Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εξαθλιωμένες καταστάσεις
Εξαθλιωμένες καταστάσεις

Εξαθλιωμένες καταστάσεις

 

 

Οροφές που στάζουν, τοίχοι γεμάτοι υγρασία, δωμάτια που μυρίζουν μούχλα, πολυκατοικίες χωρίς ανελκυστήρες, αναξιοποίητοι ανοικτοί χώροι γεμάτοι αγριόχορτα…

Καταστάσεις εξαθλιωμένες και τριτοκοσμικές αντίκρισαν τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, που επισκέφθηκαν χθες κυβερνητικούς  συνοικισμούς της Λάρνακας. Επισκέφθηκαν συγκεκριμένα τους συνοικισμούς Ζήνων, Αγίου Ιωάννη και Αγίων Αναργύρων.

Το συμπέρασμα της Επιτροπής Προσφύγων από τις επιτόπιες επισκέψεις της ήταν ένα, ότι οι κυβερνητικοί οικισμοί έφτασαν πια στο προσδόκιμο της ηλικίας τους, γι’ αυτό και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός συγκεκριμένου προγράμματος πλήρους αναδόμησής τους, όχι μόνο των συνοικισμών της Λάρνακας, αλλά όλης της Κύπρου. Μόνο μ’ ένα οργανωμένο πρόγραμμα αναδόμησης θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στους κυβερνητικούς συνοικισμούς. Προτού, όμως, τεθεί σ’ εφαρμογή το πρόγραμμα αναδόμησης των οικισμών, είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν κάποιες, έστω προσωρινές, συντηρήσεις στα κτίρια.

 

Όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής, όσο κι αν οι μελέτες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να μην παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα επάρκειας των πολυκατοικιών, αυτό που διαφάνηκε ξεκάθαρα είναι πως η κτιριακή κατάσταση των πλείστων προσφυγικών πολυκατοικιών δεν μπορεί να περιμένει άλλο και χρειάζεται εδώ και τώρα να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης.

«Θα πρέπει απαραίτητα να παραχωρηθούν κονδύλια από την κυβέρνηση και να στελεχωθούν επαρκώς οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας τα έργα συντήρησης τουλάχιστον σε προσωρινή βάση», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά. Το πρόβλημα με την έλλειψη ανελκυστήρων εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες των προσφυγικών συνοικισμών, όπου οι πλείστοι ένοικοι είναι άτομα τρίτης ηλικίας. Η Σκεύη Κουκουμά είπε ότι από τις συνολικά 380 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς σ’ όλη την Κύπρο, μόνο οι 109 διαθέτουν σήμερα ανελκυστήρες και κατάγγειλε ότι οι διαδικασίες υλοποίησης του σχετικού προγράμματος κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Έγινε, επίσης, αναφορά ότι υπάρχει ακόμα προσφυγικός κόσμος στους οικισμούς που περιμένει να λάβει πιστοποιητικό μίσθωσης ή τίτλο ιδιοκτησίας.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Γιαννακού, ανώτερη λειτουργός της Πολεοδομίας δήλωσε ότι μέσα από το πρόγραμμα αποτίμησης στατικής επάρκειας έχουν ελεγχθεί όλες οι πολυκατοικίες των οικισμών, έχουν εξαχθεί κυλινδρικά δοκίμια από όλο το στατικό φορέα των πολυκατοικιών, έχουν γίνει οπτικές έρευνες και τη δεδομένη στιγμή διεξάγονται μελέτες για να καθοριστούν οι προτεινόμενες επιδιορθώσεις ή αναδομήσεις όπου χρειάζονται.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend