Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έριξαν 40 ανήλικους σε γηροκομείο στη Λάρνακα
Έριξαν 40 ανήλικους σε γηροκομείο στη Λάρνακα

Έριξαν 40 ανήλικους σε γηροκομείο στη Λάρνακα

Προς τη λήψη νέων δυναμικών μέτρων προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο κρατικό γηροκομείο Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα, μετά από την πρόσφατη στάση εργασίας και διαμαρτυρία, στην οποία είχαν προβεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν και την έκταση της δημοσιότητας, που έλαβαν οι συνθήκες, που επικρατούν στο γηροκομείο, επί της ουσίας ουδέν έγινε, για να βελτιωθεί η αφόρητη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί μετά τη μεταφορά το τελευταίο διάστημα 40 ασυνόδευτων νεαρών, αιτητών πολιτικού ασύλου.
Σε νέες καταγγελίες τους, αυτή τη φορά στον «Φ», αρκετοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που θυματοποιεί τα 16 μέλη του προσωπικού, τους 40 νεαρούς κυρίως από το Κογκό και τη Σομαλία που μεταφέρθηκαν εκεί, αλλά και τους δέκα ηλικιωμένους Ε/κ που διαμένουν μόνιμα στην κρατική στέγη ευγηρίας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στον «Φ», πέραν του ασυμβίβαστου να συνυπάρχουν ηλικιωμένοι και νεαροί που στο σύνολό τους είναι υπεράριθμοι σε σχέση με τη δυνατότητα φιλοξενίας της Στέγης, η προχειρότητα του Κράτους φτάνει στο σημείο, ώστε ακόμη να μην υπάρχουν επαρκή κρεβάτια για όλους τους νεαρούς. Με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμη σε πρόχειρα στρώματα στο πάτωμα των θαλάμων τους. Παρόλο που έχουν περάσει ολόκληρες εβδομάδες από τη μεταφορά τους εκεί.
Και δεν φτάνει αυτό, η ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού (από τους 16, οι δέκα είναι φροντίστριες) δημιουργεί σοβαρότατα θέματα ασφάλειας για τους 40 νεαρούς, τους δέκα ηλικιωμένους και το ίδιο το προσωπικό. Τα νέα καθήκοντα με τα οποία επιφορτίστηκε το προσωπικό είχε ως αρνητική συνέπεια τη μείωση των ωρών, που σηκώνονται από τα κρεβάτια τους οι ηλικιωμένοι, ενώ επιπρόσθετα θέματα, ασφάλειας και όχι μόνο, δημιουργούνται τα βράδια, όταν η νυκτερινή βάρδια στελεχώνεται από δυο φροντίστριες και δεν υπάρχει άντρας εντός του χώρου.
Όπως μας ανέφεραν μέλη του προσωπικού, όσο και να θέλουν να βοηθήσουν αυτά τα ταλαιπωρημένα νεαρά παιδιά που μεταφέρθηκαν στον χώρο του γηροκομείου, εγείρονται θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική κουλτούρα των χωρών από όπου προέρχονται. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δαπανούν τα χρήματα που τους δίνει το Κράτος ως επί το πλείστον σε αλκοόλ, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα στη συμπεριφορά τους εντός τους ιδρύματος. Αλλά είναι και θέματα όπως η περιβολή με την οποία κυκλοφορούν κάποιες στιγμές εντός του χώρου (ως επί το πλείστον γυναίκες είναι το προσωπικό), αλλά και η ευρύτερη αντίληψη που έχουν σε θέματα περί σεβασμού και διαπροσωπικών θεμάτων αντρών – γυναικών. (Δόθηκαν στον «Φ» κάποιες περιγραφές περιστατικών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους.)
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Τα μέλη του προσωπικού που μίλησαν στον «Φ», μας τόνισαν σαφώς ότι πρωτίστως θεωρούν ότι οι πρώτοι που αποτελούν θύματα της απόφασης των κρατικών Υπηρεσιών να μεταφέρουν στο Γηροκομείο τους 40 νεαρούς, είναι οι ίδιοι οι νεαροί. Μεταφέρθηκαν απρογραμμάτιστα, ίσως και ανεύθυνα, 40 παιδιά σε ένα γηροκομείο, πράξη η οποία από μόνη της δεν τους δίνει την κατάλληλη ψυχολογία. Και αφέθηκαν εκεί, χωρίς κανένας να έχει προνοήσει για το πώς θα απασχολούνται, με τι θα γεμίζει ο χρόνος τους, ώστε αυτό να τους βοηθά και στο θέμα της κοινωνικοποίησής τους, αλλά και την ομαλοποίηση της ύπαρξής τους στον χώρο. Με αποτέλεσμα, οι πλείστοι αυτών των νεαρών απλώς να περιφέρονται άσκοπα τις πλείστες ώρες της ημέρας σε διάφορα σημεία της Λάρνακας. Πρόκειται, όπως μας τονίστηκε, για συνθήκες που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε παραβατική συμπεριφορά, αυξάνοντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.
Φοβάται για την ασφάλειά του το προσωπικό
Όταν σε μια νυκτερινή βάρδια γηροκομείου σε μια σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή της Λάρνακας υπάρχουν δυο γυναίκες μέλη του προσωπικού και δέκα γέροντες, μαζί με 40 νεαρούς, κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να έχουν πιει ή εκ φύσεως και των συνθηκών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται να έχουν επιθετική συμπεριφορά, τότε υπάρχει θέμα ασφάλειας στον χώρο, μας τόνισαν ακόμη μέλη του προσωπικού της Στέγης Ευγηρίας Άγιος Γεώργιος. Τονίζοντας ότι το μόνο μέτρο που λήφθηκε μετά την πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας τους, ήταν να σταλούν συνεργεία που ασχολήθηκαν με την καθαριότητα του χώρου. «Λες και η εκδήλωσή μας έγινε για το θέμα της καθαριότητας», μας αναφέρθηκε επί τούτου χαρακτηριστικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ Λάρνακας καταδικάζει τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος των εργαζομένων στο κρατικό γηροκομείο Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα, σε θέματα ασφάλειας και άλλα. Ενώ, στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκής αριθμός κρεβατιών για όλους τους νεαρούς, με αποτέλεσμα κάποιοι να υποχρεούνται να κοιμούνται στο πάτωμα των θαλάμων.
Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμπος Βάσιλας    

Send this to a friend