Πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής ο νέος Δημοτικός Κήπος
Προκηρύσσονται οι προσφορές στο πρώτο από τα έργα των διαρθρωτικών ταμείων στη Λάρνακα
Του Τάσου Περδίου
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή του Δημοτικού Κήπου της Λάρνακας σ’ έναν πνεύμονα πρασίνου και κοινωνικής ζωής αρχίζει με την προκήρυξη των προσφορών. Πρόκειται για το πρώτο από τα έργα που προτείνονται για συγχρηματοδότηση από το συνολικό κονδύλι των 18 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Λάρνακας από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ο Δημοτικός Κήπος είναι το πρώτο έργο που έχει φτάσει σε στάδιο πλήρους ωρίμανσης και πλέον οδεύει προς την ουσιαστική υλοποίηση με την προκήρυξη των προσφορών. Όπως πληροφορούμαστε από τον Δήμο Λάρνακας, οι προσφορές ενδεχομένως να προκηρυχθούν τον επόμενο μήνα αφού έχουν ξεπεραστεί σχεδόν όλα τα τελευταία εμπόδια διαδικαστικής φύσης. Το θέμα της ιδιοκτησίας της γης, η οποία είναι κρατική, λύθηκε με την εκμίσθωση του χώρου από το κράτος στον Δήμο Λάρνακας που είναι η Αναθέτουσα Αρχή. Το μόνο που απομένει είναι μικρό κώλυμα με τις πολεοδομικές ζώνες σε συνάρτηση με τα υφιστάμενα κτίρια το οποίο, όμως, όπως πληροφορούμαστε θα ξεπεραστεί άμεσα.
Με βάση τον προγραμματισμό του Δήμου Λάρνακας, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι εργασίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί στο συμβόλαιο θα προβλέπει ολοκλήρωση της ανάπλασης και αναβάθμισης 14 μήνες μετά την έναρξη εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτων, περί το τέλος του 2018 με αρχές του 2019, οι Λαρνακείς θα μπορούν να απολαύσουν τον καινούργιο Δημοτικό Κήπο.
Σκοπός του έργου είναι η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου στον οποίο δεσπόζουν το Δημοτικό Θέατρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λάρνακας.
Τι προβλέπουν τα σχέδια
Τα σχέδια είναι πραγματικά εντυπωσιακά και θα καταλήξουν σε ένα ολοκληρωτικό λίφτινγκ του Δημοτικού Κήπου, ώστε να αρμόζει σε ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα.
Προβλέπονται συγκεκριμένα πλακόστρωτα, παιχνιδότοποι, εμπλουτισμός της δενδροφύτευσης και δημιουργία πλατειακών χώρων με εγκατάσταση ταυτόχρονα κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού. Επίσης θα κατασκευαστεί μια επιβλητική είσοδος στην πλευρά της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και αντικατάσταση του περιτειχίσματος με νέο στην ίδια πλευρά. Πέραν τούτων, προβλέπεται αναβάθμιση του χώρου μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και κατασκευή καφετέριας και χώρων υγιεινής. Όλα αυτά θα αφήσουν στο παρελθόν τη σημερινή εικόνα φθοράς του Δημοτικού Κήπου και θα μετατρέψουν στο χώρο σε μια εξαιρετικά ποιοτική επιλογή χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης στην καρδιά της Λάρνακας.
Σε ό,τι αφορά τα κτίρια του Δημοτικού Θεάτρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεν προβλέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση, αφού είναι σε καλή κατάσταση, έχοντας υποστεί αναβαθμίσεις σχετικά πρόσφατα. Το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι εκτός σχεδίου.
Το συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ακολουθεί η Δημοτική Αγορά
Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες προκήρυξης προσφορών για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, τρέχουν οι διαδικασίες ωρίμανσης των άλλων έργων τα οποία προτείνονται για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το δεύτερο κατά χρονική σειρά με βάση την πορεία των διαδικασιών είναι η νέα Δημοτική Αγορά, η οποία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο πριν την προκήρυξη προσφορών. Αναμένεται συγκεκριμένα η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων με τον Δήμο Λάρνακας να φιλοδοξεί ότι θα προκηρυχθούν προσφορές και για αυτό το έργο εντός του 2017.
Η δαπάνη ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ με τελικό κόστος περί τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το κονδύλι θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Το τεμάχιο στο οποίο υπήρχε η παλιά Δημοτική Αγορά μέχρι το 1996 χρησιμοποιείται έκτοτε ως δημόσιος χώρος στάθμευσης, ενώ τμήμα του χρησιμοποιείται ως υπαίθρια λαϊκή αγορά. Το ανατολικό μέρος του τεμαχίου εφάπτεται στην οδό Ερμού.
Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη θα αποτελείται από το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστικές χρήσεις (εστίασης / αναψυχής, πολιτισμού) και το κτίριο που θα παρέχει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά καταστήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο και μπαρ. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια με εμβαδόν περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδόν περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά όπου θα χωροθετηθούν 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.
Το πολυώροφο κτίριο χώρων στάθμευσης θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Κατά την α’ φάση θα κατασκευαστεί το ισόγειο, μεσοπάτωμα και ένας όροφος. Στο ισόγειο θα χωροθετηθούν 3 γραφεία, ο υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής. Στο μεσοπάτωμα θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικός χώρος, τα οποία θα εκτείνονται και στον επόμενο όροφο. Κατά τη φάση αυτή θα δημιουργηθούν 73 χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι 8 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Κατά τη β’ φάση θα κατασκευαστούν ακόμα 3 όροφοι συνολικού εμβαδού 3.720 τ.μ. και θα δημιουργηθούν 105 επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι εννέα (9) θα διαμορφωθούν για ΑμεΑ. Το κτίριο θα είναι μεταλλικής κατασκευής και η είσοδος/έξοδος των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την οδό Ερμού.
Πηγή: dialogos.com.cy