Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Στο φως σύντομα το αρχαίο λιμάνι και οι Άθλοι του Ηρακλή
Λάρνακα: Στο φως σύντομα το αρχαίο λιμάνι και οι Άθλοι του Ηρακλή

Λάρνακα: Στο φως σύντομα το αρχαίο λιμάνι και οι Άθλοι του Ηρακλή

Πλουτίζει κι άλλο από αρχαιολογικούς θησαυρούς η Λάρνακα

Του Τάσου Περδίου
Ακόμα πιο πλούσια από αρχαιολογικούς θησαυρούς θα γίνει τον επόμενο ένα χρόνο η Λάρνακα, αφού είναι πλέον προ των πυλών η υλοποίηση δύο σημαντικών έργων: Η ανάδειξη του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου και η πλήρης αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού «Άθλοι του Ηρακλή». Με την υλοποίηση των δύο έργων, έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση του μεγάλου στόχου του Δήμου Λάρνακας, που είναι η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην περιοχή, έργο που θεωρείται τεράστιας σημασία όχι μόνο για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της πόλης, αλλά και για το παρόν, αφού εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καταλύτη για επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας.

Έτοιμη η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή για το αρχαίο λιμάνι Κιτίου
Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, έπειτα από χρόνια στασιμότητας, είναι πλέον πολύ κοντά στην υλοποίηση. Εμπόδιο ήταν πάντα οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αρχαιολογικό θησαυρό επί της οδού Κιλκίς. Αυτό όμως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, αφού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι καινούργιες εγκαταστάσεις δίπλα στο Κοινοτικό Κέντρο στην περιοχή του δάσους Αγίου Λαζάρου. Φυσικά θα χρειαστεί μια περίοδος για τη μετακόμιση του Ομίλου Αντισφαίρισης στο νέο του σπίτι, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, προς τη βουλευτή Λάρνακας, Αννίτα Δημητρίου, η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή δηλώνει έτοιμη για άμεση έναρξη εργασιών για ανάδειξη του υπολοίπου του αρχαίου λιμανιού, από το οποίο σήμερα φαίνονται οι ράμπες.
Με επιστολή – απάντηση σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της Αννίτας Δημητρίου, η κα Αναστασιάδου σημειώνει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη ενημερώσει τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή του Κιτίου, η οποία ανέσκαψε στο παρελθόν τον αρχαιολογικό χώρο στην Παμπούλα και είναι έτοιμη να επανέλθει στο χώρο, μόλις αυτός είναι διαθέσιμος, για να ολοκληρώσει την ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αφότου ολοκληρωθεί η μετακόμιση των γηπέδων αντισφαίρισης στις καινούργιες εγκαταστάσεις οι οποίες δημιουργούνται στην περιοχή Αγίου Λαζάρου. Επικαλούμενη ενημέρωση από το Δήμο Λάρνακας, η υπουργός σημειώνει ότι τα νέα γήπεδα τένις θα είναι έτοιμα περί τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο χρειάζεται και μια μεταβατική περίοδος για μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.
Εν αναμονή της απελευθέρωσης του χώρου, η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή έχει εκπονήσει σχέδιο διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου Παμπούλα σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και είναι έτοιμη να εισέλθει στο χώρο μόλις φύγουν τα γήπεδα αντισφαίρισης. Σύμφωνα με την Β. Αναστασιάδου, οι επεμβάσεις για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου θα είναι μικρής κλίμακας (συντήρηση, μερικές συμπληρώσεις και αποκαταστάσεις, μικρής έκτασης κατάχωση στρωμάτων, ανέγερση μικρού στεγάστρου, τοποθέτηση πινακίδων, δημιουργία διαδρομής για τους επισκέπτες, τοπιοτέχνηση) και δεν αναμένεται να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων που διασώζονται.

 

 

 

Βλέπουν το φως και οι Άθλοι του Ηρακλή
Ο δεύτερος μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός που θα δει το φως το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το εκπληκτικό ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή, το οποίο έχει ανακαλυφθεί στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στην περιοχή του αρχαίου Κιτίου.
Σχεδόν τρία χρόνια από την ανακάλυψη του ψηφιδωτού άρχισε επιτέλους πριν μερικές μέρες η κατεδάφιση της παλιάς κατοικίας, κάτω από την οποία κείτεται το υπόλοιπο του έργου, το οποίο είδε το φως τυχαία κατά τις εκσκαφές για το αποχετευτικό σύστημα στην περιοχή.
Τμήμα του μεγάλου ψηφιδωτού, που απεικονίζει τους Άθλους του Ηρακλή, ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο των εκσκαφών για το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας στην οδό Αγίου Νεοφύτου. Μετά την ανακάλυψη, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την ανασκαφή του ψηφιδωτού στον ελεύθερο από κτίρια και υπηρεσίες χώρο και ανέμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της διπλανής ακατοίκητης οικίας, κάτω από την οποία εκτείνεται το υπόλοιπο.
Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης της παλιάς οικίας θα ακολουθήσει ανασκαφή, ώστε να ανευρεθούν, εάν υπάρχουν, σωζόμενα τμήματα του ψηφιδωτού. Όταν πραγματοποιηθεί η ανασκαφή εντός του κρατικού πλέον οικοπέδου, θα είναι δυνατό να συλλεγούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα, ώστε να αποφασιστεί πού και πώς θα διατηρηθεί το μνημείο, και να αναδειχθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η μεγάλη του αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία επιτόπου ειδικού εκθεσιακού χώρου, που είναι η απλούστερη λύση.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το ψηφιδωτό «Άθλοι του Ηρακλή» είναι ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, καθώς είναι το μοναδικό ψηφιδωτό με εικονιστικές παραστάσεις που έχει βρεθεί στην πόλη της Λάρνακας. Χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και απεικονίζει σε πίνακες σκηνές από τους άθλους του Ηρακλή. Το ψηφιδωτό αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου χώρου με κατάλοιπα από τον οικισμό των ρωμαϊκών χρόνων του Κιτίου και τόσο τα άλλα κατάλοιπα όσο και το ψηφιδωτό μαρτυρούν ότι η περιοχή αποτελούσε ένα κεντρικής σημασίας σημείο στην πόλη του Κιτίου των ρωμαϊκών χρόνων.

Ευρύτερος σχεδιασμός για Αρχαιολογικό Πάρκο
Η ανάδειξη του ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή μαζί με την πλήρη αποκάλυψη του αρχαίου λιμανιού είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αποβλέπει στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής του αρχαίου Κιτίου σ’ ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Πάρκο, το οποίο εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την ελκυστικότητα της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού, μεταξύ άλλων. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στη μελέτη και προσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και τον Δήμο Λάρνακας και επεκτείνεται ακόμα περισσότερο μέσα από τα νέα έργα που ετοιμάζει ο Δήμος Λάρνακας για χρηματοδότηση από την καινούργια προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, στις 17 περασμένου Φεβρουαρίου, ένα από τα δέκα νέα έργα τα οποία έχουν μπει σε τροχιά άμεσης ωρίμανσης είναι η ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας και η σύνδεσή της με το αρχαίο Κίτιο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη εκκλησία, που αποτελεί αρχαίο μνημείο, θα την ενώσουν με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι και θα αναζωογονήσουν την περιβάλλουσα περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Καθυστερεί κι άλλο η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Ανάμεσα στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών όμως υπάρχει και μια αρνητική: Η συνεχιζόμενη και αόριστη πλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας που είναι η βιτρίνα της πλούσιας ιστορίας της πόλης και κυριολεκτικά η βιτρίνα για την είσοδο στο χώρο του αρχαίου λιμανιού.
Η ανακαίνιση είναι ήδη ενάμιση χρόνο εκτός χρονοδιαγράμματος, αφού το Μουσείο έκλεισε τον Μάιο του 2017 και επρόκειτο να ανοίξει τον Μάρτιο του 2018. Οι αρμόδιοι -Τμήμα Αρχαιοτήτων και Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων- διαβεβαιώνουν ότι η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, ωστόσο είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τελειώσει η ανακαίνιση, αλλά να παραμείνει η χαλασμένη στέγη! Αυτό αποκαλύπτεται από απαντητική επιστολή του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρου Μιχαήλ σε σχετικό διάβημα της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ Ευανθίας Σάββα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έδωσε διαβεβαίωση σε επιτόπια συνάντηση στις 17 περασμένου Ιουλίου ότι θα ανακατασκευαστεί η στέγη, ωστόσο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο γ.δ. του υπουργείου, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, το υπουργείο έχει αποφασίσει να συνεχίσει τα υπόλοιπα έργα χωρίς καινούργια στέγη!
Ακόμα και έτσι όμως, είναι αμφίβολο εάν θα τελειώσει η ανακαίνιση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού εκκρεμούν ακόμα αρκετές εργασίες οι οποίες απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Σύμφωνα με την ενημέρωση, έχουν συμπληρωθεί τα δάπεδα, έχουν τοποθετηθεί οι νέες προθήκες στη δυτική πτέρυγα και έχουν ανακαινισθεί οι προθήκες στην ανατολική.
Εκκρεμούν όμως ακόμα οι προσφορές των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για τα συστήματα ασφάλειας, τα έπιπλα και οι προσφορές για τα στηρίγματα των αντικειμένων, για τα οποία δεν υπάρχουν καν προδιαγραφές.

Πηγή: dialogos.com.cy

Send this to a friend