Κάλεσμα αγάπης από το καταφύγιο ζώων Αραδίππου
Το καταφύγιο ζώων Αραδίππου λειτουργεί από το 2009 με τις άοκνες προσπάθειες και τη μέριμνα του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Λάρνακας Αμμοχώστου. Προηγουμένως το καταφύγιο ήταν στη δικαιο0δοσία του Δήμου Αραδίππου. Το καταφύγιο κατορθώνει να λειτουργεί χάρη στην αγάπη των μελών του συνδέσμου για τα ζώα. Παρ’ολες τις αντιξοότητες που εντάθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης , το καταφύγιο επιβιώνει και συνεχίζει τη λειτουργία του στηριζόμενο σε εισφορές , στα έσοδα από κάποιες φιλοζωικές εκδηλώσεις και πρωτίστως από χρήματα που διαθέτουν αφειδώλευτα τα μέλη του Συνδέσμου.
Δυστυχώς, η βοήθεια που παρέχεται από το κράτος είναι πολύ μικρή. Επομένως, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου και ο Σύνδεσμος Προστασίας Λάρνακας Αμμοχώστου βιώνουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης του καταφυγίου αλλά και της φυσικής επιβίωσης των ζώων που φιλοξενεί. Γι ‘αυτό ο Σύνδεσμος κάνει έκκληση προς το κοινό για προσφορά ρουχισμού σκύλων και κουβερτών για τους χειμερινούς μήνες αλλά και για χρηματικές εισφορές για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων των ζώων.
Στη Λάρνακα λειτουργούν και άλλα ιδιωτικά καταφύγια. Το καταφύγιο του Συνδέσμου φιλοξενεί 110σκυλάκια. Για τη λειτουργία του εργοδοτείται μόνιμα ένα άτομο ενώ συμβάλλουν εθελοντικά σε αυτό και μέλη του Συνδέσμου. Για την Ιατρική τους φροντίδα το καταφύγιο συνεργάζεται με κτηνιατρική κλινική. Ο μέγιστος αριθμός ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι 110 σκυλιά.
Σήμερα το καταφύγιο είναι υπερπλήρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος αρνείται τη φροντίδα σε κάποιο νέο αδέσποτο ή κακοποιημένο ζώο. Μεριμνά άμεσα για τη φιλοξενία του ζώου σε σπίτια εθελοντών μελών του μέχρι τη υιοθεσία του. Δυστυχώς, η ζήτηση για υιοθεσία ζώων από το καταφύγιο έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην προτίμηση καθαρόαιμων σκυλιών. Αυτή η τάση συνδέεται με τη θλιβερή διαπίστωση ότι πολλοί Κύπριοι αντιλαμβάνονται την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου ως ένα μέσο προβολής του οικονομικού και κοινωνικού status. Δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να δώσουν και να πάρουν αγάπη από οποιοδήποτε ζώο, απ ‘ οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Πιστεύουμε ότι πολλοί θεσμοί , πρωτίστως η εκπαίδευση , οφείλουν να καλλιεργήσουν μια ουσιαστική φιλοζωική συνείδηση , στους μαθητές και αυριανούς πολίτες της. Η Πολιτεία , οι δήμοι αλλά και τα ΜΜΕ θα πρέπει να εγκύψουν με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτείται ως θεσμοί ενός σύγχρονου δυτικού κράτους για την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας. Δυστυχώς, είμαστε συχνά μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης αλλά και θανάτωσης ζώων. Αυτός είναι και ο πολιτισμός μας.
Χαράλαμπος ΜαυροϊακώΒου
Πηγή: Φιλελεύθερος