Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βύρας: Όχι σε υπερδήμους
Βύρας: Όχι σε υπερδήμους

Βύρας: Όχι σε υπερδήμους

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, δήλωσε χθες στον «Πολίτη» ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία υπερδήμων στην Κύπρο.. Μιλώντας ευρύτερα για τις συνενώσεις που αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των δήμων και τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων τοπικών αρχών, ο κ. Βύρας επισήμανε πως «ναι, πρέπει να μεγαλώσουν οι δήμοι, πρέπει να δημιουργηθούν οι κρίσιμες μάζες για εξοικονομήσεις και δημιουργία οικονομιών κλίμακας αλλά και για ανάληψη διευρυμένων αρμοδιοτήτων, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να δημιουργήσουμε τεράστιους σε έκταση ή πληθυσμό δήμους, για τα κυπριακά δεδομένα, με κίνδυνο να χάσει τον χαρακτήρα της η τοπική αυτοδιοίκηση και να προκληθούν προβλήματα λειτουργικότητας».

Μιλώντας ειδικότερα για το υπό συζήτηση σενάριο (έγραψε στη χθεσινή έκδοση ο «Πολιτης») συνένωσης του Δήμου Λάρνακας και με τον Δήμο Αραδίππου, πέραν της προωθούμενης συνένωσής του με τους Δήμους Λιβαδιών και Δρομολαξιάς-Μενεού, ο κ. Βύρας, εκφράζοντας πάντα προσωπική άποψη, ανέφερε στον «Πολίτη» ότι βλέπει με πολλή επιφύλαξη την προσθήκη και της Αραδίππου στον νέο δήμο, καθώς πλέον θα μιλούμε, είπε, για έναν πολύ μεγάλο δήμο.

Να δούμε την ουσία

 

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ακόμα ότι διαφωνεί με τις αντιπαραθέσεις για διάφορα σενάρια συνενώσεων, αντί για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δήμων Νόμων, ενισχύει τις αρμοδιότητες των δήμων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δήμους διοικητικά αυτόνομους και οικονομικά αυτοτελείς, ικανούς να υπηρετήσουν με αποτελεσματικότητα τους πολίτες. «Έγινε», είπε ο κ. Βύρας, «πάρα πολλή δουλειά, σε συνεργασία Υπουργείου Εσωτερικών και Ένωσης Δήμων, με την ενεργό εμπλοκή και του νομικού συμβούλου της Ένωσης Χριστάκη Χριστοφίδη, και έγιναν δεκτές οι πλείστες εισηγήσεις των δήμων». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή τη φάση στις πολλές και πολύ ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις σχέσεις της με το κεντρικό κράτος και τους δημότες, που είναι η ουσία, κατά την άποψή του, και όχι στις συνενώσεις. Είπε ακόμα πως αν οι διαφωνίες για τις συνενώσεις προκαλέσουν ναυάγιο της μεταρρύθμισης, οι πρώτοι χαμένοι θα είναι οι δήμοι.

Ο κ. Βύρας είπε ότι πριν 8 μέρες η Ένωση Δήμων ολοκλήρωσε τη μελέτη του τελικού νομοσχεδίου και το απέστειλε με κάποιες παρατηρήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πλέον, αφού κάνει τη δική του τελική επεξεργασία, θα το αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια στο Υπουργικό για την τελική έγκριση. Ακολούθως θα δοθεί στην Ένωση Δήμων, ώστε να ενημερωθούν επίσημα πλέον οι δήμοι και να οργανωθεί γενική συνέλευση για να τοποθετηθούν τα μέλη. Ενώπιον της γενικής συνέλευσης (σ.σ. που υπό αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να υπολογίζεται μέσα στον Δεκέμβριο) θα παρουσιαστεί, είπε ο κ. Βύρας, και η πρόταση της κυβέρνησης για τις συνενώσεις, οπότε θα μπορεί ο καθένας να τοποθετηθεί.

Ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου

Λάρνακα η Ορόκλινη!

Πυρετώδεις διεργασίες λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε πολλές τοπικές αρχές, δημοτικές και κοινοτικές, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, την εκ βάθρων τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου και τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων που προωθούνται. Η σημαντική ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας των δήμων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς και τα αυξημένα έσοδα προς τους νέους δήμους, αποδεικνύονται πόλος έλξης για πολλές κοινότητες, ιδιαίτερα αυτές που συνορεύουν με δήμους. Πέραν των πέντε κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου, που δημόσια πλέον τάσσονται υπέρ της μετατροπής τους σε δήμο ή της ένταξής τους σε γειτονικό δήμο, και τις πολλές κοινότητες στη Λεμεσό, την Πάφο και τα Λεύκαρα που κατά πάσαν πιθανότητα θα συνενωθούν με τους Δήμους Γερμασόγειας, Ύψωνα, Παφου, Πέγειας, Πόλης Χρυσοχούς και Λευκάρων, ο «Πολιτης» πληροφορείται ότι και η κοινότητα Ορόκλινης επιθυμεί τη συνένωσή της με δήμο και συγκεκριμένα τον Δήμο Λάρνακας.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κοινοτάρχης Ορόκλινης (ή Βορόκλινης) Νεόφυτος Φακοντής, το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει τη συνένωσή του με τον νέο Δήμο Λάρνακας, ο οποίος σύμφωνα με τους επικρατέστερους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών θα περιλαμβάνει και τον γειτονικό με την κοινότητα Ορόκλινης Δήμο Λιβαδιών. Παρ’ ότι ασκούνται πιέσεις από την Αραδίππου για συνένωσή της με τα Λιβάδια (για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα) θεωρείται, μάλλον, απίθανο να ικανοποιηθεί τέτοιο αίτημα, καθώς η πλειοψηφία στα Λιβάδια στηρίζει συνένωση με Λάρνακα. Η Ορόκλινη ενημέρωσε για την επιθυμία της τόσο τον υπουργο Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη όσο και την Ένωση Δήμων. Σε περίπτωση που και η Ορόκλινη (περίπου 10.000 κάτοικοι) ενταχθεί στον νέο Δήμο Λάρνακας, το παραλιακό μέτωπο του νέου δήμου (εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για συνένωση Λάρνακας-Λιβαδιών -Δρομολαξιάς-Μενεού) θα ξεκινά ανατολικά από το Μενεού (νέο αεροδρόμιο) και θα τελειώνει στην Ορόκλινη (στο ύψος της Πύλας) και μάλιστα χωρίς (σύντομα) τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα!

Δικό τους δήμο θέλουν οι κοινότητες της ελ. Αμμοχώστου, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει να απομακρύνεται

Και επίσημα θέλει Αγία Νάπα-Λιοπέτρι η Σωτήρα

Από τις 24 Σεπτεμβρίου ο «Πολίτης» έγραψε ότι το δημοτικό συμβούλιο Σωτήρας, με πλειοψηφία 6-3, αποφάσισε τη συνένωσή του με τον Δήμο Αγίας Νάπας, ωστόσο την ίδια μέρα ο Δήμος Σωτήρας εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει την πληροφορία. Δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Δράσις επέμειναν ότι σε συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου 6 δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν επιστολή-πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΚΟ για συνένωση με Αγία Νάπα και Λιοπέτρι. Από πλευράς του, ο δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας επέμενε ότι εκείνη η ψηφοφορία (υπέρ της αποδοχής της επιστολής των συμβούλων του ΔΗΚΟ) δεν συνιστούσε επίσημη απόφαση του δήμου για τις συνενώσεις.

Τελικά, χθες το πρωί, το δημοτικό συμβούλιο Σωτήρας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να διεκδικήσει τη συνένωση με Αγία Νάπα και Λιοπέτρι και να καλέσει και άλλες κοινότητες να ενταχθούν στον νέο δήμο αν το επιθυμούν. Η πρόταση κατά κύριο λόγο απευθύνεται στο Αυγόρου και το Δασάκι Άχνας.
Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου τέθηκε μόνο η πρόταση για συνένωση με Αγία Νάπα και Λιοπέτρι. Ήταν, όπως πληροφορούμαστε, ξεκάθαρο πριν τη συνεδρία ότι εξακολουθούσε να υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της Αγίας Νάπας – Λιοπετρίου, ακόμα και αν κατατίθονταν και άλλες προτάσεις ενώπιον των συμβούλων.

Οι κοινότητες

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των άλλων τεσσάρων κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Σε σύσκεψη των κοινοταρχών την 1η Οκτωβρίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (Δασάκι Άχνας, Αυγόρου, Αχερίτου) η προσήλωση στον στόχο της συνένωσης των κοινοτήτων και της δημιουργίας αγροτικού δήμου. Ο κοινοτάρχης Φρενάρους δεν τοποθετήθηκε εν αναμονή απόφασης του κοινοτικού συμβουλίου. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θόδωρος Πυρίλλης στις 2 Οκτωβρίου, οι πληροφορίες λένε πως δεν συζητήθηκαν θέματα συνενώσεων, αλλά έγινε μόνο συζήτηση για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις αποφάσεις των Δήμων Αγίας Νάπας και Σωτήρας και της κοινότητας Λιοπετρίου για συνένωση, οι προοπτικές ενός αγροτικού δήμου από τις κοινότητες έχουν μειωθεί σημαντικά. Αν τελικά μείνουν δύο δήμοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι κοινότητες θα κληθούν να ενσωματωθούν είτε στον ένα είτε στον άλλο.

Πηγή : Πολίτης

Send this to a friend