Χιλιάδες κενές θέσεις ψάχνουν εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος
Σε αρκετές χιλιάδες υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) Χρυσαίμιλη Ψηλογένη.
Μιλώντας στο οικονομικό ένθετο της εκπομπής «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA η κα Ψιλογένη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα -μαζί με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος- προβλήματα που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια τον κλάδο.
«Φέτος είχαμε αρκετές επαφές με την Υπουργό Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε καμία αίσια κατάληξη. Αυτό που μας απασχολεί και μας τρομάζει είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε», είπε.
Ποια η αιτία του προβλήματος
Ερωτηθείς σε σχέση με την αιτία του προβλήματος, η κα Ψηλογένη απάντησε ότι ο μύθος των χαμηλών μισθών έχει καταρριφθεί εδώ και αρκετό καιρό.
«Πολλοί γνωρίζουμε ότι, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο κάθε επιχειρηματίας ξενοδόχος αναγκάζεται να “κλέβει” προσωπικό από άλλα ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει δίνοντας μεγαλύτερο μισθό», τόνισε και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο έχει γνώση του μισθολογικού επιπέδου.
Ερωτηθείς ποιες θέσεις εργασίας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προσωπικό, απάντησε ότι τα βοηθητικά επαγγέλματα όπως βοηθός κουζίνας, βοηθός σερβιτόρος, καμαριέρες κ.α δεν είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις των Κύτπριων.
Ως άμεση λύση λοιπόν οι επιχειρηματίες βλέπουν την απασχόληση ατόμων από τρίτες χώρες, καθώς και ξένων φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορεί να γίνει λόγω αντιδράσεων των συντεχνιών που προβάλλουν το επιχείρημα της πρόσληψης ανέργων.
«Μετά από πολλές συσκέψεις με το Υπουργείο και συνεντεύξεις ανέργων, έχουμε δει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς τους. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο κατέληξε στο να μειώσει τον αριθμό των πραγματικών ανέργων», είπε.
Ευλογία ή κατάρα το Airbnb;
Όπως τόνισε η κα Ψηλογένη, ο διαμοιρασμός της οικονομίας είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει απασχολήσει τους επαγγελματίες εδώ και αρκετά χρόνια.
«Είχαμε επιστήσει την προσοχή στους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών τύπου Airbnb. Δεν ζητάμε την απαγόρευσή του, ούτε μπορούμε να πάμε κόντρα στην παγκόσμια αυτή τάση, αλλά πρέπει να τη ρυθμίσουμε όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια των ενοικιαστών του αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος, την διαφάνεια φορολογίας και τον ανταγωνισμό με τις νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες καταβάλουν σωστά τη φορολογία και τις άδειές τους και κάνουν σωστά τις επενδύσεις τους σε σχέση με τα πιστοποιητικά», είπε.