Μη ειδικοί εμφανίζονται ως γυμναστές και παίζουν με την υγεία μας
Θα εμπιστευόμασταν ποτέ να μας εγχειρίσει κάποιος που δεν είναι γιατρός και δεν έχει χειρουργική ειδικότητα; Η ερώτηση και μόνο ακούγεται παράλογη, καθώς σχεδόν κανένας δεν θα εκχωρούσε δικαίωμα παρέμβασης στο σώμα του και στην υγεία του σε ένα πρόσωπο που δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και την κατάλληλη εξειδίκευση. Κι όμως, κάποιοι συμπολίτες μας το κάνουν την ώρα που γυμνάζονται και μάλιστα, πολλές φορές, εν αγνοία τους, αφού σε κάποιους χώρους εκγύμνασης δραστηριοποιούνται επαγγελματικά πρόσωπα που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου και δεν έχουν την απαιτούμενη ακαδημαϊκή κατάρτιση.
Όπως δήλωσε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε.Φ.Α.Α.) Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής άτομα που δεν είναι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής ή/και αθλητικής επιστήμης.
«Ο κίνδυνος να επηρεαστεί η σωματική κατάσταση και γενικότερα η υγεία κάποιου ασκούμενου, μέσα από προγράμματα γυμναστικής τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα από πτυχιούχους, είναι πολύ μεγάλος, αφού ένα πρόγραμμα εκγύμνασης είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιλογή ασκήσεων. Εάν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, βασισμένο σε αρχές της ανατομίας, εργοφυσιολογίας, βιοχημείας κτλ, επιστήμες τις οποίες ένας πτυχιούχος διδάσκεται εις βάθος κατά την διάρκεια των σπουδών του, τότε μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο σημαντικότατους παράγοντες της υγείας», προειδοποίησε.
Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία
Σε σχέση με την νομοθεσία, ο Δρ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη, καθώς καθορίζει ότι για να μπορεί κάποιος να παρέχει υπηρεσίες γυμναστικής πρέπει να είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Ο περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμος του 1995 (Ν. 17(I)/1995) και τροποποιητικός Νόμος του 2004 (Ν. 79(I)/2004). Παράλληλα υπάρχουν και οι Περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής Κανονισμοί του 1995 και Τροποποιητικοί του 2012 του ΚΟΑ, οι οποίοι καθορίζουν ξεκάθαρα ότι το προσωπικό των σχολών Physical Fitness οποιασδήποτε μορφής γυμναστικής (με βάρη, με μουσική, ή απλή φυσική κατάσταση), τα γυμναστήρια δηλαδή, πρέπει επίσης να είναι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Ερωτηθείς εάν από τα στοιχεία που έχει ενώπιον του ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε.Φ.Α.Α. η εν λόγω νομοθεσία εφαρμόζεται, ανέφερε ότι «δυστυχώς είναι δύσκολο έως αδύνατο να έχουμε ποσοτικά στοιχεία από έρευνα για ένα θέμα που, όπως καταλαβαίνετε, εμπεριέχει παρανομία και ψευδείς παραστάσεις και προσόντα. Από απλές παρατηρήσεις που κάνουμε, φαίνεται πως η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται».
«Έχουμε διάφορές υποθέσεις ως προς το γιατί να μην υπάρχει εφαρμογή του νόμου και είναι προτεραιότητα μας να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία, προς πάταξη αφενός της παρανομίας, και αφετέρου την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του αθλουμένου και όποιου αγοράζει υπηρεσίες προπόνησης», τόνισε.
«Τα γυμναστήρια βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του ΚΟΑ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού, που διέπουν τις ιδιωτικές σχολές γυμναστικής, για να αδειοδοτηθεί ένα γυμναστήριο πρέπει οι εργοδοτουμενοι γυμναστές να είναι αποκλειστικά πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Άρα, όταν ένα γυμναστήριο έχει άδεια λειτουργίας, τότε θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι γυμναστές που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής είναι πτυχιούχοι. Παρόλα αυτά, όμως, δεν υπάρχουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, οι οποίοι να γίνονται αποκλειστικά για το έμψυχο δυναμικό του γυμναστηρίου, αφού σε πολλά γυμναστήρια απασχολούνται αρκετοί παράνομοι (μη πτυχιούχοι) ως εξωτερικοί συνεργάτες, είτε ως προσωπικοί γυμναστές, είτε ως γυμναστές ομαδικών προγραμμάτων», εξήγησε περαιτέρω ο Αντώνης Αλεξόπουλος.
Οι αθλητικοί επιστήμονες γνωρίζουν
Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση αυτή είναι άκρως ανησυχητική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε.Φ.Α.Α., διότι στους χώρους των γυμναστηρίων, εκτός από τον γενικό πληθυσμό, βρίσκονται και ειδικοί πληθυσμοί, όπως ανήλικοι, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς, διαβητικοί κτλ), έγκυες κ.α. Από την άλλη υπάρχουν και πάρα πολλά μη αδειοδοτημένα γυμναστήρια και studios στην Κύπρο, που εκεί δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιοι παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής.
Υπάρχει, επίσης, υπέδειξε, το μεγάλο πρόβλημα παράνομων «γυμναστών», με πλημμελή κατάρτιση, οι οποίοι δεν έχουν έδρα και σε άλλες περιπτώσεις που διατηρούν υποστατικά τα οποία περνούν σχεδόν απαρατήρητα.
Ερωτηθείς εάν η χρήση αναβολικών διασυνδέεται με την προπόνηση από μη εξειδικευμένα πρόσωπα, ο Δρ. Αλεξόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα λέγαμε ότι η χρήση αναβολικών ουσιών συνδέεται άμεσα με την προπόνηση υπό μη εξειδικευμένα άτομα, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι, ένας Αθλητικός Επιστήμονας γνωρίζει τις συνέπειες και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στην υγεία η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών».
«Η καλλιέργεια αξιών και επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, σχεδόν διασφαλίζει πως ένας Αθλητικός Επιστήμονας θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για την υγεία και ευεξία των ασκούμενων, αντί του πρόσκαιρου και γρήγορου κέρδους με τους όσους κινδύνους εμπερικλείει», τόνισε.
Επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού
Σύμφωνα με τον Δρ. Αλεξόπουλο, είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού του περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμου, πρωτίστως όσο αφορά τον μηχανισμό ελέγχου – τον οποίο θεωρούν προβληματικό – αλλά και στο μέγεθος των ποινών των παρανομούντων.
«Επιπρόσθετα με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας εγγραφής γυμναστών, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγοι-κλινικοί διαιτολόγοι)», σημείωσε.
Μετέπειτα, αρχικά επιβάλλεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ΚΟΑ και ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε.Φ.Α.Α για τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολών γυμναστικής και στη συνέχεια για την προστασία και την ανάπτυξη της Αθλητικής Επιστήμης σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, πρόσθεσε.
«Επειδή κατανοούμε πως κάποιοι νυν παράνομοι έχουν γνήσιο πάθος με την γυμναστική, μια μελλοντική ιδέα είναι να βρούμε τρόπους και διευκολύνσεις, ούτως ώστε τα άτομα αυτά να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια σε κλάδους Φυσικής Αγωγής και Επιστήμων Αθλητισμού, εάν το επιθυμούν», κατέληξε ο Αντώνης Αλεξόπουλος.
Πηγή: Reporter