Χαρακτικά του Χαράλαμπου Κρασιά για τον πόλεμο στο Σπίτι της Κοντέας στη Λάρνακα
Ασπρόμαυροι εφιάλτες, φαντάσματα που βίασαν το κορμί, τη ζωή και τη ψυχή. Μνήμες βαμμένες με πολύ μαύρο, πολύ πόνο, πολύ παράπονο και πολλή, πάρα πολλή, οργή. Ξεσπάσματα της μνήμης. Χαράξεις, βαθιές μαχαιριές… «Δίσεκτα χρόνια». Το πραξικόπημα, η τούρκικη εισβολή, η συμφορά του πολέμου, ο ξεριζωμός, οι αιχμαλωσίες, οι ομαδικοί τάφοι, η αγιάτρευτη πληγή των αγνοουμένων, ο θρήνος, ο πόνος, η αβεβαιότητα και η αγανάκτηση αποτελούν πτυχές της κυπριακής τραγωδίας του 74, οι οποίες αναδεικνύονται ζωντανά μέσα από τις λινογραφίες του Χαράλαμπου Κρασιά.
Η εικαστική δημιουργία, ως δυνατή φωνή διαμαρτυρίας θυμίζει επιτακτικά πως οι εξουσίες και οι πόλεμοι συνεχίζουν να καθορίζουν τη ζωή, αλλά και την καθημερινότητα των λαών, με πληγές που μένουν ανεξίτηλα ανεπούλωτες. Η Τέχνη δεν σιωπά και η Χαρακτική γίνεται κραυγή μνήμης της κυπριακής τραγωδίας και της πάλης για δικαίωση.
Η έκθεση του Χαράλαμπου Κρασιά οργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας, τον Θεατρικό Όμιλο Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις» και το Κ.Σ Νεολαίας Κοντέας και φιλοξενείται στο «Σπίτι της Κοντέας», στην οδό Πιαλέ Πασιά 92, στη Λάρνακα.
Μέσα από τη χαρακτική, σχολιάζει ο καλλιτέχνης, προσπάθησε να απεικονίσει όμορφες στιγμές στο κατεχόμενο χωριό του, την Κοντέα, πριν τη συμφορά του ’74, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των έργων του, αποπειράται να μεταδώσει την αγωνία, τα βάσανα και τον Γολγοθά, των συγγενών των αγνοουμένων, των προσφύγων και των θυμάτων του πολέμου. «Προσπάθησα να αποτυπώσω τα βιώματά μου σαν ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, στους αγνοούμενους, στους πρόσφυγες και στον κάθε αδικημένο από τον πόλεμο άνθρωπο». Η Νέλλη Κυριαζή, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια του Athens Print Fest 2018 με έγραψε για τον Χαράλαμπο Κρασιά: «Μαθητής του Χαμπή, ο Χαράλαμπος Κρασιάς (1958) από την τουρκοκρατούμενη Κοντέα, πατρίδα και του δασκάλου του, βαδίζει, στον δρόμο με τα αναπάντητα ερωτήματα που υποβάλλονται στην Ιστορία για την βαναυσότητα των πολέμων. Ο Κρασιάς επικεντρώνει την δουλειά του στους ανέστιους πρόσφυγες του 1974. Οι σκηνές, σε δισδιάστατες εκδοχές, εμφανίζονται να συνοδεύουν μια αδιαίρετη αλληλουχία, επειδή οι συμφορές του πολέμου δεν περιορίζονται σε χρόνο και τόπο».
Στη δουλειά του αναφέρεται και ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης: «Η απέραντη αγάπη του για την Κύπρον τζαι το κατεχόμενον χωρκόν του, την Κοντέαν, ο αβάσταχτος πόνος που όσα έζησεν στον ξεριζωμόν τζαι στην προσφυγιάν, φκαίννουν του αβίαστα τζαι αληθινά στες χαράξεις του. Η αυθεντικότητα του, κρατεί τον μακρυά που να μιμηθεί πρότυπα. Ό,τι χαράσσει εν καθαρή δική του γέννα.
Η έκθεση με τίτλο «Δίσεκτα χρόνια» θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή, 21 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας από τις 6:00 μέχρι τις 9:00μμ, ύστερα από συνεννόηση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24 400920.
* Φωτογραφία: Λινογραφία, 1974 «Ξεριζωμός»