Και ντομάτες με βιοκτόνο σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Και στις ντομάτες, εκτός από τις φράουλες, εντόπισαν οι επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας το βιοκτόνο που εμπεριέχει τη δραστική ουσία χλωρφεναπίρ και χρησιμοποιείται για ψεκασμούς υποστατικών. Οι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας, αφού έκαναν άνω-κάτω τα χωράφια και έλαβαν δείγματα σχεδόν από τη μισή παραγωγή που καλλιεργείται στην περιοχή της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, εντόπισαν το επικίνδυνο βιοκτόνο και σε καλλιέργειας ντομάτας καθώς επίσης και σε άλλες καλλιέργειες φράουλας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Αντρούλα Γεωργίου και τον αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Μάριο Αδαμίδη, το θέμα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και σημειώνουν ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν τώρα σε Λεμεσό και Πάφο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός επειδή δεν πρόκειται απλώς για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, περίπτωση για την οποία θα λαμβάνονταν άλλα μέτρα, αλλά για μια τοξική ουσία η οποία δεν ενδείκνυται για φυτά και χρησιμοποιείται για ψεκασμούς υποστατικών για καταπολέμηση εντόμων.
Οι έλεγχοι
Όπως μας ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, έχει δοθεί έμφαση στις περιοχές της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, διότι παράγουν σχεδόν το 60% των φραουλών που διακινούνται στην αγορά. «Οι έλεγχοί μας ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου και διήρκεσαν μέχρι και τις 25 Απριλίου, ενώ τώρα ξεκινούν οι έλεγχοι σε Πάφο και Λεμεσό. Έχουν ληφθεί 60 δείγματα από διάφορα προϊόντα της περιοχής, ανάμεσα σε αυτά φράουλες, αγγουράκια, ντομάτες, καρπούζια και κουκιά», σημείωσε.
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις στα 51 δείγματα, από τα οποία τα 12 εντοπίσθηκαν να είναι θετικά στο συγκεκριμένο βιοκτόνο. Πρόκειται για τρεις παραγωγούς φράουλας και έναν παραγωγό ντομάτας.
Καταστρέφονται καθημερινά φράουλες
Δεσμευμένα εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα 11 επιμολυσμένα τεμάχια με το συγκεκριμένο βιοκτόνο, δήλωσε στην εφημερίδα μας η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Αντρούλα Γεωργίου. Εξήγησε με τη σειρά της πως οι έλεγχοι αφορούσαν περισσότερο τους μεγάλους παραγωγούς που προμηθεύουν την αγορά με γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, από 680 δεκάρια καλλιέργειας φράουλας, τα 420 βρίσκονται στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ήδη μέχρι στιγμής στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου ελέγχθηκαν 189 δεκάρια, δηλαδή κοντά στο 45-50%.
«Τα τεμάχια παραμένουν δεσμευμένα και ελέγχονται καθημερινά. Γνωρίζουμε την παραγωγή τους και έτσι δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να διοχετεύσουν δεσμευμένες φράουλες στην αγορά. Λειτουργοί μας επισκέπτονται τους παραγωγούς και παρουσία τους καταστρέφονται οι φράουλες που κόβονται από τα συγκεκριμένα φυτά. Αυτό θα γίνεται μέχρι να διαπιστώσουμε ότι τα φυτά έχουν καθαρίσει εντελώς από το βιοκτόνο», είπε η κ. Γεωργίου, τονίζοντας πως οι έλεγχοι έχουν καλύψει μεγάλη έκταση της παραγωγής φραουλών.
Η κ. Γεωργίου επεσήμανε στην εφημερίδα μας πως είναι απαράδεκτο οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν βιοκτόνα, από τη στιγμή που έχουν ενημερωθεί αναφορικά με τη χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, είπε, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν παρουσιάσεις και ενημερώσεις στους γεωργούς. Επεσήμανε δε πως για τέτοια παραπτώματα προβλέπονται ποινές οι οποίες κυμαίνονται από 2-20 χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και ποινή φυλάκισης. Πάντως, το Τμήμα Γεωργίας μελετά και το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον των παραγωγών, γι’ αυτό και η υπόθεση διερευνάται.
Πηγή:politis.com.cy