Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μελισσοχώρια Λάρνακας – 9 Χωριά της Ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα
Μελισσοχώρια Λάρνακας – 9 Χωριά της Ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα

Μελισσοχώρια Λάρνακας – 9 Χωριά της Ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα

Για να μπορέσει τουριστικά να επιβιώσει σήμερα ένας προορισμός, είναι απαραίτητο να έχει διακριτή ταυτότητα.  Τούτο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή του, την αποτελεσματική προώθησή του αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος υπερηφάνειας των ίδιων των κατοίκων. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί γιατί όσα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αν υπάρχουν, πρέπει να εξευρεθεί και να κεφαλαιοποιηθεί το πιο δυνατό σημείο το οποίο θα είναι μοναδικό, αυθεντικό και να δημιουργεί προσδοκίες.

Το κοινό αυτό χαρακτηριστικό για 9 χωριά της Ορεινής Λάρνακας έχει τώρα εξευρεθεί χάριν του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDFEST υπό το Δίκτυο Τροόδους. Είχε κατ’ αρχήν διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα μελισσοκομεία και ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών συγκεντρωνόταν στις υπό αναφορά περιοχές. Αυτό έθεσε και τη βάση για να περιληφθούν στο πρόγραμμα «Δρόμοι του Μελιού» οι κοινότητες Οράς, Λάγιας, Οδού, Βάβλας, Μελίνης, Κάτω Δρυ, Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς και Κάτω Λευκάρων. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τις τοπικές αρχές, τους επαγγελματίες της περιοχής και τους εμπλεκόμενους φορείς της μελισσοκομίας και του τουρισμού, οι οποίοι συλλογικά εργάστηκαν με κοινή επιδίωξη την καθιέρωση των υπό αναφορά κοινοτήτων ως «τα Μελισσοχώρια» της Κύπρου.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η πρωτιά στην παραγωγή μελιού και ο τίτλος που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταυτότητας. Είναι και δράσεις που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω λίαν συντόμως:

  • Σήμανση: Δημιουργήθηκε λογότυπο και θα τοποθετηθεί ως πινακίδα στις εισόδους των «Μελισσοχωριών»/“Honey Villages”.
  • Δημιουργία μελισσοκομικών διαδρομών και μονοπατιών φύσης. Ένταξη των μονοπατιών σε τουριστικές διαδρομές με πινακίδες που ν’ αναδεικνύουν τα μελισσοκομικά φυτά. Στην Οδού θα δημιουργηθεί επιπρόσθετα και μια διαδραστική διαδρομή με την ονομασία «Το Ταξίδι της Γνώσης της Μέλισσας».
  • Φύτευση μελισσοκομικών φυτών και δημιουργία, εντός των κοινοτήτων, μικρών πάρκων με χλωρίδα που προσελκύει τις μέλισσες.
  • Κατασκευή δικτύου ξενοδοχείων μελισσών με την τοποθέτηση ενός «ξενοδοχείου» σε κάθε Μελισσοχώρι φτιαγμένο με υλικά από το κάθε χωριό (παλιές πόρτες, καλάμια, αποξηραμένα βότανα κ.α.). Ήδη ολοκληρώθηκαν στην Οδού και στην Ορά και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν και στα υπόλοιπα επτά χωριά. Επιπρόσθετα, στην Ορά δημιουργήθηκε και ένα μικρό ξενοδοχείο μελισσών για κάθε σπίτι, με τη συμμετοχή όλου του χωριού κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ.
  • Διοργάνωση ετήσιων Φεστιβάλ. Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί τρεις εκδηλώσεις: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και Φεστιβάλ Μέλισσας στις 19 Μάιου, Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας στις 23 Ιουνίου και Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ στις 15 Σεπτεμβρίου.
  • Σύσταση τουριστικών «Μελένιων Πακέτων» που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ήδη δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Οδού.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της διοργάνωσης εργαστηρίων δημιουργίας καλλυντικών με βάση το μέλι, κεριών με κερί μέλισσας και βότανα καθώς και άλλων χειροτεχνιών.
  • Ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας: συνεχής εκπαίδευση των μελισσοκόμων και άλλων ενδιαφερομένων για νέα προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση της μεταποίησης.
  • Διατήρηση παραδοσιακής γαστρονομίας: διαφύλαξη και προώθηση των τοπικών συνταγών με μέλι και ενθάρρυνση των εστιατορίων της περιοχής να εντάξουν στο μενού τους συνταγές με μέλι ώστε να περιληφθούν στους «Δρόμους του Μελιού».

Ως ΕΤΑΠ Λάρνακας, οφείλουμε – και θα το πράξουμε – να δουλέψουμε εντατικά ώστε να καθιερωθούν τα «Μελισσοχώρια» μας. Γιατί πρόκειται για μια δράση καθόλα αειφόρα αφού συμβάλλει όχι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην αναζωογόνηση της ζωής στην ύπαιθρο, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προαγωγή της ανθρώπινης υγείας που ενισχύεται μέσα από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο και στην κα. Γιούλα Παπακυριακού οι οποίοι είχαν μεν την ευθύνη διαχείρισης του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, αλλά με μεράκι και μεθοδικότητα φρόντισαν ώστε να διαμορφωθούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα έχουν συνέχεια μετά και τη λήξη του προγράμματος.

 

 

Send this to a friend