
Χωρίς πρότυπα και επαρκή έλεγχο οι παιδότοποι
Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Κύπρο υπάρχουν ίσως και πέραν από 1.000 παιδότοποι και παιδικές χαρές. Ειδικά σε ιδιωτικούς χώρους, από νηπιαγωγεία μέχρι και καλοκαιρινά σχολεία, η ασφάλεια και τα προληπτικά μέτρα επαφίενται στην καλή θέληση του ιδιοκτήτη αφού, όπως ελέχθη χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, οι ιδιώτες δεν δεσμεύονται με τα πρότυπα της ΕΕ τα οποία θεωρείται ότι παρέχουν επαρκή ασφάλεια στα παιδιά. Αλλά και οι δημόσιοι χώροι, των οποίων ο αριθμός κυμαίνεται στους 270, δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από τους αρμοδίους.
Τα πιο πάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εξέτασης πρότασης Νόμου του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που στοχεύει στην επιβολή τάξης και στην αύξηση της ασφάλειας σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται παιδιά.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα το Τμήμα σχεδίαζε, κατασκεύαζε και εγκαθιστούσε το ίδιο τις παιδικές χαρές στα δάση, αλλά ύστερα από επιθεώρηση της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης κατάργησε τις πέντε από τις 30 που λειτουργούσαν επειδή κρίθηκαν επικίνδυνες. «Οι παρατηρήσεις ήταν τέτοιες που οδηγηθήκαμε στο ξήλωμά τους», είπε. Εξήγησε δε, πως εφεξής οι παιδικές χαρές θα πιστοποιούνται από ειδικούς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτρης Δημητρίου συμφώνησε στη ρύθμιση της λειτουργίας των παιδικών χαρών, αλλά ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν επιθυμεί να εκδίδει τις άδειες λειτουργίας τους.
Στα τυφλά βαδίζουν οι Σχολικές Εφορείες
Ο κ. Νίκος Μεγάλεμος μιλώντας εκ μέρους των Σχολικών Εφορειών, οι οποίες έχουν την ευθύνη για την εγκατάσταση των παιγνιδιών στα διάφορα σχολεία, εξέφρασε τη θέση ότι απαιτείται πιστοποίηση και ότι πρέπει οι παιδότοποι να καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Είπε επίσης, πως δεν εκδίδεται έγκριση ως προς την καταλληλότητα των παιδότοπων, ενώ οι Σχολικές Εφορείες δεν ξέρουν πόσα και ποια παιγνίδια ενδείκνυται να τοποθετηθούν, ούτε ποια είναι ακατάλληλα. Δεν γνωρίζουμε αν ένα παιγνίδι είναι κατάλληλο με βάση το εμβαδόν της αυλής, είπε. Πρόσθεσε επίσης, πως οι Σχολικές Εφορείες ελέγχουν για παράδειγμα αν κάποιες βίδες είναι καλά βιδωμένες αλλά δεν έχουν κάποιο κατάλογο ή οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να ελέγχουν.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι το εύρος των παιγνιδότοπων είναι μεγάλο αν ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν κλειστοί και ανοικτοί, παιδότοποι (σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά) ενώ υπάρχουν και ιδιωτικοί χώροι που λειτουργούν απογεύματα και σαββατοκύριακα ή σε ξενοδοχεία. Άλλοι παιδότοποι λειτουργούν σε εστιατόρια ή και καφετερίες ή και κλινικές και πρέπει να ασκείται έλεγχος, συμπλήρωσε η κ. Μαύρου.
Εκ μέρους του Τμήματος επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Κουδουνάρης τόνισε πως αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών δεν υπάρχει άλλη οδός από την εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ.
Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ο κ. Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι το υπουργείο διενεργεί ελέγχους στους παιδότοπους που λειτουργούν οι Σχολικές Εφορείες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υποστηρίχθηκε επίσης, πως τα καλοκαιρινά σχολεία βαπτίζονται με άλλο όνομα ώστε να μην απαιτείται αυστηρός έλεγχος.
Διαφωνούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών νηπιαγωγείων εξέφρασε διαφωνία με τη συμπερίληψη τους στον έλεγχο, υποδεικνύοντας πως οι παιγνιδότοποι ελέγχονται με βάση άλλη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των προτύπων που προτείνονται θα πρέπει να είναι εθελοντική, είπε. Ανέφερε επίσης πως σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων. Τέλος ανέφερε, πως υπάρχει ελευθερία ως προς το πώς θα διαμορφώσει κάποιος τον χώρο του.