Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στέγες ηλικιωμένων κατώτερου Θεού – Έκθεση Επιτρόπου «γροθιά»
Στέγες ηλικιωμένων κατώτερου Θεού – Έκθεση Επιτρόπου «γροθιά»

Στέγες ηλικιωμένων κατώτερου Θεού – Έκθεση Επιτρόπου «γροθιά»

«Γροθιά» στο στομάχι είναι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τις στέγες ηλικιωμένων.

Το Γραφείο της Επιτρόπου πραγματοποίησε απροειδοποίητες επισκέψεις σε εννιά συνολικά στέγες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή ορισμένα (μεμονωμένα, ομολογουμένως,) περιστατικά θανάτου ατόμων σε στέγες ηλικιωμένων, καθώς και καταγγελίες που είχε, κατά καιρούς, δεχθεί το Γραφείο της Επιτρόπου, για ταπεινωτική μεταχείριση ηλικιωμένων που διαμένουν σε στέγες φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων.

Η πολυσέλιδη και αναλυτική έκθεση εντοπίζει την απουσία  συγκεκριμένης πρόνοιας  στο σχετικό Νόμο που να  υποχρεώνει το Κράτος για   ουσιαστική εποπτεία και έλεγχο η οποία επηρεάζει καταλυτικά το επίπεδο φροντίδας των ατόμων που διαμένουν στις στέγες και χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.

Η Επίτροπος κρίνει ως απαραίτητη την αλλαγή νομικού πλαισίου και των πρακτικών οι οποίες θα βοηθήσουν στην άσκηση ουσιαστικού κρατικού ελέγχου, ειδικά σε ότι αφορά τους ενοίκους των στεγών οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιάζουσες και ανομοιόμορφες ανάγκες.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι σε καμιά Στέγη δεν τηρείται μητρώο καταγραφής της εφαρμογής του μέτρου του σωματικού περιορισμού και ως εκ τούτου, δεν καταγράφονται οι λόγοι, η διάρκεια και ο τρόπος επαναξιολόγησης του.

Επίσης, ιδιαίτερο προβληματισμό σημειώνει η Επίτροπος, προκαλεί το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής των ψυχικά ασθενών σε στέγες, δεν παρέχεται καμία θεραπευτική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές, παρά μόνο ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφείται από Ψυχίατρο, χωρίς όμως να προηγείται ενδελεχής αξιολόγηση της κατάστασης και της εξέλιξης τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι εισηγήσεις της Επιτρόπου συνοψίζονται στα πιο κάτω σημεία:

1. Πλαίσιο για διαδικασία εισδοχής, βασικά δικαιώματα και πλαίσιο λειτουργίας ,

2. Ατομικά πλάνα φροντίδας ,

3. Εκπαίδευση στον τρόπο χρήσης σωματικού περιορισμού κατά τρόπο ανάλογο της ανάγκης που δεν θα επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την αξιοπρεπή μεταχείριση ,

4. Σαφείς διαδικασίες τήρησης μητρώων ,

5. Ουσιαστική αποϊδρυματοποίηση των ψυχικά ασθενών και εξειδίκευση προσωπικού στην φροντίδα τους,

6. Τακτική εκπαίδευση σε προσωπικό και ελάχιστα προσόντα ανάλογα με τις ανάγκες της φροντίδας ,

7. Δημιουργική απασχόληση ενοίκων,

8. σε διαβούλευση με οικείους φορείς και εκπροσώπους άμεσα ενδιαφερομένων,  και  τη συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Υγείας, γίνει εκ νέου μελέτη και επεξεργασία του  νομοσχεδίου στη βάση των πιο εισηγήσεων.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την Έκθεση.

Send this to a friend