Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 11 «παράθυρα» για εξώδικα φωτοεπισήμανσης
11 «παράθυρα» για εξώδικα φωτοεπισήμανσης

11 «παράθυρα» για εξώδικα φωτοεπισήμανσης

Διαφορετική θα είναι η διαχείριση του συστήματος φωτοεπισήμανσης για 12 κατηγορίες οχημάτων, ανάλογα με την ιδιοκτησία και τις πινακίδες τους.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στα έγγραφα του διαγωνισμού, ο ανάδοχος, θα έχει πρόσβαση με συγκεκριμένες διαδικασίες στη βάση δεδομένων του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για να εντοπίζει τα στοιχεία κάθε οχήματος που καταγράφει λόγω παράβασης, όπως και του ιδιοκτήτη του. Έτσι θα ετοιμάζει τις διαδικασίες και θα ενημερώνει με όλα τα δεδομένα την Αστυνομία για την έκδοση των εξωδίκων.
Στους όρους του διαγωνισμού υπάρχει πρόβλεψη ότι ο ανάδοχος θα πρέπει εντός πέντε ημερών από την ημέρα λήψης της φωτογραφίας και καταγραφής της παράβασης, να μεταβιβάζει όλα τα σχετικά δεδομένα στην Αστυνομία. Ωστόσο, θα πρέπει να μπαίνουν σε ξεχωριστό κατάλογο, για διαφορετική διαδικασία για 11 συνολικά κατηγορίες οχημάτων λόγω των πινακίδων ή της ιδιότητας των ιδιοκτητών τους.
Κατ’ αρχάς, ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος θα πρέπει να τοποθετεί σε διαφορετική λίστα τα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, που όπως εξηγείται στα έγγραφα, έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που αρχίζουν με τα γράμματα «UN», με λευκούς χαρακτήρες σε μπλε φόντο. Να σημειωθεί ότι η ξεχωριστή λίστα θα αποστέλλεται στον υπεύθυνο της Αστυνομίας και χωρίς πρόβλεψη για οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Το ίδιο θα ισχύει και για στρατιωτικά οχήματα τα οποία καταγράφονται με παραβάσεις και συγκεκριμένα τα οχήματα που έχουν πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν στην Κυπριακή Εθνική Φρουρά (ξεκινώντας με τα γράμματα «ΕΦ») ή την Ελληνική Δύναμη στην Κύπρο «ΕΛΔΥΚ» (ξεκινώντας με τα γράμματα «ΕΣ») με μαύρα γράμματα σε ένα λευκό φόντο.
Εάν διαπιστωθεί ότι ένα όχημα ανήκει στις «περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο», ο ανάδοχος του συστήματος φωτοεπισήμανσης, θα ενημερώνει επίσης ξεχωριστά την Αστυνομία, η οποία θα στέλνει επιστολή προς τις «Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων» σχετικά με το αδίκημα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού.
Ξεχωριστή κατηγορία θα αποτελούν και τα κυβερνητικά οχήματα. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζονται μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης για παραβάσεις κυβερνητικά οχήματα, τότε θα ενημερώνεται επίσης μέσω ξεχωριστού καταλόγου η Αστυνομία, που θα ειδοποιεί το υπουργείο ή το τμήμα στο οποίο ανήκει το όχημα. Το υπουργείο ή το κυβερνητικό τμήμα, πρέπει να παρέχει στην Αστυνομία τα στοιχεία του οδηγού του συγκεκριμένου οχήματος τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Η Αστυνομία από την πλευρά της, θα ενημερώνει αντίστροφα τον ανάδοχο για το όνομα του οδηγού και ο ανάδοχος θα προχωρά στη διαδικασία έκδοσης εξωδίκου, όπως θα γίνεται στις γενικές περιπτώσεις παραβάσεων. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθείται και για οχήματα που ανήκουν στην ίδια την Αστυνομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα, για ασθενοφόρα κ.λπ.
Ιδιαίτερη θα είναι και η διαδικασία για τα διπλωματικά οχήματα, που έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που ξεκινούν με τα γράμματα «CD» ή «AT» (δεν περιλαμβάνονται προξενικές πινακίδες). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ανάδοχος θα στέλνει τα στοιχεία του οχήματος στην Αστυνομία, η οποία από την πλευρά της θα ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών, που έχει και τα δεδομένα για κάθε όχημα με τέτοιους αριθμούς.
Εάν ο οδηγός του οχήματος δεν απολαύει διπλωματικής ασυλίας, η Αστυνομία θα στέλνει πίσω στον διαχειριστή του συστήματος φωτοεπισήμανσης τα στοιχεία του οδηγού, για να προχωρήσει σε διαδικασία έκδοσης εξώδικου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ξεχωριστή κατηγορία διαχείρισης ως προς την έκδοση εξώδικων προστίμων από το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα έχουν και τα οχήματα που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου, που έχουν πινακίδες κυκλοφορίας με ειδικά αναγνωριστικά σήματα όπως το Α-Κ, M-K κ.ο.κ. Στην περίπτωση αυτή, ο διαχειριστής θα ενημερώνει με τα στοιχεία που εντόπισε την παράβαση την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της θα ειδοποιεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, για να τους παράσχει τα στοιχεία του οδηγού. Η Αστυνομία όταν λάβει τα στοιχεία, θα τα στέλνει επίσης στον διαχειριστή για να προχωρήσει στη διαδικασία για έκδοση εξωδίκου.
Άλλη ρύθμιση προβλέπεται και για τα οχήματα ενοικίασης, που όπως είναι γνωστό σε σχέση με τα εξώδικα υπάρχει πρόβλημα, αφού η πλειοψηφία των οδηγών – παραβατών είναι τουρίστες, που δεν τα πληρώνουν και επιστρέφουν στις χώρες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διαχειριστής του συστήματος φωτοεπισήμανσης και όχι η Αστυνομία, θα πρέπει να στέλνει επιστολή –που θα προσυπογράφει και η Αστυνομία– στον ιδιοκτήτη του οχήματος που είναι το Γραφείο ενοικίασης του, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον οδηγό του οχήματος όταν έλαβε χώρα η παραβίαση. Αν καταφέρει να βρει το όνομα του οδηγού την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, προχωρούν στην έκδοση εξώδικου στο όνομα του οδηγού.
ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΓΙΑ Τουρκοκυπριακα ΟΧΗΜΑΤΑ

Ιδιαίτερη διαδικασία θα ακολουθείται και στις περιπτώσεις που το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα εντοπίζει παραβάσεις από οχήματα που θα έχουν πινακίδες κατεχομένων.

Όπως περιγράφεται στα έγγραφα του διαγωνισμού για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, για σκοπούς διατύπωσης της συγκεκριμένης πρόβλεψης, πρόκειται σε αυτό το στάδιο για οχήματα με πινακίδες «με δύο λατινικούς χαρακτήρες με μαύρα γράμματα, σε λευκό φόντο και ένα κόκκινο περίγραμμα».
Ο διαχειριστής του συστήματος, θα ετοιμάζει ξεχωριστό κατάλογο με τα δεδομένα κάθε οχήματος που εντοπίζεται σε παράβαση και θα τον στέλνει στην Αστυνομία, η οποία θα ενημερώνει τα οδοφράγματα, όπου οι εκεί αστυνομικοί θα επιδίδουν τα εξώδικα στους οδηγούς των οχημάτων όταν εξέρχονται ή εισέρχονται στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, ιδιαίτερο πρόβλημα και κατηγορία αντιμετώπισης των παραβάσεων που θα εντοπίζονται από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, θα αποτελούν και τα οχήματα με ξένες πινακίδες, με κλεμμένες πινακίδες, χωρίς πινακίδες ή με κατεστραμμένες πινακίδες που δεν αναγνωρίζονται όπως και στις περιπτώσεις οχημάτων με πινακίδες «δοκιμής» που δεν είναι εγγεγραμμένα.

Παραμένει το «άγραφο» +20% 

Παραμένει μέσω των προβλέψεων για τους τεχνικούς όρους των καμερών φωτοεπισήμανσης, το ιδιόμορφο, «άτυπο» και άγραφο +20% στο όριο ταχύτητας για σκοπούς καταγγελιών, που αξίζει να αναφερθεί ότι στα έγγραφα του διαγωνισμού καταγράφεται επανειλημμένα ως «ταχύτητα χάριτος». «Εάν ένα όχημα έχει υπερβεί το καθορισμένο όριο ταχύτητας αλλά δεν έχει υπερβεί το καθορισμένο όριο χάριτος, τότε δεν πρέπει να καταγράφεται καμία παραβίαση», σύμφωνα με τη διατύπωση των τεχνικών όρων λειτουργίας του συστήματος. Μικρός «χρόνος χάριτος» θα υπάρχει και για την παραβίαση του κόκκινου στα φώτα τροχαίας που θα εγκατασταθούν κάμερες φωτοεπισήμανσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend