Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έχει το Ζηνοβία η Λάρνακα, αλλά δεν διαθέτει θάλαμο αποσυμπίεσης
Έχει το Ζηνοβία η Λάρνακα, αλλά δεν διαθέτει θάλαμο αποσυμπίεσης

Έχει το Ζηνοβία η Λάρνακα, αλλά δεν διαθέτει θάλαμο αποσυμπίεσης

Χωρίς θάλαμο αποσυμπίεσης θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ακόμα και μετά τη λειτουργία της νέας πτέρυγας. Κι όλα αυτά, παρόλο που στο βυθό της Λάρνακας βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα ναυάγια παγκοσμίως, το Ζηνοβία, που προσελκύσει χιλιάδες δύτες ετησίως.

Ο γενικός διευθυντής των Κέντρων Υγείας Λάρνακας – Αμμοχώστου Γεώργιος Καροτσάκης δήλωσε  ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός στο άμεσο μέλλον για εγκατάσταση και λειτουργία καινούργιου μηχανήματος αποσυμπίεσης για αντιμετώπιση των περιστατικών που σχετίζονται με τη νόσο των δυτών ή άλλων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των καταδύσεων. «Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου κάτι τέτοιο. Προς το παρών, στόχος είναι η άμεση επαναλειτουργία του θαλάμου αποσυμπίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί τα περιστατικά της Λάρνακας και των υπολοίπων επαρχιών μέχρι την επαναλειτουργία του μηχανήματος στο Νοσοκομείο Πάφου», ανέφερε ο κ.Καροτσάκης.

Ο Διευθυντής των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το γεγονός γιατί τόσα χρόνια ο θάλαμος αποσυμπίεσης στη Λάρνακα παραμένει σε αχρηστία, εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι με την επαναλειτουργία του μηχανήματος στην ελεύθερη Αμμόχωστο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ικανοποιητικά τα περιστατικά της Λάρνακας, παρά την απόσταση που χωρίζει τις δύο επαρχίες. Βέβαια, υπάρχει και ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα όπου διαθέτει παρόμοιο μηχάνημα, αλλά το κόστος για τον ασθενή είναι μεγάλο.

 

 

Ο θάλαμος αποσυμπίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας τον περασμένο Ιούνιο, καθότι οι δύο γιατροί που λειτουργούσαν το μηχάνημα αποχώρησαν από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στο μεσοδιάστημα το υπουργείο παρείχε αγορά υπηρεσιών για εξυπηρέτηση των περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, είχαν προκηρυχθεί νέες θέσεις και πριν από μερικές μέρες έχει προσληφθεί Ελλαδίτης γιατρός, ειδικά για τη λειτουργία του θαλάμου αποσυμπίεσης.

Σύμφωνα με τον κ.Καροτσάκι, προηγήθηκε η κατάλληλη συντήρηση του μηχανήματος, με κόστος 70 χιλιάδες ευρώ και πλέον είναι θέμα ημερών (ακόμα και σήμερα ενδεχομένως) η επαναλειτουργία του. Όσον αφορά το μηχάνημα στην Πάφο, ήδη έχει προκηρυχθεί η θέση του γιατρού.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend