Δρομολαξιά: Έξι μήνες φυλάκιση για τους Λοχίες της ΚΥΠ!
«Ο κάθε ένας που ασκεί εξουσία είναι υποταγμένος σ’ αυτήν και δεν πρέπει να την ασκεί κατά το δοκούν»…
Τα πιο πάνω τόνισε η δικαστής Εύη Αντωνίου, επιβάλλοντας σήμερα (19/1) ποινές φυλάκισης έξι μηνών στους πρώην λοχίες της ΚΥΠ Κωστάκη Μιαμηλιώτη, από τη Λευκωσία, και Λευτέρη Μούσκο, από τη Λάρνακα, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και συγκεκριμένα στον καταρτισμό της ψεύτικης έκθεσης της ΚΥΠ αναφορικά με τον τόπο διαμονής του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη του επίδικου τεμαχίου στη Δρομολαξιά, όπου ξεκίνησε η ανέγερση του περιβόητου έργου «Aero Centre» (παραμένει ημιτελές…).
Οι Μιαμηλιώτης και Μούσκος κρίθηκαν ένοχοι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έπειτα από δική τους παραδοχή σε κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάχρηση εξουσίας. Έπειτα από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα αποσύρθηκε μεγάλος αριθμός κατηγοριών που αρχικά αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, οι οποίες αφορούσαν δωροληψία και δωροδοκία. Ουσιαστικά με την χθεσινή καταδίκη των Μιαμηλιώτη και Μούσκου, πέφτει η αυλαία του σκανδάλου της Δρομολαξιάς, μία υπόθεση που είχε και πολιτικές προεκτάσεις, για την οποία ήδη έχουν καταδικαστεί από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας κι εκτίουν ποινές φυλάκισης άλλα πέντε πρόσωπα (καταδικάστηκε και μία εταιρεία). Να σημειωθεί, ότι έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, οι Μιαμηλιώτης και Μούσκος θ’ απολέσουν οριστικά τη δουλειά τους στο αστυνομικό σώμα καθώς και όλα τα ωφελήματα τους…
Ατυχές περιστατικό, αλλά…
Στην απόφασή του, το δικαστήριο σημειώνει πως ναι μεν η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ένα ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό στον άμεμπτο, μέχρι τότε, βίο των κατηγορουμένων στο αστυνομικό σώμα και ότι και οι δύο ενεργούσαν υπό την επιτήρηση του πολιτικού τους προϊσταμένου (τότε ήταν ο Βάσος Γεωργίου), δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει τη σοβαρότητα των αδικημάτων που παραδέχθηκαν, τα οποία περιέχουν το στοιχείο της εξαπάτησης.
«Δεν λησμονείται ότι οι κατηγορούμενοι ήταν λοχίες της ΚΥΠ και ότι οι ενέργειές τους ήταν σοβαρές για οποιονδήποτε λόγο κι αν έγιναν. Γι’ αυτό και το δικαστήριο έχει καθήκον να πατάξει τέτοιες ενέργειες», επισημαίνεται στην απόφαση.