Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Άξονας της πολιτικής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι η μεταφορά των Υπηρεσιών από το Ψυχιατρικό Ίδρυμα σε δομές στην κοινότητα.  Έτσι προωθείται σταθερά και υλοποιείται η αποκέντρωση και προσβασιμότητα των προσφερομένων υπηρεσιών μέσα στη κοινότητα.  Ταυτόχρονα στόχος των Υπηρεσιών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Οι νέοι τομείς προσφοράς υπηρεσιών, οι οποίοι συνεχώς ενισχύονται και επεκτείνονται, προορίζονται να αποτελέσουν τον πυρήνα των υπαλλακτικών δομών, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία ενός νέου σύγχρονου τρόπου παροχής της φροντίδας σε κοινοτικό πλαίσιο. Τούτο συνάδει με τον τρόπο παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παροχή υπηρεσιών κατευθύνεται προς τρεις κύριους άξονες 1) την Κοινοτική Φροντίδα, 2) τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και 3) τις Ουσιοεξαρτήσεις.

1) Τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας και κατά συνέπεια η Κοινοτική Φροντίδα, στοχεύουν στην άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα και ανάγκες που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας μέσα στην κοινότητα. Προσανατολισμός στην πρόληψη και στην έγκαιρη επισήμανση ψυχικών διαταραχών, ώστε με την έγκαιρη παρέμβαση να αποφεύγεται η χρονιότητα της νόσου με όλα τα επακόλουθα.

2) Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παρέχουν επίσης υπηρεσίες με αποδέκτες παιδιά και έφηβους. Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται αφορούν διαγνωστική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους, θεραπευτική παρακολούθηση, θεραπευτικά προγράμματα βασισμένα στις συμπεριφοριστικές μεθόδους, κατ’ οίκον (κοινοτικές) επισκέψεις, συμβουλευτική γονιών και σε μικρότερο βαθμό ατομική ψυχοθεραπεία.

3) Το φαινόμενο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών παρ’ όλο που δεν είναι νέο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές αυξητικές διαστάσεις και στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα της εποχής μας και σήμερα απασχολεί έντονα όλα τα στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, δημιούργησαν και αναπτύσσουν δομές, υπηρεσίες και προγράμματα με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Βασικές διαφοροποιήσεις και εξελίξεις:

 

  1. Το Φεβρουάριο του 2010, λειτούργησε το Τμήμα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού των επαρχιών Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

 

  1. Εφαρμόστηκε με επιτυχία πρόγραμμα αγοράς υπηρεσιών θεραπευτών μέσω Τέχνης (Δραματοθεραπευτών, Εικαστικών Θεραπευτών και Μουσικοθεραπευτών), οι οποίοι ανέπτυξαν ομαδικά προγράμματα σε 12 από τις Δομές των Υπηρεσιών. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για το 2011.

 

  1. Δημιουργήθηκε η Μονάδα Εργασιακής Αποκατάστασης στη Λεμεσό η οποία συστεγάζεται με το Κέντρο Ημέρας Λεμεσού από τον Ιούλιο του 2010.

 

  1. Η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕ.Μ.Ε.Α.) έχει μεταστεγαστεί σε ανακαινισμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες της Μονάδας, χώρο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, τον Οκτώβριο του 2010.

Send this to a friend