Εκθεση με τίτλο ««Λεfkart» με δημιουργίες για το λευκαρίτικο κέντημα που φιλοτέχνησαν μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης φιλοξενείται στο «Ιδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας είπε ότι «ένα σύνθημα που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, είναι «Επιστροφή στην Παράδοση». Αυτό φανερώνει έναν προβληματισμό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σχετικά με ποιο τρόπο η παράδοση θα συμβάλει στη βελτίωση μας ως άτομα και ως κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι στα διάφορα έθνη ανταποκρίνονται πολύ φυσικά, ένεκα της ψυχοσύνθεσης, της ανατροφής και ιδιαίτερα της παιδείας τους, στα καλέσματα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες τους παραδόσεις. Οι άνθρωποι που μέσα από τον τόπο και την ιστορία τους αναπτύχθηκε και άφησε τα χνάρια του ένας μοναδικός πολιτισμός, είναι πολύ τυχεροί και έχουν τεράστια ευθύνη».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «τα Λευκαρίτικα, δηλαδή τα παραδοσιακά κεντήματα των Λευκάρων, αποτελούσαν πάντοτε πηγή έμπνευσης για διάφορες μορφές τέχνης. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, οργάνωσε και υλοποίησε το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα – Πηγή Έμπνευσης» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας και το Δήμο Λευκάρων, το οποίο επιχορηγήθηκε από το Σχέδιο για τη Διατήρηση και Ενίσχυση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιας του 2017».
Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε ο Αντρέας Βύρας «ένθερμος υποστηρικτής της παράδοσης, συγχαίρει θερμά όλους τους εμπλεκόμενους και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, καθώς η συμβολή και τα αποτελέσματα, συμβάλλουν στην προσπάθεια για διαφύλαξη της λαϊκής μας τέχνης».
Ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό νέοι άνθρωποι να μάθουν τη τέχνη, τη δημιουργία και την κατασκευή του Λευκαρίτικου κεντήματος».
Πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια και η έμπνευση του Ιδρύματος για δημιουργία της έκθεσης, αποτελεί για μας μια αισιόδοξη προοπτική προστασίας του λευκαρίτικου κεντήματος, ιδιαίτερα όταν καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατάφεραν να συνεργαστούν με τις «χρυσοχέρες» γυναίκες μας από τα Λεύκαρα και να φέρουν εις πέρας αυτή την έκθεση που ορθά και εύστοχα ονομάστηκε «Το Λευκαρίτικο Κέντημα – Πηγή Εμπνευσης».
Ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε επίσης πω «είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως ένας τόπος δεν κινδυνεύει μόνο από την εισβολή και την κατοχή αλλά κινδυνεύει εξίσου όταν η παράδοση και ο πολιτισμός χαθεί. Το Λευκαρίτικο κέντημα είναι μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού μας και είναι χρέος προς τους προγόνους και οφειλή προς τις νέες γενιές να το διατηρήσουμε».
Εξ άλλου η Φωτεινή Καλογήρου – Χατζηκυριάκου, από το Ιδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους ανέφερε ότι «ο πρώτος στόχος του προγράμματος ήταν να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης καθηγητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσα από την ιστορία, την παράδοση και την τεχνική του λευκαρίτικου κεντήματος, με επιδιωκόμενο στόχο να μεταδοθεί στους μαθητές το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν το λευκαρίτικο κέντημα με στόχο ώστε να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για δημιουργία. Δεύτερος στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία συνείδησης στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε σχέση με τη κυπριακή λαϊκή τέχνη και τους τρόπους εφαρμογής της στη σύγχρονη δημιουργία».
Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα υλοποίησης διήρκησε 4 μήνες και σ’αυτό έλαβαν μέρος εκπαιδευόμενοι / καθηγητές. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκτός από κεντήστριες των Λευκάρων, μαθητές από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, τη Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, το Γυμνάσιο Αθηένου, το Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Γ – Πλατύ και το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών».
Από την πλευρά του ο Δρ Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, Διευθυντής του «Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» στο δικό του χαιρετισμό είπε πως «η λαϊκή τέχνη είναι και πρέπει να παραμείνει ένα από τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας και είναι υποχρέωση όλων των υπευθύνων να εργαστούν ώστε να μείνει πηγαία και να εκφράζει άμεσα την κοινωνία στην οποία γεννιέται. Συνεπώς, για να παραμείνει ζωντανή, η Λαϊκή Τέχνη, δεν μπορεί να περιορίζεται τεχνικά ή εκφραστικά, αισθητικά ή θεματικά, στα μοντέλα του παρελθόντος».
Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν συνταγές και φόρμουλες που να εξυπηρετούν την επιβίωση και την μετάδοση της λαϊκής τέχνης αλλά ούτε και για την ορθή ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνία».
Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι τα έργα που παρουσιάζονται «απορρέουν από την προσπάθεια που ξεκίνησε το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για νέους και Παιδιά μαζί με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάρων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπούσε στην επιμόρφωση αριθμού εκπαιδευτικών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης σχετικά με την ιστορία, την κοινωνική σημασία και την τεχνική εκτέλεση του Λευκαρίτικου κεντήματος».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ