Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Επίσκεψη Οικολόγων σε καταφύγια στη Λάρνακα (εικόνες)
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Επίσκεψη Οικολόγων σε καταφύγια στη Λάρνακα (εικόνες)

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Επίσκεψη Οικολόγων σε καταφύγια στη Λάρνακα (εικόνες)

Μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, την εγκατάλειψη ζώων.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη του, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στο Καταφύγιο Αδέσποτων Σκύλων στην Αραδίππου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ζώα, ο κ. Περδίκης είπε ότι «η φροντίδα για τα ζώα και ιδιαίτερα για τα αδέσποτα πρέπει να είναι ολόχρονη όπως είναι και η φροντίδα των εθελοντών. Η σημερινή μας επίσκεψη γίνεται για να τιμήσουμε τους εθελοντές του καταφυγίου και είναι πραγματικά μία μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία το γεγονός ότι συμπολίτες μας εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα, όπως είναι ένα γενναιόδωρο σχέδιο δωρεάν στείρωσης και εγγραφής των σκύλων για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη συνήθεια. Πάρα πολλά ζώα στο καταφύγιο της Αραδίππου είναι κυνηγετικοί σκύλοι και πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και να εφαρμόζεται η Νομοθεσία για τα κυνηγετικά σκυλιά, ενώ η Βουλή θα πρέπει επιτέλους να ψηφίσει επιτέλους το Περί Σκύλων Νόμο ο οποίος, παρά τις εισηγήσεις μας το 2005, καθυστερεί».

 

 

Ερωτηθείς για το θέμα της Αστυνομίας των Ζώων, ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε πως θα είναι μια σημαντική εξέλιξη στα περιστατικά κακοποίησης των ζώων, γιατί θα υπάρχουν άνθρωποι, γνώστες του θέματος και θα ανταποκρίνονται άμεσα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους Αστυνομικούς Σταθμούς όταν γίνεται καταγγελία για εγκατάλειψη ζώου, όπως έγινε πρόσφατα στο Παλιομέτοχο με την κακοποίηση σκύλου από πολίτη».

Ανέφερε ακόμα ότι από το 2012 υπήρχε πρόταση Νόμου του Κινήματος, η οποία εγκρίθηκε και προνοούσε τη δημιουργία Αστυνομίας των ζώων. Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η πρόταση αυτή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί ωστόσο δεν θα έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Η εγκατάλειψη ζώων είναι επίσης ποινικό αδίκημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία των ζώων».

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι «θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της στείρωσης και εγγραφής των γάτων, γιατί δεν υπάρχει στην Κύπρο Νομοθεσία για τους γάτους».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως «είναι άξιοι θαυμασμού και ενίσχυσης οι εθελοντές που εργάζονται στα καταφύγια ζώων και αγωνίζονται καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ροές από αδέσποτους σκύλους, οι οποίοι συγκεντρώνονται από δημόσιους χώρους. Οσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα σκύλο καλό είναι να απευθύνονται στα καταφύγια όπου υπάρχουν διάφορες ράτσες για να επιλέξουν».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση μικροτσιπ, ο Γιώργος Περδίκης απάντησε πως «το μικροτσιπ δεν μπαίνει όταν το σκυλάκι είναι βρέφος, αλλά όταν φτάσει έξι μηνών. Εμείς θέλουμε να μπαίνει μικροτσίπ μόλις γεννηθεί και μέχρι να φτάσει τριών μηνών, προκειμένου να ελέγχεται η ζωή του και η διακίνηση του σκύλου» είπε και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή», αφού μετά τη γέννηση των κουταβιών, οι ιδιοκτήτες τους τα «ξεφορτώνονται» μέχρι να φτάσουν έξι μηνών.

Η Αννα Σπανού, εθελόντρια και Αντιπρόεδρος του Καταφυγίου Αδέσποτων Σκύλων στην Αραδίππου εξέφρασε ευχαριστίες στον Γιώργο Περδίκη για την επίσκεψη και για την προσφορά του σε τροφές σκύλων και σημείωσε πως «είναι ωραίο να ξέρουμε ότι οι πολιτικοί μας σκέφτονται και τα ζώα».

Σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, πέραν της εγγραφής των σκύλων, είναι οι στειρώσεις και θα ήταν καλό να ακούσουμε  την κυβέρνηση να εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους. Η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη με αποτέλεσμα το 2019 να έχουμε τις χειρότερες κακοποιήσεις αλλά και εγκαταλείψεις ζώων τα τελευταία δέκα χρόνια».

Πηγή: philenews / KYΠΕ

Send this to a friend