθεί την περιουσία του να τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους εναγόμενους.
Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της περιουσίας και το χρονικό εύρος της επέμβασης, το δικαστήριο καθόρισε τις μη χρηματικές αποζημιώσεις του ενάγοντα στις 5000 ευρώ. Οι μη χρηματικές αποζημιώσεις αφορούν την περίοδο Νοεμβρίου 2010 μέχρι σήμερα. «Είναι η κατάληξη του δικαστηρίου ότι ένα ποσό 1000 ευρώ μηνιαίως από τις 4 Νοεμβρίου 2010 συνιστά τη δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, αποζημίωση (απώλεια ενοικιαστικής αξίας και τιμωρητικές αποζημιώσεις). Μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις αυτές συμποσούνται σε 62.500 ευρώ», τονίζεται στην απόφαση του Χ. Μαλακτού.
Απόφαση καταπέλτης
Η απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας είναι καταπέλτης για τη Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο διατάσσονται οι εναγόμενοι (Δημοκρατία, ΥΠΕΣ) να εκκενώσουν και να παραδώσουν στον ενάγοντα κενό κι ελεύθερο το ½ του μεριδίου της ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ εμποδίζονται (είτε μέσω άλλων προσώπων) από το να κατέχουν, να εισέρχονται, να χρησιμοποιούν ή να επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο επί του πιο πάνω κτήματος. Περαιτέρω, οι εναγόμενοι διατάσσονται ν’ απομακρύνουν από την εν λόγω ακίνητη ιδιοκτησία οποιεσδήποτε κατασκευές υπάρχουν. «Το δικαστήριο κρίνει ορθό και δίκαιο να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των διαταγμάτων, ώστε να παρασχεθεί ο λογικός χρόνος προς συμμόρφωση. Συνεπώς, τα εκδοθέντα διατάγματα αναστέλλονται για περίοδο πέντε μηνών. Ως προς τον διεκδικούμενο τόκο επί των αποζημιώσεων, εκδίδεται απόφαση εναντίον της Δημοκρατίας για το ποσό των 6.743 ευρώ, με τόκο 6% από το 1983-1996, 8% από το 1996 – 2008 και 5,5% από το 2008 μέχρι εξοφλήσεως.
Εκδίδεται απόφαση κατά της Δημοκρατίας και του αρμόδιου υπουργείου, αλληλέγγυα και κεχωρισμένα, για ποσό 67.500 ευρώ με τόκο 5,5% από το 2013 μέχρι εξοφλήσεως», σημειώνει ο Χάρης Μαλακτός στην απόφασή του. Ακόμα, εκδόθηκε απόφαση υπέρ του ενάγοντα για το ποσό των 1000 ευρώ μηνιαία από σήμερα μέχρι να του παραδοθεί το ½ του μεριδίου του στο επίδικο κτήμα, με τόκο νόμιμο μέχρι εξοφλήσεως. Επιπλέον, εκδόθηκε απόφαση υπέρ του ενάγοντα για το ποσό των 862 ευρώ με τόκο 5,5% από το 2011 μέχρι εξοφλήσεως. Τέλος, τα έξοδα της δίκης επιδικάστηκαν υπέρ του ενάγοντα και θα καθοριστούν από τον πρωτοκολλητή του δικαστηρίου.