Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τα 10+1 φεστιβάλ και γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το weekend
Τα 10+1 φεστιβάλ και γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το weekend

Τα 10+1 φεστιβάλ και γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το weekend

 

 

Δύσκολο να αποχαιρετάς το καλοκαίρι και να αφήνεις πίσω σου την ξεγνοιασιά και τη χαλάρωση των διακοπών. Για αυτό επιλέγουμε μόνο τις ευχάριστες στιγμές και να βιώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται ακόμη πιο όμορφες εμπειρίες για όσο καλοκαίρι μας απέμεινε ακόμη. To τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, που σηματοδοτείται και το τέλος του καλοκαιριού στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν πολλά υπαίθρια φεστιβάλ σε πόλεις και χωριά της Κύπρου.

Επέλεξε το αγαπημένο ή τα αγαπημένα σου και βγάλε πρόγραμμα για την επόμενή σου εξόρμηση σε ένα από τα 11 υπέροχα φεστιβάλ που μας απομένουν λίγο πριν το τέλος του φετινού καλοκαιριού.

21ο Babylon Beer Festival, Λευκωσία
26-31 Αυγούστου, Babylon, Λευκωσία 

Για ακόμη μία χρονιά, η ιστορική μπιραρία της Λευκωσίας διοργανώνει το δικό της φεστιβάλ μπίρας στην μεγάλη αυλή της. Το εστιβάλ πραγματοποιείται φέτος για 21η χρονιά και θα διεξαχθεί από τις 26 μέχρι τις 31 Αυγούστου.  Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα έχεις τη δυναντότητα να δοκιμάσεις πάνω από 60 είδη μπίρας, σε μορφή draught ή σε μπουκάλι σε χαμηλές τιμές. Ακόμη θα έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις διάφορα δώρα και να γευτείς πολλά και διαφορετικά είδη από νόστιμα λουκάνικα. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

 

15ο Φεστιβάλ Θεάτρου, Λύμπια
Μέχρι 4 Σεπτεμβρίου, Λύμπια, Λευκωσία

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Λυμπιών πραγματοποιείται φέτος για 15η χρονιά. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει η θεατρική ομάδα «Παράβαση» Λυμπιών, θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητάς μας, από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 04 Σεπτεμβρίου 2019. Το Φεστιβάλ, μοναδικό στο είδος του, χρόνο με τον χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερους θεατές δίνοντας την ευκαιρία σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από όλη την Κύπρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σε ένα όμορφο θεατρικό συναπάντημα.
Δες εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Γιορτή του Κρασιού
Η ξέγνοιαστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το κρασί, οι εύγευστοι μεζέδες του τόπου, οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια, καθώς και τα κωμικά θεατρικά, το χιούμορ, η σάτιρα, παιδικές παραστάσεις και άλλα, βρίσκονται στο νέο πρόγραμμα της Γιορτής. Μάλιστα την προσεχή Δευτέρα θα γίνει και η τοποθέτηση του Βρακά στο Δημόσιο Κήπο με συνοδεία τραγουδιών. Την Δευτέρα, 12 Αυγούστου στις 10.30 π.μ. ο παραδοσιακός Βρακάς της Γιορτής του Κρασιού θα τοποθετηθεί στον καθιερωμένο χώρο εντός του Δημόσιου Κήπου, με συνοδεία τραγουδιών του κρασιού από την χορωδία «Αρίονες» δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα της έναρξης της 58ης Γιορτής του Κρασιού. Η Γιορτής του Κρασιού αρχίζει στις 30 Αυγούστου και τελειώνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα αναλυτικά.

Φεστιβάλ Δικώμου
Το λεωφορείο για το Φεστιβάλ Δικώμου ξεκίνησε και σκοπός του είναι να φτάσει στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας στη Λευκωσία, την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Εκεί, στις 18.00, θα αρχίσει το πρώτο Φεστιβάλ Δικώμου, το οποίο διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Δικώμου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Δικωμίτες καλλιτέχνες και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα όπως πόμπες, λοκμάδες, μαχαλεπί, παγωτό, παλουζέ και οφτό κλέφτικο. Από τις 6:00 το απόγευμα θα υπάρχει face painting, φουσκωτά, Οι μικροί Δικωμίτες ζωγραφίζουν το Δίκωμο.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα αναλυτικά.

6ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού Έμπας
Παρασκευή 30 Αυγούστου, Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας διοργανώνει το 6ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, ώρα 20:30 στο Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας. Στη σκηνή θα βρίσκονται οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Πέγκυ Ζήνα και Λούκας Γιώρκας για μια μοναδική βραδιά.

Pafos Aphrodite Festival, Πάφος
Παρασκευή 30 Αυγούστου-Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, 21.00. 

Στο πλαίσιο του 21ου Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζεται το αριστούργημα του Giuseppe Verdi Macbeth, στις 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου στη πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου σε παραγωγή του Ακαδημαϊκού Εθνικού Θεάτρου, Όπερας και Μπαλέτου Bolshoi της Λευκορωσίας. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus στην Πάφο στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Τιμές των εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι
Σάββατο 31 Αυγούστου, αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου, 17.00

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των πολιτιστικών δρώμενων της κοινότητας διοργανώνει στις 31 Αυγούστου το Φεστιβάλ Ψαριού, για το οποίο  θα γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε να γίνει θεσμός. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου όπου θα στηθούν περίπτερα επίδειξης δραστηριοτήτων των ψαράδων, όπως ράψιμο δικτύων, παραγάδι, δόλωμα, μεταποίησης σαρδέλας,  φιλετάρισμα ψαριού, καθώς και έκθεση εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες. Στο χώρο θα υπάρχει επίσης περίπτερο στελεχωμένο από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας να δίνουν πληροφορίες για μη βρώσιμα και δηλητηριώδη ψάρια. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνεται γευσιγνωσία ψαριού μέσα από παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές που θα ετοιμάζει επί τόπου ο σεφ. Το Μουσικό σχήμα Αιγαιοπελαγίτικα θα εμπλουτίσει μουσικά και τραγουδιστικά την εκδήλωση ενώ χορευτικά συγκροτήματα θα χορέψουν Κυπριακούς και νησιώτικους χορούς. Επιπλέον μικρά πλεούμενα θα είναι στη διάθεση του κοινού για ονειρεμένες  βαρκάδες στη θάλασσα.

20ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου, Περιστερώνα
Σάββατο 31 Αυγούστου, πλατεία Περιστερώνας

Στην ερώτηση “Ποιό είναι το δημοφιλέστερο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού;”, τι απαντάς; Μα φυσικά το οφτό κλέφτικο το οποίο σηματοδοτεί και την αρχή του καλοκαιριού κάθε χρόνο. Το λαχταριστό αυτό πιάτο που σερβίρεται σχεδόν στα περισσότερα μαγαζιά της Κύπρου και κυρίως της Λευκωσίας απέκτησε το δικό του φεστιβάλ αυτή τη φορά στο χωριό Περιστερώνα. Η κοινότητα της Περιστερώνας που φημίζεται για οφτό κλέφτικο που σερβίρει εκεί ο γνωστός σε όλους μας Πορφύριος θα πραγματοποιήσει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Οφτού. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της κοινότητας το Σάββατο 31 Αυγούστου και όλος ο κόσμος θα γευτεί νόστιμο οφτό σε αλύπητες και πλούσιες μερίδες.

Οικολογικό Φεστιβάλ
Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, προαύλιος χώρος Μητρόπολης ΤΑΜΑΣΟΥ, στο Επισκοπειό, 17.00. Είσοδος Ελεύθερη.

Τι θα έλεγες να πάμε στο Οικολογικό Φεστιβάλ; Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, διοργανώνει Φεστιβάλ αφιερωμένο στο περιβάλλον στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολής μας, στο Επισκοπειό, στις 17.00. Το Φεστιβάλ πέραν από την οικολογική ενημέρωση, θα περιλαμβάνει λαϊκή αγορά με πατάτες, αγγούρια κτλ, προϊόντα με βάση τη γη (τσάι, μέλι, λουλούδια, καλλυντικά, παστά κλπ), εργαστήρια κατασκευής αυλού και καλαθιών, διακόσμησης κολοτζιού, και παρασκευής παλουζέ (ο οποίος θα προσφέρεται δωρεάν), δωρεάν σπόροι και φασολάδα. Το φεστιβάλ θα ομορφαίνουν με τους χορούς τους τα χορευτικά συγκροτήματα «Λαογραφικός Όμιλος Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας», «Πολιτιστικός Όμιλος Στάμνα Αναλυόντα» και «Ελληνικοί Ρυθμοί». Σκοπός του φεστιβάλ την ημέρα αυτή είναι η ενημέρωση του κόσμου για το Οικολογικό Πρόβλημα αλλά και η προώθηση οικολογικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Μ’ αυτό τον τρόπο βοηθούμε τους παραγωγούς να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή έτσι ώστε να προάγεται η σωστή χρήση του περιβάλλοντος.

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Αμβρόσιο
Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, Άγιος Αμβρόσιος, επ. Λεμεσού.
Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Βρίσκεται στην πόλη της επαρχίας Λεμεσού, στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την Πάχνα, περίπου 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Το χωριό έχει ένα εκκλησάκι τον Άγιος Αμβρόσιο και δύο ξωκλήσια ως κύρια αξιοθέατα: την Αγία Ελισάβετ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Τέλος, έχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και μια πηγή με αγίασμα. Σ΄αυτό το χωριό την 1η του Σεπτέμβρη θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με παλουζέ και άλλα νόστιμα εδέσματα.

Φεστιβάλ “Πίσω στα παλιά”
Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού

Η Φλάσου είναι μικρό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, αυτόν τον Σεπτέμβρη μας πάει “Πίσω στα παλιά” μέσα από ένα παραδοσιακό φεστιβάλ! Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού, διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Λινού-Φλάσου και τα οργανωμένα σύνολα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που κάνει αναδρομή πίσω στα παλιά, συστήνοντας μας παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αγγειοπλάστης, κατασκευαστής πιθκιαβλιού, τον τρόπο που γίνεται η απόσταξη ζιβανία και η παρασκευή ππαλουζέ και άλλων εδεσμάτων, όπως οι πίτες με μέλι, το χαλούμι και η αναρή, το ψωμί και οι ελιωτές. Ακόμα το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από βιολί και λαούτο, παραδοσιακούς χορούς…. Πάμε να περάσουμε ένα αλλιώτικο απόγευμα, κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι…

Send this to a friend