Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ενοποίησης δήμων και μείωσης του αριθμού τους ήταν εξαρχής μια πολύ καλή ιδέα. Εδραζόταν σε μια μεγάλη αναγκαιότητα. Αυτήν της ορθότερης οικονομικής διαχείρισης, δεδομένου ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει από καιρό αδιαμφισβήτητα αποδεικτεί αποτυχημένο. Η στήλη είχε στηρίξει από την αρχή την αναγκαιότητα αυτήν. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι βάσει του γεωγραφικού μεγέθους της Κύπρου, ενδεχομένως, ένα μοντέλο με 5 μόνο δήμους (ένας ανά επαρχία) να ήταν το πλέον συμβατό.
Στην πορεία, ωστόσο, αυτή η τόσο ωφέλιμη ιδέα φαίνεται να παρενοχλήθηκε από κομματικό δάκτυλο. Ο οποίος ανακάτεψε τη σούπα, την «αλάτισε» με κριτήρια μικροκομματικά και το αποτέλεσμα βγήκε πολύ «αλμυρό». Η παρέμβαση κομματικού δακτύλου δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μας. Εκτός του ότι αποδεικνύεται από την εξαγγελία του υπουργείου Εσωτερικών (θα διαφανεί στη συνέχεια του κειμένου), την επιβεβαιώνει και ένας δήμαρχος της φιλοκυβερνητικής παράταξης.
Υπήρξαν, λοιπόν, κομματικές παρεμβάσεις. Έγιναν αλλαγές. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι το τελικό ανακάτεμα της σούπας, κατάφερε να εξαφανίσει αρκετούς «κόκκινους» δήμους και να δημιουργήσει ισχυρές πιθανότητες για αύξηση των «γαλάζιων» δήμων. Βεβαίως, δεν υπάρχουν κοτσιανασμένοι δήμοι, όπως δεν υπάρχουν και κοτσιανασμένες ψήφοι. Ωστόσο, διαχρονικά υπάρχουν περιοχές οι οποίες εμφανίζονται σαν «κάστρα» των μεγάλων κομμάτων. Μια έρευνα στους 17 προτεινόμενους δήμους και μερικές μαθηματικές πράξεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Προσέξτε μερικά παραδείγματα. Ένωσαν τους δύο μεγάλους δήμους Στροβόλου και Λευκωσίας και πρόσθεσαν Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο και Έγκωμη, δημιουργώντας έναν δήμο γίγαντα. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ πήρε στους δήμους αυτούς: Λευκωσία 5.301 ψήφους, Στρόβολο 5.877, Αγλαντζιά 2.730, Άγιο Δομέτιο 1.813, Έγκωμη 2.061. Σύνολο 17.782 ψήφους. Το ΑΚΕΛ: Λευκωσία 4.246, Στρόβολο 3.802, Αγλαντζιά 1.774, Άγιο Δομέτιο 1.040, Έγκωμη 636. Σύνολο 11.498 ψήφους. Η συνένωση Λευκωσίας και Στροβόλου, όπου ο ΔΗΣΥ διαθέτει παραδοσιακά ισχυρή δύναμη, ουσιαστικά διασφαλίζει την παντοκρατορία του στο δήμο γίγαντα. Αυτό δεν θα επιτυγχάνετο αν ο Στρόβολος, ως ο δήμος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, λειτουργούσε ως μητροπολιτικός μαζί με άλλους, όπως συζητείτο κάποια στιγμή.
Το Γέρι για παράδειγμα, όπου το ΑΚΕΛ είναι ισχυρό, δεν το ένωσαν με την Αγλαντζιά αλλά με τα Λατσιά, όπου είναι ισχυρός ο ΔΗΣΥ. Τι λένε οι αριθμοί. Το 2016 στα Λατσιά ο ΔΗΣΥ πήρε 2.840 ψήφους και στο Γέρι 825. Σύνολο 3.665. Το ΑΚΕΛ στα Λατσιά πήρε 1.716 και στο Γέρι 1.283. Σύνολο 2.108. Εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει αυτή η αναλογία στο μέλλον. Αν όμως, το Γέρι ενωνόταν με την Αγλαντζιά, τότε οι αριθμοί θα έφερναν μια ισορροπία, όπου ουδείς θα ήταν απόλυτος κυρίαρχος.
Την Λάρνακα την ενώνουν με Αραδίππου, Λειβάδια και Ορόκλινη. Το 2016 ο ΔΗΣΥ πήρε: Λάρνακα 7.392, Λειβάδια 862, Αραδίππου 3.521. Σύνολο 11.775. Το ΑΚΕΛ πήρε: Λάρνακα 5.273, Αραδίππου 2.502, Λειβάδια 594. Σύνολο 8.369. Η διαφορά δεν καλύπτεται ούτε στον αιώνα τον άπαντα στο νέο δήμο… Αν, όμως, η Αραδίππου έμενε ως μητροπολιτικός δήμος μαζί με τα Λειβάδια και μερικές κοινότητες, τότε η Λάρνακα θα ενωνόταν με Μενεού-Δρομολαξιά και Κίτι, Περβόλια, όπως προέβλεπε αρχικά η μελέτη. Τότε το παιγνίδι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα άλλαζε.
Το σύνολο των ψήφων του ΔΗΣΥ σε αυτές τις περιοχές το 2016 ήταν 9.287 και του ΑΚΕΛ 8.095. Με ανατροπή της αποχής σε μικρό βαθμό, όντας σε περιοχές όπου διαθέτει ισχυρή κομματική παρουσία, και με κεντρώους ψηφοφόρους, που διάκεινται φιλικότερα προς αυτό, το ΑΚΕΛ θα είχε πολλές πιθανότητες να ελέγξει τον νέο δήμο με την Λάρνακα στο επίκεντρο.
Ανάλογη η εικόνα και στους δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ρίχνοντας Αγία Νάπα και Δερύνεια, όπου το ΑΚΕΛ είναι παραδοσιακά ισχυρότερο, μαζί με το Παραλίμνι όπου ο ΔΗΣΥ διαθέτει διαχρονικά συντριπτική πλειοψηφία, ουσιαστικά εδραιώνεται η κυριαρχία του «γαλάζιου» σε όλη την περιοχή.
Προτού οποιοσδήποτε υποτιμήσει το σενάριο, οφείλει να γνωρίζει πώς σκέφτονται τα κομματικά επιτελεία. Αποκτώντας εξουσία σε τοπικό επίπεδο, καθιστούν εξαρτώμενους τους χιλιάδες πολίτες. Γιγαντώνοντας αυτή την σχέση εξάρτησης (όπως για παράδειγμα στο νέο δήμο – γίγαντα στη Λευκωσία), ισχυροποιούνται και εξαργυρώνουν αυτή την δυναμική σε άλλες σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές – προεδρικές).
Προς άρση κάθε παρεξηγήσεως, η στήλη δεν υπονοεί ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση ή να πολεμηθεί. Είναι άκρως σημαντική. Απλώς, όμως, οι αριθμοί μιλάνε για το μαγείρεμα το οποίο έγινε. Έσβησαν από τον χάρτη «κόκκινοι» δήμοι (Γέρι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Πέγεια κ.α.). Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για «γαλάζια» κυριαρχία στην πλειοψηφία των δήμων. Βεβαίως, δεν ξέρω αν το επιμέτρησαν, αλλά παράλληλα αυξάνουν και τον ρυθμιστικό ρόλο των μεγάλων κεντρώων κομμάτων… Στόχος είναι να καταδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι οι κομματικές νοοτροπίες δεν αλλάζουν. Ότι σε όλα, το μοναδικό κριτήριό τους είναι η εξασφάλιση κομματικού συμφέροντος.
Είναι τόσο κρίμα… Μια χειρουργική επέμβαση στο ασθενές σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μιαν άκρως αξιόλογη και σημαντική μεταρρύθμιση, αφέθηκε να μολυνθεί από τον ιό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων…
Πηγή: Φιλελεύθερος