Κολαστήριο για αιτητές ασύλου η Κοφίνου (pics)
Άθλιες συνθήκες υγιεινής που στραπατσάρουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που λήφθηκαν σήμερα από κινητό τηλέφωνο αιτητή Πολιτικού Ασύλου, ο οποίος ζει στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Εβδομήντα άντρες μοιράζονται τρεις τουαλέτες η μία από αυτές είναι σπασμένη. Παρ’ όλο που σήμερα είχε γίνει γενική καθαριότητα, η μούχλα από τα μπάνια ήταν αδύνατο να φύγει.
Σπασμένα τζάμια στις τουαλέτες, αφήνουν το κρύο να μπαίνει και είναι αδύνατο να κάνει κανείς μπάνιο, ιδιαίτερα τη νύχτα. Λιμνάζοντα νερά και σκουπίδια είναι ανάμεσα από αγριόχορτα έξω από τους κοινόχρηστους χώρους. Σπασμένες πόρτες στις τουαλέτες, βρόμικη κουζίνα και βρύσες που χρησιμοποιούνται από τους 350 αιτητές ασύλου, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους.
Το πρωί στο Κέντρο Αιτητών στην Κοφίνου ήταν εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων. Η Νατάσα Γεωργίου, Συντονίστρια Εθελοντικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, απηύθυνε δραματική έκκληση στους αρμόδιους να ενσκύψουν στα προβλήματα του Κέντρου.
Επείγουσα ανάγκη είναι να μεταστεγαστούν τουλάχιστον τρείς οικογένειες των οποίων τα μέλη έχουν προβλήματα υγείας. Πρέπει να μετακινηθούν επειγόντως η οικογένεια παιδιού που υποβλήθηκε σε εγχείριση νεφρών και λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής, παθαίνει συνεχώς λοιμώξεις. Πρέπει να μεταστεγαστεί αμέσως ένα 9χρονο αγοράκι το οποίο υποφέρει από άσθμα και πριν λίγες ημέρες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο, διότι η λήψη οξυγόνου στους πνεύμονες μόλις που άγγιζε το 30%. Οι γιατροί έδωσαν αυστηρές οδηγίες να ζει σε σπίτι μακριά από μικρόβια. Ο 9χρονος Αλί είχε διασωθεί με άλλους εκατοντάδες αιτητές ασύλου στη Λέσβο και βρίσκεται τώρα στην Κύπρο στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. «Σώθηκε από τα κύματα και θα πνιγεί στα λύματα» είπε με δάκρυα στα μάτια η Νατάσα Γεωργίου. Μεταστέγασης χρήζει και καρκινοπαθής ο οποίος ζει στο Κέντρο στην Κοφίνου, και έχει λάβει οδηγίες να ζει σε υγιεινό περιβάλλον.
Οι ένοικοι του Κέντρου παρομοίασαν το κέντρο με «τάφο» περιγράφοντας τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά. Μίλησαν ακόμα για τα στάσιμα νερά ανάμεσα στα αγριόχορτα, και για τα λύματα που ξεχειλίσουν, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, που λήφθηκαν από αιτητή ασύλου σήμερα, μετά τη γενική καθαριότητα που έγινε, διότι γνώριζαν ότι θα πήγαιναν δημοσιογράφοι.
Το ενδεχόμενο να ενοικιάσουν σπίτι οι αιτητές ασύλου, μοιάζει με μη πραγματοποιήσιμο όνειρο καθώς το επίδομα 100 ευρώ σε μονήρεις και 50 ευρώ για συγκατοίκηση το μήνα, δεν φτάνει για ενοίκιο. Οι παροχές σε τρόφιμα και απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης δίδονται με το σταγονόμετρο και οι τρόφιμοι του Κέντρου βασίζονται στις εθελοντικές οργανώσεις, καθώς τα 40 ευρώ το μήνα που λαμβάνουν, δε φτάνουν ούτε για να επικοινωνούν με τις οικογένειες τους.