Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τα εθνικά πάρκα της Κύπρου – και το Πάρκο Ριζοελιάς στη Λάρνακα
Τα εθνικά πάρκα της Κύπρου – και το Πάρκο Ριζοελιάς στη Λάρνακα

Τα εθνικά πάρκα της Κύπρου – και το Πάρκο Ριζοελιάς στη Λάρνακα

Στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Κύπρου, περιλαμβάνονται 11 εθνικά πάρκα, συνολικής έκτασης 23289,22 εκταρίων, με το καθένα από αυτά να έχει τη δική του παράδοση και ιστορία.

Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το δάσος Τροόδους 9147 εκτάριων ενώ ακολουθεί το δάσος του Ακάμα με συνολική έκταση 7662 εκταρίων.

Το δάσος Τροόδους, το οποίο κηρύχθηκε ως εθνικό δασικό πάρκο στις 3 Ιανουαρίου 1992, έχει την ψηλότερη κορυφή στο νησί, φιλοξενεί όλα τα ενδημικά είδη και υποείδη πουλιών της Κύπρου, είναι μόνο στο δάσος Τρόοδους, αναπαράγεται ο Σταυρομούττης Loxiacurvirostra – ένα πουλί με σταυρωτό ράμφος, όπως υποδηλώνει και το όνομα του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch από το τμήμα δασών, το δάσος Ακάμα έχει κηρυχθεί ως εθνικό πάρκο πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με τα υπόλοιπα, δηλαδή στις 17 Ιουνίου 2016. Η οικολογική αξία του Ακάμα πηγάζει από την ποικιλομορφία του τοπίου, δάση, μικρά ρυάκια, κοιλάδες, σπήλαια, φαράγγια, αμμώδεις παραλίες, βραχώδεις ακτές και νησάκια.

Τρίτο στη σειρά σε έκταση είναι το δάσος Μαχαιρά με 4523,6 εκτάρια, κηρύχθηκε εθνικό δασικό πάρκο στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Το δάσος Μαχαιρά συναντάται 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Λευκωσίας, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Λάρνακας, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου και περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.

Τέταρτο στη λίστα φιγουράρει το πάρκο Αθαλάσσας έκτασης 840,2 εκταρίων το οποίο κηρύχθηκε ως εθνικό πάρκο στις έξι Ιουνίου του 1985. Το πάρκο αποτελεί μια όαση πρασίνου για τη Λευκωσία.

Ακολουθεί το πάρκο στην ακτογραμμή της επαρχίας Αμμοχώστου, το Κάβο Γκρέκο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της κοσμοπολίτικης Αγίας Νάπας και νοτιοανατολικά του τουριστικού θέρετρου του Πρωταρά. Το πάρκο απλώνεται σε μια έκταση 384,9 εκτάριων. Κηρύχθηκε εθνικό πάρκο στις 18 Φεβρουαρίου 1993. Το δάσος ήταν κάποτε κατάμεστο με δέντρα, αλλά τώρα καλύπτεται με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που το καθιστά καταφύγιο πολλών θηλαστικών, όπως αλεπούδες, λαγοί και σκαντζόχοιροι αλλά και ερπετών όπως φίδια, σαύρες και μεγάλου αριθμού πτηνών.

Στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Κύπρου, στη διαδρομή από την Πάφο προς τη Λεμεσό και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Πάφο, βρίσκεται το εθνικό πάρκα της Πέτρας του Ρωμιού το οποίο περιβάλλει την «Ακτή της Αφροδίτης», της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, η οποία αναδύθηκε μέσα από τους αφρούς και τα κύματα της θάλασσας.

Το πάρκο της Πέτρας του Ρωμιού έχει έκταση 349,2 εκτάρια και κηρύχθηκε εθνικό πάρκο στις 17 Αυγούστου 2001.

Στη λίστα με τα 11 εθνικά πάρκα βρίσκεται και το πάρκο Πολεμιδιών στη Λεμεσό, 125,4 εκταρίων, κηρύχθηκε ως εθνικό πάρκο στις 19 Απριλίου 1996 αλλά και το πάρκο Ριζοελιάς στη Λάρνακα 97 εκταρίων, κηρύχθηκε εθνικό πάρκο στις 6 Φεβρουαρίου 1998.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τμήμα δασών, τα πρώτα πάρκα που κηρύχθηκαν ως εθνικά πάρκα είναι δύο μικρότερα σε έκταση και είναι το πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας 45 εκταρίων και αναδείχθηκε σε εθνικό πάρκο το 1983.

Το δεύτερο στη λίστα μικρό πάρκο σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το δάσος Λιοπετρίου 89 εκταρίων και αναδείχθηκε ως εθνικό πάρκο το 1984.

Το μικρότερο σε έκταση μόλις 25,92 εκτάρια είναι το εθνικό δασικό πάρκο Άγιος Νίκανδρος, το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο των εθνικών πάρκων στις 4 Μαΐου 2000.

Όπως εξήγησε στη StockWatch ο διευθυντής του τμήματος δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, τα εθνικά δασικά πάρκα είναι προστατευόμενες περιοχές λόγω της βιοποικιλότητας τους.

Παράλληλα όμως αποτελούν και εκπαιδευτικά κέντρα για την χλωρίδα και πανίδα τους ώστε οι πολίτες να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ενώ με έμμεσο τρόπο λειτουργούν και ως τονωτική οικονομική ένεση για τις πόλεις και κοινότητες που τα φιλοξενούν.

«Στα δάση της Κύπρου συναντάς το 80% των ειδών της χλωρίδας και πανίδας», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.

Πηγή:StockWatch

Send this to a friend