Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πύργος δίπλα στις δεξαμενές στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας
Πύργος δίπλα στις δεξαμενές στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας

Πύργος δίπλα στις δεξαμενές στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας

 

 

Πολυώροφο κτήριο πολυτελών διαμερισμάτων, σε κοντινή απόσταση από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, προγραμματίζει ν’ ανεγείρει η εταιρεία MEJOK Ltd (λιβανικών συμφερόντων), στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Με αφορμή το γεγονός ότι η Περιβαλλοντική Αρχή ενέκρινε την έναρξη των εργασιών χωρίς να κρίνει σκόπιμο να εξεταστεί η περιβαλλοντική μελέτη από την αρμόδια επιτροπή, ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε σχέση με το στάδιο που βρίσκεται η υπό αναφορά μελέτη, για ποιο λόγο δόθηκε έγκριση για έναρξη των κατασκευαστικών έργων του κτηρίου χωρίς να προηγηθεί η εξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης από την αρμόδια επιτροπή και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2019, ο υπουργός Κώστας Καδής σημειώνει ότι ο Δήμος Λάρνακας με επιστολή του τον Μάιο του 2018 απέστειλε στο Τμ. Περιβάλλοντος αίτηση της εταιρείας MEJOK Ltd για την κατασκευή πολυώροφου κτηρίου. Ταυτόχρονα απέστειλε προκαταρκτική εκτίμηση επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), με βάση τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου.

 

Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε πως απαιτούνταν επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση των νερών από εκσκαφές, με τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα και με τη γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Αναπροσαρμογή σχεδίων

Σύμφωνα με τον κ.Καδή, το Τμήμα Περιβάλλοντος αφού αξιολόγησε διάφορες πτυχές του έργου, ζήτησε κι έλαβε τις απόψεις των αρμοδίων τμημάτων και συγκεκριμένα από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα και από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για το ζήτημα της γειτνίασης με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του έργου, οι αιτητές αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν το σχεδιασμό του έργου, αφαιρώντας τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και ουσιαστικά τις εκσκαφές που δημιουργούσαν την ανάγκη για μελέτη αποστράγγισης των υπογείων νερών.

Επιπρόσθετα, διασαφήνισαν τον τρόπο θεμελίωσης του έργου, με τον οποίο δεν θα γίνονταν εκσκαφές θεμελίωσης. Με βάση την εξέλιξη αυτή, δεν απαιτήθηκε εκπόνηση και κατάθεση μελέτης για τη διαχείριση νερών από εκσκαφές. «Ως εκ τούτου», συνεχίζει ο Κ. Καδής, «με βάση τα πιο πάνω και αφού το έργο είχε κατατεθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή πριν τις 31 Ιουλίου 2018, ημερομηνία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας (Ν.127(1)2018), ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλεπόταν από την προηγούμενη νομοθεσία και το έργο αξιολογήθηκε σε αυτά τα πλαίσια.

Για το ίδιο έργο εκδόθηκε και Γνωμάτευση, τον περασμένο Φεβρουάριο, με συγκεκριμένους όρους για ενσωμάτωση στην πολεοδομική άδεια», καταλήγει ο αρμόδιος υπουργός.

Τι λέει ο Δήμος Λάρνακας

————————————-

Για το ίδιο project, ο δημοτικός μηχανικός του Δήμου Λάρνακας Ανδρέας Καρακατσάνης, δήλωσε ότι η εταιρεία MEJOK, έχει ήδη εξασφαλίσει την πολεοδομική άδεια για το 20όροφο κτήριο (ισχύει για έξι χρόνια), αλλά ακόμα, άγνωστο γιατί, δεν έχει υποβάλει αίτηση για άδεια οικοδομής.

Το νέο κτήριο προγραμματίζεται στα όρια του Δήμου Λάρνακας, σε κοντινή απόσταση από το υφιστάμενο ξενοδοχείο Radisson Blu.

Νέο έργο που προγραμματίζεται αποτελεί άλλη μια απόδειξη πως, εκτός από τους λόγους ασφαλείας, που είναι το πρώτιστο ζητούμενο, η μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων επιβάλλεται ώστε η περιοχή ν’ αναπτυχθεί τουριστικά.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend