Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μποναμάς σε ξενοδόχους
Μποναμάς σε ξενοδόχους

Μποναμάς σε ξενοδόχους

Ένα πάγιο αίτημα των ξενοδόχων ικανοποιείται εντός των προσεχών ημερών, αφού για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα να εργοδοτούν, υπό όρους και προϋποθέσεις, φοιτητές από τρίτες χώρες ανεξαρτήτως κλάδου σπουδών.

Σήμερα στα ξενοδοχεία μπορούν να εργοδοτούνται φοιτητές τρίτων χωρών για πρακτική μόνο εξάσκηση την περίοδο μεταξύ 1η Ιουνίου και 15 Οκτωβρίου, εφόσον είναι φοιτητές ξενοδοχειακών/επισιτιστικών κλάδων σπουδών.

Με το νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από την υπουργό Εργασίας, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι ξενοδόχοι θα μπορούν πλέον να εργοδοτούν φοιτητές τρίτων χωρών ανεξαρτήτως κλάδου σπουδών. Θα υπάρχουν, όμως, οι περιορισμοί που ισχύουν και σε άλλους κλάδους που επιτρέπεται η εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών, ενώ εκτιμάται πως το «δικαίωμα» θα αφορά συγκεκριμένα μόνο επαγγέλματα στα ξενοδοχεία, εκτός απροόπτου τους βοηθούς κουζίνας και τους καθαριστές, όπως ισχύει σήμερα στα κέντρα αναψυχής.

 

 

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλινίδου ενημέρωσε επίσημα για τις προθέσεις της, τόσο τους ξενοδόχους όσο και τις συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των ξενοδόχων για εργοδότηση φοιτητών τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως κλάδου σπουδών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού που, όπως υποστηρίζουν, παρατηρούνται στα ξενοδοχεία, αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης προς τους συνδέσμους ξενοδόχων, την οποία τοποθετούσε για υλοποίηση μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία. Σχετική υπόσχεση, μάλιστα, δόθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ τον περασμένο Ιούνιο.

Υπόσχεση η οποία «μέτρησε», στο πλαίσιο του πάρε – δώσε για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο, στην απόφαση των ξενοδόχων να αποδεχτούν τελικά, μετά την υιοθέτηση σχετικής μεσολαβητικής πρότασης της υπουργού Εργασίας, το αίτημα των συντεχνιών για την καθιέρωση κατώτατων μισθών που θα ισχύουν με υπουργικό διάταγμα, επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Μόνο για 20 ώρες την εβδομάδα

Μόλις τεθεί σε ισχύ το τροποποιητικό διάταγμα της υπουργού Εργασίας, οι ξενοδόχοι θα μπορούν να απασχολούν φοιτητές από τρίτες χώρες με τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Στους περιορισμούς αυτούς προβλέπεται πως οι ώρες απασχόλησης των αλλοδαπών φοιτητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 20 εβδομαδιαίως, ενώ τις περιόδους διακοπών μαθημάτων οι ώρες απασχόλησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 38 εβδομαδιαίως.

Επίσης, ο φοιτητής πρέπει να έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη. Επιπρόσθετα, το συμβόλαιο απασχόλησης, με συνημμένο το ωράριο σπουδών του φοιτητή, πρέπει να έχει ελεγχθεί και σφραγισθεί από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται ότι σήμερα η απασχόληση φοιτητών αλλοδαπών επιτρέπεται – υπό τους πιο πάνω όρους – στο εμπόριο και τις επισκευές, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, σε δραστηριότητες νοικοκυριών (περιστασιακές εργασίες οικιακής φύσεως), στη μεταποίηση (φούρνους, ανακύκλωση αποβλήτων), στη γεωργία, τη ναυτιλία και την αλιεία. Αλλοδαποί φοιτητές μπορούν επίσης να εργάζονται ως εργάτες αποχετεύσεων, καθαριστές κτηρίων, διανομείς διαφημιστικού ταχυδρομείου, ως ντελιβαράδες και ως βοηθοί κουζίνας και καθαριστές σε εστιατόρια και κέντρα αναψυχής.

Στο νέο διάταγμα, που θα περιλαμβάνει πλέον και τα ξενοδοχεία, αναμένεται, πάντως, να καθορίζονται τα ακριβή επαγγέλματα για τα οποία θα μπορούν να εργοδοτούνται φοιτητές στον κλάδο. Σημειώνεται ότι με σχετικά πρόσφατη τροποποίηση του διατάγματος, όσον αφορά την εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών από τρίτες χώρες, δόθηκε το δικαίωμα εργοδότησής τους σε κέντρα αναψυχής και στον επισιτιστικό κλάδο.

Όπως αναφέρθηκε, οι ξενοδόχοι ζητούσαν εδώ και καιρό τροποποίηση του σχετικού διατάγματος προκειμένου, όπως υποστήριζαν, να αρθεί η αδικία του αποκλεισμού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην οποία «διαχρονικά παρουσιάζονται ανυπέρβλητες ελλείψεις στη βιομηχανία».

Στα ξενοδοχεία, πάντως, επιτρέπεται από το καλοκαίρι φέτος – υπό όρους και πάλι – η εργοδότηση αιτητών πολιτών ασύλου ως βοηθών και καθαριστών κουζίνας, χωρίς να αποκλείεται με νέα τροποποίηση του σχετικού διατάγματος ή διεύρυνση των σχετικών επαγγελμάτων, όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Εργασίας στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend