Bρέθηκε λειψανοθήκη από τον Άγιο Μάμα Mόρφου
Ένα σημαντικότατο ιερό κειμήλιο από τον ναό του Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου, το οποίο είχε κλαπεί μετά την τουρκική εισβολή, γλύτωσε την τελευταία στιγμή τη δημοπράτηση σε πόλη της Γερμανίας και θα επαναπατριστεί στην Κύπρο.
Αυτό ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος προχθές Κυριακή των Βαΐων στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στον ναό του Αγίου στην κατεχόμενη Μόρφου. Πρόκειται για λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Μάμαντος και άλλων Αγίων.
Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος ανέφερε ότι «πριν μερικές βδομάδες αγαπητοί γνωστοί, φίλοι και συνεργάτες της Μητρόπολης εντόπισαν να δημοπρατείται η λειψανοθήκη» . Ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, άλλους φορείς και όσους άλλους συνέβαλαν στην ανάκτηση της λειψανοθήκης. Τα λείψανα αυτά είναι «ψηφίδες της ψυχής μας», επεσήμανε ο Μόρφου Νεόφυτος.
Μετά τις προσπάθειες για ανακοπή της δημοπράτησης της λειψανοθήκης, αυτή αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και ο οίκος που θα τη δημοπρατούσε, αποφάσισε να την παραχωρήσει δωρεάν στη Μητρόπολη Μόρφου. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε η ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη, η οποία και πριν χρόνια είχε βοηθήσει στον επαναπατρισμό εικόνων της Μητρόπολης Μόρφου.
Η λειψανοθήκη είναι μεταβυζαντινή και ξύλινη, σε σχήμα βιβλίου, γι’ αυτό και είναι καλυμμένη εξωτερικά με δέρμα. Ήταν στα σημαντικότερα κομμάτια της δημοπρασίας και για την απόκτηση της υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εσωτερικά περιέχει αργυρή πλάκα, πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένα τεμάχια τιμίων λειψάνων των Αγίων Μάμαντος, Παντελεήμονος, Χαραλάμπους, Νεοφύτου, Τρύφωνος, Φιλίππου, Μιχαήλ επισκόπου Συννάδων, Πολυδώρου και Ιωάννου του Λαμπαδιστού.
Η εσωτερική επιφάνεια του καλύμματος της λειψανοθήκης είναι ζωγραφισμένη με τις μορφές Αγίων, των οποίων λείψανα περιέχονται σ’ αυτή: Στο κέντρο ο άγιος Μάμας πάνω σε λέοντα· αριστερά πάνω ιεράρχης, που δεν σώθηκε το όνομά του, προφανέστατα ο άγιος Μιχαήλ Συννάδων· αριστερά κάτω ο άγιος Παντελεήμων. Δεξιά πάνω ο άγιος Χαράλαμπος, κάτω ο άγιος Τρύφων.
Αναφορά και περιγραφή της λειψανοθήκης έκανε το 1911 ο θεολόγος Χαρίλαος Παπαϊωάννου σε κείμενό του για την ιστορία του ναού του Αγίου Μάμαντος στο περιοδικό «ΦΩΣ».
Για την παραλαβή της λειψανοθήκης και τον επαναπατρισμό της στην Κύπρο θα μεταβούν στη Γερμανία στα μέσα Μαΐου η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μόρφου, αρχιμ. Φώτιος.
Πηγή: Φιλελεύθερος/ Αριστείδης Βικέτος
Διαβαστε επισης