[ad_1]
Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας του Ναυαγίου του Μαζωτού παρουσιάστηκαν την Τρίτη το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Cyta, στη Λευκωσία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Όμιλος Αυτοδυτών του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων της Cyta (ΤΕΥ-ΑΤΗΚ) και η Ερευνητική Μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Διαχειριστική Επιτροπή Ομίλου Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ, το Ναυάγιο του Μαζωτού αφορά ναυάγιο εμπορικού πλοίου των ύστερων κλασικών χρόνων (4ου αιώνα π.Χ.), το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 45 μ. και μετέφερε αμφορείς κρασιού από το νησί Χίο και άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Η ανασκαφή ρίχνει φως σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ναυτική δραστηριότητα στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα, το εμπόριο μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου, τους τύπους και τα μεγέθη των εμπορικών πλοίων της περιόδου κ.α.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική σημασία των ευρημάτων είναι τεράστια και είναι η πρώτη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που διενεργείται αποκλειστικά από κυπριακούς φορείς, ενώ υπολείπεται ακόμα μεγάλο έργο, μέχρι να ανευρεθούν και να αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα του σημαντικού αυτού ναυαγίου.
Την παρουσίαση των ευρημάτων έκανε η Δρ Στέλλα Δεμέστιχα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την εκδήλωση έθεσε υπό την αιγίδα του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, τον οποίο εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, ενώ το παρόν τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Κώστας Χριστοφίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta Ανδρέας Μαραγκός, ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Μιχάλης Αχιλλέως και η Πρόεδρος του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ Αντιγόνη Μοδέστου.
Καλωσορίζοντας όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ομίλου Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ Γιώργος Χατζηττοφής ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ευκαιρία που έδωσε στον Όμιλο να συμμετάσχει και να προσφέρει σε ένα τόσο σημαντικό έργο.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δρ Χριστοφίδης και η κ. Ιερωνυμίδου αναφέρθηκαν στη ιστορική σημασία των ευρημάτων και στο μεγάλο έργο, που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει με επιτυχία και σκληρή δουλειά το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ο κ. Αχιλλέως, από την πλευρά του, εξήρε τη δράση του Ομίλου Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ και ιδιαίτερα την εθελοντική προσφορά του στο όλο έργο, η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει και αποδεικνύει την παρουσία και τη συνεισφορά της Cyta σε όλους τους τομείς που ενισχύουν τον πολιτισμό στη χώρα μας.
[ad_2]
Source link