Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γνώριζαν τα κόμματα για το πάρτι με τις τ/κ περιουσίες
Γνώριζαν τα κόμματα για το πάρτι με τις τ/κ περιουσίες

Γνώριζαν τα κόμματα για το πάρτι με τις τ/κ περιουσίες

 

 

Ο κ. Πετρίδης διερωτήθηκε με έντονο ύφος αν συμφωνεί η Βουλή να είναι κληρονομικό το δικαίωμα χρηστών επί των τ/κ περιουσιών

 

Στην πρόσληψη διαχειριστή (asset manager) για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες προσανατολίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καλώντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων εντός ενός μήνα να καταθέσει τις εισηγήσεις της για τους όρους εντολής που θα δοθούν στον εμπειρογνώμονα. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Πετρίδης ζήτησε από τους βουλευτές να καταθέσουν εισηγήσεις και σχόλια επί των 9 προτάσεων πολιτικής που ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου και τις οποίες όλα τα μέλη της επιτροπής έδειξαν να αγνοούν. Σύμφωνα με τις 9 προτάσεις του υπουργού, στους όρους εντολής του εμπειρογνώμονα θα περιλαμβάνονται η απογραφή και επανεκτίμηση των τ/κ περιουσιών και η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής μίσθωσης τ/κ περιουσιών (με εισαγωγή απόλυτα αντικειμενικών κριτηρίων και μοριοδότησης βάσει της κατεχόμενης περιουσίας των αιτητών). Η άγνοια των βουλευτών για τις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επέτρεψε χθες την ουσιαστική συζήτησή τους, με τον υπουργό να δέχεται επικρίσεις από την πρόεδρο της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάκτησης τ/κ κατοικιών επειδή υφίστανται αιτήσεις δικαιούχων με πραγματικές ανάγκες για στέγη. Συγκεκριμένα, η κ. Κουκουμά υπερασπίστηκε το δικαίωμα παιδιών αποθανόντων δικαιούχων να κατακρατούν τις περιουσίες.
Ο κ. Πετρίδης διερωτήθηκε με έντονο ύφος αν συμφωνεί η Βουλή να είναι κληρονομικό το δικαίωμα χρηστών επί των τ/κ περιουσιών. Διατυπώνοντας σειρά ρητορικών ερωτημάτων, ο κ. Πετρίδης περιέγραψε έμμεσα και την προσέγγισή του στη διαχείριση τ/κ περιουσιών: «Υπάρχουν περιουσίες αξίας 100άδων εκατομμυρίων ευρώ. Θέλουμε να τις δίνουμε για να κάνει ένας δικαιούχος ταβερνούα;» διερωτήθηκε ο υπουργός, υποβάλλοντας ότι η αύξηση των εσόδων από τη διαχείριση τ/κ περιουσιών θα εξυπηρετήσει την «ευαίσθητη, εθνική πτυχή» της διαχείρισης. Υπενθυμίζοντας ακολούθως ότι πρώτο μέλημα της νομοθεσίας είναι η προστασία των τ/κ περιουσιών και έπειτα η ανακούφιση των εκτοπισθέντων, ο κ. Πετρίδης κάρφωσε τα κόμματα για συμμετοχή στο πάρτι με τις τ/κ περιουσίες, αφού όλες οι αποφάσεις επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματα, για παραχωρήσεις τ/κ περιουσιών είναι ομόφωνες. «Θέλουμε τα κόμματα μέσα επειδή είναι ευαίσθητο θέμα ή τα κόμματα κάνουν πάρτι;» ήταν το τελευταίο ερώτημα του κ. Πετρίδη προς τους βουλευτές πριν τους καλέσει να προβληματιστούν επί των προτάσεών του.

Νέα έρευνα από Οδυσσέα

 

Τη συνενοχή των κομμάτων στη διαχείριση τ/κ περιουσιών κάρφωσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος έφτασε στην αίθουσα κουβαλώντας ένα κιβώτιο με έγγραφα για παραχωρήσεις τ/κ περιουσιών που είχαν κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, όλοι οι βουλευτές γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι μέλος συμβουλευτικής επιτροπής από το 1995 μέχρι πέρσι, ο οποίος ενέκρινε παραχωρήσεις τ/κ περιουσιών, βρέθηκε με τ/κ γη. «Τα στοιχεία αυτά παραλήφθηκαν από μας, αλλά μόκο όλοι» ήταν η κατακλείδα της καταγγελίας του κ. Γεωργίου. Συνεχίζοντας, ο ίδιος βουλευτής αναφέρθηκε σε κτήριο επί της οδού Πιαλέ Πασά, το οποίο παραχωρήθηκε σε μέλος της Υπηρεσίας Μερίμνης και ακολούθως υπενοικιάστηκε σε Ρώσο. Άλλος πήρε οικόπεδο στην Πιαλέ Πασά, έχτισε μέσα παράνομο παράπηγμα και όταν του το γκρέμισαν για να διαπλατύνουν τον δρόμο, του έδωσαν ως αντιστάθμισμα 5 οικόπεδα. «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν» ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών Μάκη Οικονομίδη, απάντηση που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, αφού ουδείς στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε θέση να πει ποιες συγκεκριμένες χρήσεις έχει κάθε τ/κ περιουσία, ενώ δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση για το τι ισχύει σήμερα με τις περιουσίες στις οποίες αναφέρονταν οι καταγγελίες Γεωργίου. Από την πλευρά του γενικού ελεγκτή αναφέρθηκε ότι θα ζητηθούν στοιχεία για όλους τους υπηρεσιακούς, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο βρέθηκαν με τ/κ περιουσίες.

Σε 2-3 μήνες δημοσιοποίηση χρηστών και διαθέσιμων ακινήτων

Στην παρέμβασή του χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε περιπτώσεις που περιλήφθηκαν σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (και συμπίπτουν με τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου της προηγούμενης εβδομάδας). Οι περιπτώσεις αυτές είναι η υπόθεση Μακένζι (η οποία σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «έχει από όλα» και υπεκμισθώσεις και μη δικαιούχους χρήστες και παράνομα συμβόλαια), η υπόθεση παραχώρησης 1.818 δεκαρίων σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Διαχείρισης στην Πάφο, και δύο υποθέσεις ανταλλαγής (μια στη Λίμνη στην Πόλη Χρυσοχούς και μια στον Ασώματο στη Λεμεσό). Ειδικά για την περίπτωση του υπαλλήλου, πρόκειται για κλητήρα Τουρκοκύπριο, ο οποίος κατάγεται από την Αντρολίκου, όπου και έλαβε γη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η νομοθεσία για τις τ/κ περιουσίες δεν επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτου σε Τ/Κ. Αναφορικά με τις ανταλλαγές στη Λίμνη, ο κ. Μιχαηλίδης έφερε ξανά στο προσκήνιο τη σύγκρουση συμφέροντος των δύο λειτουργών που εισηγήθηκαν τις ανταλλαγές, αφού οι σύζυγοί τους εργοδοτούνταν στις εταιρείες που ευνοήθηκαν. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός για τις εγκρίσεις, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη πειθαρχικών ερευνών εναντίον τους. Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας, στον οποίο παραχωρήθηκε υποστατικό στη Λεμεσό έναντι 20 ευρώ ετησίως, και το οποίο υπενοικιάζεται σε πρόσφυγα εστιάτορα έναντι 1.500 ευρώ τον μήνα. «Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας πρέπει να το κάνει μέσω του ΚΟΑ» υπέδειξε ο γενικός ελεγκτής.

Από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας τονίστηκε ότι κάθε υπεκμίσθωση είναι παράνομη.

Πηγή:politis.com.cy

 

Send this to a friend