Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ο νόμος γλίτωσε την 39χρονη «μάνα» από την πολύμηνη φυλάκιση – Στην ουσία… ατιμώρητη
Ο νόμος γλίτωσε την 39χρονη «μάνα» από την πολύμηνη φυλάκιση – Στην ουσία… ατιμώρητη

Ο νόμος γλίτωσε την 39χρονη «μάνα» από την πολύμηνη φυλάκιση – Στην ουσία… ατιμώρητη

Γλίτωσε τη φυλάκιση, αλλά θα υποχρεωθεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει το πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ η 39χρονη Ρουμάνα, η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του μόλις 40 ημερών βρέφους της.

Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη μετά από ακροαματική διαδικασία σε κατηγορίες έκθεσης και κακομεταχείρισης παιδιού κάτω των δύο χρόνων και παράβασης καθήκοντος. Τις πρωινές ώρες της 15ης Δεκεμβρίου 2018 είχε εγκαταλείψει το νεογέννητο βρέφος της παγωμένο, να σπαράζει για ώρες στο κλάμα, σε περιβάλλον κρύο και ανθυγιεινό κι εντελώς ακατάλληλο για ένα μωρό, κοντά στην ανοικτή μπαλκονόπορτα του διαμερίσματός της, στη Λάρνακα, κι ενώ έξω έβρεχε.

Παρέλειψε, δε, να το ταΐσει και να το αλλάξει έγκαιρα, με αποτέλεσμα όταν οι αστυνομικοί που εισήλθαν στο διαμέρισμα (έπειτα από παράπονα γειτόνων που άκουγαν για ώρες το κλάμα του μωρού) να το εντοπίσουν πολύ λερωμένο. Το βρέφος έκλαιγε γοερά, ήταν μελανιασμένο από το κλάμα, ενώ το καρότσι του ήταν λερωμένο και τα ρούχα του βρεγμένα από τα ούρα… Ήταν εμφανές ότι για μέρες το βρέφος δεν είχε κάνει μπάνιο. Την ίδια ώρα η μητέρα του έδειχνε να μην είχε επαφή με το περιβάλλον. Βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και με δυσκολία επικοινωνούσε. Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, πόσω μάλλον να φροντίσει το ανήμπορο και ταλαιπωρημένο παιδί της.

 

 

Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως ακούστηκαν στο δικαστήριο, προκάλεσαν συγκλονισμό, με την επαρχιακή δικαστή Μαρία Παπαϊωάννου να τονίζει στην απόφασή της για επιβολή προστίμου 10 χιλιάδων ευρώ ότι οι ενέργειες της κατηγορουμένης και οι συνθήκες που επικρατούσαν, συνιστούσαν κίνδυνο για την υγεία του βρέφους, παράλειψης εύλογης φροντίδας, ενώ στην ουσία το μωρό αφέθηκε αμελώς στην μοίρα του. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμπεριφορά της 39χρονης αξιοκατάκριτη. «Είναι αδιανόητο κάποιος ανήλικος και δη ένα νεογέννητο να παραμελείται από την ίδια τη μητέρα του στο οικογενειακό σπίτι, όπου θα έπρεπε να βρίσκει φροντίδα, προστασία και στοργή. Υπό άλλες περιστάσεις, το δικαστήριο θα προσανατολιζόταν σε επιβολή πολύμηνης ποινής φυλάκισης.

Δεν παρέχεται, όμως, στο δικαστήριο τέτοια ευχέρεια στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθότι το γεγονός ότι η κατηγορούμενη είναι μητέρα παιδιού κάτω των τριών ετών και άλλων τριών ανήλικων παιδιών, την εντάσσει στα πλαίσια προστασίας του νόμου (33 (1)/2005) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να της επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας της», σημείωσε η κ. Παπαιωάννου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend