Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

 

 

 

Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, παρουσίασε στο ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, ο Dr Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους ανθρώπους που ανακατασκεύασε και ανέδειξε τον μηχανισμό. Ο κύριος Ευσταθίου μίλησε για τη χρήση,  τη λειτουργία, την κατασκευή και ανακατασκευή του. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και να αγγίξει το νέο ανακατασκευασμένο λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ίσως η πιο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Πολλοί αναφέρονται σε αυτόν ως έναν από τους δύο μηχανισμούς του Αρχιμήδη για τους οποίους υπάρχουν ιστορικές αναφορές.

Ο συγκεκριμένος, ανακαλύφθηκε βορειοδυτικά της Κρήτης στα Αντικύθηρα, το 1900, σε αρχαίο ναυάγιο που ανάγεται στο 150 – 100 π.Χ.. Ο μηχανισμός είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο και βρισκόταν εγκιβωτισμένος σε ξύλινο πλαίσιο.

 

Αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια. Λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

 

Της Αργυρώς Ζουπανιώτου

Send this to a friend