Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Παραδέχθηκαν ότι έψαχναν ναυάγια με κυπριακές αρχαιότητες
Παραδέχθηκαν ότι έψαχναν ναυάγια με κυπριακές αρχαιότητες

Παραδέχθηκαν ότι έψαχναν ναυάγια με κυπριακές αρχαιότητες

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη υποχρεώθηκαν να βάλουν οι εργοδότες του 44χρονου Νορβηγού καπετάνιου Geir Mange Wiik και του 37χρονου Αμερικανού Timothy Anthony Maise, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι, με δική τους παραδοχή, ότι διεξήγαγαν υποθαλάσσιες έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου με σκοπό την ανεύρεση ναυαγίου με αρχαιότητες.

Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε τους δύο κατηγορουμένους να πληρώσουν από 6.000 ευρώ πρόστιμο ο καθένας, αφού παραδέχθηκαν ενοχή σε κατηγορίες συνωμοσίας προς διάπραξη πλημελήματος κι επισκοπήσεις και ανασκαφές για εξεύρεση αρχαιοτήτων χωρίς την έγγραφη άδεια του διευθυντή του Τμ. Αρχαιοτήτων.

Ο Wiik είναι υπάλληλος της εταιρείας REM Subsea AS και κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο καπετάνιος του πλοίου που διεξήγαγε τις έρευνες. Ο Maise είναι υπάλληλος της εταιρείας Ocean Infinity και ήταν υπεύθυνος μιας ομάδας ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο και διενεργούσαν έρευνες στο βυθό της θάλασσας με τη χρήση ειδικών διαμορφωμένων υποβρύχιων συσκευών. Το πλοίο που διενεργούσε υποθαλάσσιες έρευνες με σκοπό την ανεύρεση ναυαγίου είχε ναυλωθεί από την Ocean Infinity, η οποία αρχικά έκανε έρευνες στην περιοχή της Καλαμάτας, στην Ελλάδα. Μόλις οι έρευνες αυτές ολοκληρώθηκαν, η Ocean Infinity συμβλήθηκε με τρίτη εταιρεία για να προβεί σε έρευνες (μέσω του ίδιου πλοίου) για ναυάγια εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής των δύο κατηγορουμένων, ο δικηγόρος υπεράσπισης Ανδρέας Χαραλάμπους επικαλέστηκε το στοιχείο της άγνοιας νόμου, λέγοντας ότι οι πελάτες του δεν γνώριζαν ότι εκ των προτέρων θα έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια του Τμ. Αρχαιοτήτων. Κι αν ακόμα υπήρχε το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να γνώριζαν ότι χρειαζόταν άδεια, κάτι το οποίο αμφισβητείται, οι ίδιοι πίστευαν ότι οι εργοδότες τους είχαν εξασφαλίσει τέτοια άδεια.

Ο κ.Χαραλάμπους υποστήριξε πως εάν οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι διέπρατταν αδίκημα, τότε σίγουρα το πλοίο δεν θα ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά σε λιμάνι άλλης χώρας. Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη η παραδοχή των κατηγορουμένων, η συνεργασία τους με την Αστυνομία, το λευκό ποινικό τους μητρώο και το γεγονός ότι τα αδικήματα που διέπραξαν δεν παρουσιάζουν έξαρση.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend