Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δημοσίευμα-χαστούκι από το BBC: «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες»
Δημοσίευμα-χαστούκι από το BBC: «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες»

Δημοσίευμα-χαστούκι από το BBC: «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες»

Δημοσίευμα στον ιστότοπό του με το οποίο στιγματίζει τη μεταχείριση των μεταναστριών στην Κύπρο, με αφορμή την υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών, φιλοξενεί το BBC.

Το δημοσίευμα φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι δολοφονίες στην Κύπρο αποκαλύπτουν την κακομεταχείριση των μεταναστριών».

Σημειώνεται ότι εν μέσω του σοκ που επικρατεί στο νησί διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος της Αστυνομίας ότι δεν ερεύνησε ως έπρεπε τις εξαφανίσεις των θυμάτων.

«Η υπόθεση έχει αποκαλύψει ένα σύστημα εκμετάλλευσης που επιτρέπει την εργασία δεκάδων χιλιάδων γυναικών μεταναστριών ως οικιακών βοηθών υπό συνθήκες που επικριτές έχουν περιγράψει ως συνθήκες σύγχρονης δουλείας», σχολιάζει η δημοσιογράφος του BBC.

Μία τέτοια αλλοδαπή οικιακή βοηθός που μιλά στο BBC λέει ότι οι δολοφονίες συνιστούν ένα εγερτήριο που δείχνει ότι οι συναδέλφισσές της υποφέρουν υπό το ισχύον σύστημα και ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην κυπριακή κοινωνία.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης των Φιλιππινέζων στην Κύπρο αναφέρει ότι δέχεται τακτικά καταγγελίες από συμπατριώτισσες της ότι οι μισθοί τους είναι κάτω από 400 ευρώ το μήνα ή ότι υποχρεώνονται να εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές και υφιστάμενες συχνά σεξουαλική παρενόχληση.

Επικαλούμενο δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης, το BBC αναφέρει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων των συμβολαίων που συνάπτουν οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί ακολουθείται αυστηρή διαδικασία διερεύνησης κάθε καταγγελίας.

Σημειώνεται ότι, ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση δίνει σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομερείς απαντήσεις που έχουν δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι απαντήσεις, είπε, δίνονται στη δημοσιότητα ενόψει δημοσιευμάτων και ισχυρισμών ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί, ενημερώνοντας αναφορικά με τις ενέργειες της, τις νομοθεσίες και τις πολιτικές που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου υπάρχουν επικριτικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο.

«Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες»
Περαιτέρω, Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός που βρίσκεται στην Κύπρο από το 2011 λέει στο BBC ότι οι μετανάστριες στη δική της θέση «θυσιάζουν» τη ζωή τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους. «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες», δηλώνει.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες αυτές βρίσκουν εργασία στην Κύπρο μέσω πρακτορείων στις πατρίδες τους, κυρίως στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ.

Πληρώνουν στα πρακτορεία ποσό από 2.000 έως 7.000 δολάρια. Αν και η κυβέρνηση λέει ότι αυτές οι χρεώσεις είναι παράνομες, η γυναίκα που μιλά στο BBC λέει ότι πήρε τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει και ότι πέρασε τον πρώτο χρόνο στην Κύπρο απλά αποπληρώνονται τους τόκους, λαμβάνοντας αρχικά τον κατώτατο μισθό των 400 ευρώ.

Η γυναίκα αυτή τελικά το έσκασε από το πρώτο σπίτι που εργαζόταν καθώς δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση. Κατήγγειλε την παρενόχληση στο πρακτορείο της, το οποίο της είπε ότι δεν μπορούσε να φύγει από τον «φιλικό» εργοδότη της πριν παρέλθουν έξι μήνες.

Κι άλλη οικιακή βοηθός καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση, προσθέτοντας ότι η κυπριακή αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Αστυνομία και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως τέτοιες καταγγελίες ερευνώνται πλήρως.

Μεταξύ άλλων καταγγελιών, το BBC αναφέρει και τις περιπτώσεις που μία οικιακή βοηθός εργάζεται σε περισσότερα από ένα σπίτια, έτσι ώστε οι εργοδότες να μοιράζονται το κόστος, κάτι όμως που είναι παράνομο.

Καταγράφονται επίσης τα παράπονα των μεταναστριών ότι λαμβάνουν μόνο βασική ιατρική περίθαλψη, χωρίς οδοντιατρική ή γυναικολογική κάλυψη ή ότι δυσκολεύονται να πάρουν τη σύνταξη τους, παρά τη διαβεβαίωση των κυπριακών αρχών ότι οι μετανάστες δικαιούνται την ίδια κοινωνική προστασία με τους Κυπρίους.

«Οι διακρίσεις εδώ είναι τεράστιες. Ο ρατσισμός αφθονεί», δηλώνει μία εκ των γυναικών αυτών, από τις Φιλιππίνες.

Ο Δώρος Πολυκάρπου από την οργάνωση αρωγής ΚΙΣΑ, σχολιάζει, τέλος, ότι «το όλο σύστημα είναι σχεδιασμένο να τις κρατά απομονωμένες και ευάλωτες και αποκλεισμένες. Είναι συνθήκες παρόμοιες με σύγχρονη δουλεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend