10 πράγματα που καταλαβαίνουν μόνο όσοι σπούδασαν Ελλάδα ή Αγγλία
Έχεις σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Brighton, την Πάτρα ή το Newcastle; Αν ναι, τότε αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις όμορφες στιγμές.
Πέρασες εκεί ίσως τα καλύτερα 4 χρόνια της ζωής σου, τα οποία όσο ζεις θα αναπολείς και θα εύχεσαι να μπορούσες να γυρίσεις για λίγο το χρόνο πίσω και να ξαναβρεθείς στην πλατεία Ναυαρίνου, στου Ψυρρή, στην Robinson Library, στο Camden Town ή στο καρναβάλι της Πάτρας.
Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς την πιο ιδιαίτερη και ανέμελη περίοδο της ζωής μας, αφού είναι στην ουσία η πρώτη φορά που φεύγουμε από την ασφάλεια της εστίας μας και καλούμαστε να ζήσουμε και να επιβιώσουμε μόνοι, σε μια ξένη χώρα, με άλλη κουλτούρα, τρόπο ζωής και ανθρώπους.
Η ομάδα της CITY Free Press ζήτησε από 12 Κύπριους οι οποίοι σπούδασαν σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας και της Ελλάδας (δύο άτομα για κάθε πόλη) να μας πουν ποια είναι αυτά τα 10 πράγματα που χάραξαν στη μνήμη τους την περίοδο που σπούδαζαν εκεί. Πράγματα, δηλαδή, που ενδεχομένως έκαναν οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές που βρέθηκαν στην ίδια πόλη πριν ή μετά από αυτούς.
*Κάποια σημεία ή καταστάσεις μπορεί μην αντιπροσωπεύουν το πολύ πρόσφατο παρελθόν ή το σήμερα, αφού κάθε εποχή έχει τα δικά της trends, πλην όμως τα περισσότερα είναι αρκετά ενδεικτικά της ζωής του Κύπριου φοιτητή σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λονδίνο, Brighton, Πάτρα και Newcastle.
** Θα επανέλθουμε και με άλλες πόλεις που παραδοσιακά σπουδάζουν αρκετοί Κύπριοι. Προτάσεις ευπρόσδεκτες!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είσαι μια…
1. Την πιο υπερπαραγωγή κρέπα που έφαγες ποτέ από τον Valentino στην Πλατεία Ναυαρίνου. Κανένας δεν θα καταφέρει να τη φάει χωρίς να λερωθεί. Πατάς, ρουφάς, δαγκώνεις… αλλιώς λερώνεις!
2. Το meeting point στη Θεσσαλονίκη ήταν και θα είναι για πάντα η Καμάρα. Παίζει πολύ η φράση «θα σε δω στην Καμάρα».
3. Τα μεσημέρια οι περισσότεροι φοιτητές τρώγαμε δωρεάν φαγητό από τη φοιτητική λέσχη, το οποίο μας έβαζαν μέσα σε δίσκους. Όταν έπεφτε κάτω ο δίσκος κάποιου φοιτητή (πράγμα που γινόταν συχνά) όλοι χειροκροτούσαμε.
4. Την καλύτερη μπουγάτσα στην πόλη την τρως από τον «Ζήση» στην Εγνατία οδό.
5. Εδώ και 30 χρόνια προσπαθούν να κάνουν μετρό στην πόλη, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι σκασμένοι και όλοι να συζητούν πως το έργο δεν θα τελειώσει ποτέ.
6. Στο μεγάλο αναγνωστήριο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, μαζεύονται όλοι οι φοιτητές την εξεταστική περίοδο, αλλά αντί για διάβασμα, στην τελική κάνουν χαβαλέ και πίνουν καφέ.
7. Το φραπέ παίζει παντού και όλες τις ώρες, γι’ αυτό και φωνάζουν πολλοί τη Θεσσαλονίκη, φραπεδούπολη. Οι φοιτητές το πίνουν στις καφετέριες στην Καμάρα, στην παραλιακή και στην Ροτόντα.
8. Οι φοιτητές συχνάζουν συχνά στα πλωτά μπαράκια που σεργιανίζουν στο Θερμαϊκό κόλπο.
9. Τα καλύτερα τρίγωνα πανοράματος, δεν τα τρως στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, αλλά στον «Ελενίδη».
10. Αγαπημένο café – bar όλων ανεξαιρέτως των φοιτητών της πόλης είναι ο «Θερμαϊκός», στον οποίο συχνάζουν ολημερίς.
I love LONDON
1. Όλοι οι φοιτητές του Λονδίνου, αγοράζουν τσάι από το tea shop που βρίσκεται στο Covent Garden.
2. Σίγουρα όλοι θα πήγαν έστω και μια φορά στο Sunday Μarket του Portobello και μετά θα έφαγαν το γνωστό english breakfast.
3. Για φαγητό του δρόμου, γνωστό και ως βρόμικο, όλοι πάνε στο Camden Town.
4. Το Primark αποτελεί το αγαπημένο μέρος για ψώνια όλων των φοιτητών, έστω κι αν περιμένουν στην ουρά για ώρες μέχρι να πληρώσουν.
5. Στην περιοχή Angel του Λονδίνου, οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν για να φάνε «all u can eat» ασιατικό φαγητό.
6. Δεν υπάρχει κάποιος Κύπριος φοιτητής του Λονδίνου που να μην φωτογραφήθηκε με φόντο το London Eye.
7. Στο Liverpool Street station τις Κυριακές έβρισκες το καλύτερο street food και το απόγευμα έπαιζαν εκεί μουσική διάφοροι DJ.
8. Τα Greek Nights έχουν την τιμητική τους στο Λονδίνο. Γίνονται σε διάφορα μπαράκια ή club της περιοχής και εκεί μαζεύονται Κύπριοι και Ελλαδίτες φοιτητές. Παίζει μόνο ελληνική μουσική και οι φοιτητές πίνουν μέχρι το πρωί.
9. Όταν γίνονται συναυλίες με Έλληνες καλλιτέχνες, οι Κύπριοι φοιτητές είναι πάντα «μέσα».
10. Κανένας φοιτητής δεν φεύγει από το σπίτι χωρίς την Oyster card του, με την οποία δικαιούται εκπτώσεις και μειωμένα εισιτήρια παντού.
ΑΘΗΝΑ, χαρά της γης
1. Πίστες, μεγάλα ονόματα και μπουζούκια. Τουλάχιστον τα 2 πρώτα χρόνια των σπουδών σου, τα Σαββατοκύριακα τα πέρναγες σε τραπέζι που έκλεισες σε special φοιτητική τιμή, να χορεύεις πάνω στην καρέκλα και να βγάζεις φωτογραφία με τα «μεγάλα» ονόματα, για ενθύμιο.
2. Τα βρώμικα. Η αγαπημένη συνήθεια μετά την έξοδο (κυρίως των μπουζουκιών), η οποία ήταν must-to-do. Έξι το πρωί, βγαίνει από το κλαμπ ή τα μπουζούκια και στο απέναντι πεζοδρόμιο ή νησίδα, μια ψησταριά σε περίμενε για να σου γεμίσει το φραντζολάκι με σουβλάκι, κρεμμύδι, λουκάνικα, μουστάρδες και ότι άλλο έβλεπες μπροστά σου.
3. Οι ταξιτζίδες της Αθήνας. Όλες οι πόλεις έχουν ταξί ναι, αλλά σαν το Αθηναίο ταξιτζή πουθενά. Όλοι μα όλοι είχαν υπηρετήσει το στρατιωτικό τους στην Κύπρο, όλοι είχαν γοητεύσει μια Κύπρια και όλοι είχαν 2 – 3 πτυχία, αλλά δεν τους βγήκε στην πορεία. Α και όλοι βεβαίως είχαν πολιτική άποψη από τις επεμβάσεις στο Ιράν, μέχρι το Κυπριακό και την πολιτική στις χώρες τις Αφρικής.
4. Ο αγώνας για να μαζέψεις τα βιβλία της χρονιάς. Και λίγο πριν αρχίσει το κάθε εξάμηνο, έπρεπε να πάρεις τα βιβλία για τα μαθήματα που είχες επιλέξει. Με τη λίστα ανά χείρας λοιπόν, να ανεβαίνεις την Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας, την Πατριάρχου Ιωακείμ και άλλες γύρω συνοικίες για να βρεις τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία και να φορτωθείς τα βιβλία. Και φορτωμένος να συνεχίζεις για ώρες για να τα πάρεις όλα.
5. Στα κουτούκια του Ψυρρή, στις ταβέρνες της Πλάκας και του Θησείου και στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Αυτά τα σημεία νομίζω όλοι οι φοιτητές που έζησαν στην Αθήνα τα έχουν μάθει εκατοστό – εκατοστό. Είτε ως σημείο συνάντησης με επισκέπτες από Κύπρο, είτε για βόλτα και ξενάγηση (τύπου βέρος Αθηναίος), είτε απλά για χαλαρές εξόδους τις καθημερινές.
6. Για καφέ στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και για ποτό στην πλατεία Καρύτση. Εκεί βέβαια πήγαιναν οι πιο «ψαγμένοι» και εναλλακτικοί και όσοι είχαν πλέον αποποιηθεί την ταμπέλα του μπουζουκόβιου και ήθελαν να ανακαλύψουν και την άλλη Αθήνα.
7. «Άγριο» clubbing στο Γκάζι. Σάββατο βράδυ και αν παρ’ ελπίδα δεν θα έβγαινες σε κάποια πίστα ή γνωστό Club, η επόμενη επιλογή ήταν η περιοχή Κεραμεικού ή Γκάζι. Από τη μια πλευρά τα απάχικα στέκια, το Γκαζοχώρι (με τα ούζα και τους μεζέδες) και από την άλλη τα mainstream μπαράκια με Κιάμο και Beyoncé. Τι καλύτερο.
8. Η αγωνία του μετρό. Όταν είσαι φοιτητής και δει στην Αθήνα, τα χρήματα ποτέ δεν είναι αρκετά. Έτσι τα ΜΜΜ και ειδικά το μετρό αποτελούν τον καλύτερο σου φίλο. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ποτέ ρόδινα. Αν το έπαιρνες πρωί για τη σχολή, στοιβαζόσουν σαν σαρδέλα με δεκάδες κόσμου που προσπαθούσε να πάει στη δουλειά του. Αν πάλι έβγαινες βράδυ, το μάτι σου ήταν συνέχεια στο ρολόι γιατί καθημερινές έπρεπε το πολύ μέχρι τις 00:00 να είσαι στη στάση πριν περάσει το τελευταίο δρομολόγιο και το ΠΣ μέχρι τις 2:00 που πέρναγε το τελευταίο. Διαφορετικά έπαιρνες ταξί και πλήρωνες και διπλή ταρίφα. Βέβαια όλα αυτά ίσχυαν αν δεν είχε κάποια απεργία.
9. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και μια πόλη κλειστή. Ναι αν βρέθηκες για σπουδές στην Αθήνα, έστω και μια φορά στη ζωή σου θα έτυχε να νιώθεις ότι ζεις σε πόλη φάντασμα, αφού δεν υπήρχαν ταξί, δεν υπήρχαν ΜΜΜ, δεν ήταν ανοιχτές οι υπηρεσίες και οι δρόμοι ήταν κλειστοί λόγω διαδηλώσεων.
10. Η νοσταλγία και μια από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωή σου. Όσα κακά μπορεί να έχει αυτή η πόλη, κανείς μα κανείς που έζησε εκεί δεν πρόκειται να σου πει κακό λόγο ή να μην νοσταλγεί την μοναδική αύρα και τα vibe αυτής της πόλης. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις βόλτες τα καλοκαιρινά βράδια στην Διονυσίου Αεροπαγήτου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει το θερινό σινεμά στο Θησείο, με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα να σε κοιτάνε επιβλητικά. Ακόμα και την ώρα που ερχόμενος από την Ερμού για το μετρό, περίμενες στην διάβαση και ποτέ μα ποτέ δεν προλάβαινες να περάσεις στην άλλη άκρη πριν ανάψει ξανά κόκκινο για τους πεζούς.
NEWCASTLE upon Tyne
1. Για clubbing οι φοιτητές του Newcastle, πηγαίνουν συνήθως στο «Perdu», η είσοδος στο οποίο είναι δωρεάν και παίζει μόνο σουξεδάκια. Εκεί συχνάζουν φοιτητές κυρίως από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.
2. Για κεμπάπ μετά το club, όλοι πάνε στο Tasty Jacks, το οποίο είναι φτηνό και νόστιμο. Οι περισσότεροι πάντα βάζουν πάνω από το φαγητό τους το γνωστό garlic sauce του μαγαζιού.
3. Όσοι θέλουν να δουν ποδοσφαιρικούς, αλλά και διάφορους άλλους αγώνες, εννοείται πως θα μαζευτούν στο Strawberry Pub. Εκεί όλοι παίζουν σε ένα άθλιο μπιλιάρδο το οποίο έχει φθαρμένη τσόχα.
4. Στη βιβλιοθήκη Robinson Library αναγνωρίζεις πάντα τους Κύπριους επειδή μιλούν πολύ δυνατά και οι περισσότεροι έχουν μακριά μαλλιά και μούσια.
5. Στο Tokyo Bar θα βρεις τα καλύτερα κοκτέιλ της περιοχής. Τους Κύπριους φοιτητές θα τους βρεις να κάθονται πάντα στην εξωτερική αυλή του μαγαζιού και να καπνίζουν.
6. Στα Starbucks που βρίσκονται στην Old Eldon Square, ακούς να μιλάνε περισσότερο ελληνικά παρά αγγλικά. Όλες τις ώρες της ημέρας συχνάζουν εκεί Κύπριοι και Ελλαδίτες φοιτητές.
7. Τα ξημερώματα όλοι τρώνε hot dog από τις καντίνες που βρίσκονται έξω από το Tiger Tiger Club.
8. Στο Café Mens το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, οι φοιτητές συχνάζουν ολημερίς, τρώνε, πίνουν μπύρες, παίζουν μπιλιάρδο και πιγκ πογκ.
9. Για ψώνια όλοι πάνε στην Old Eldon Square, αλλά και στο Northumberland Street, όπου υπάρχουν φτηνά μαγαζιά και κυρίως Primark.
10. Οι πιο κουλτουριάρηδες φοιτητές συχνάζουν στο εναλλακτικό μπαρ Loco, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο. Πίνουν κοκτέιλ, μπύρες και ακούνε ισπανική μουσική.
ΠΑΤΡΑ για τα καρναβάλια
1. Κάθεσαι με παρέα και μπίρες στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου και βλέπεις απ’ εκεί ολόκληρη την πόλη. Αν δεν ανεβείς έστω μια φορά τα σκαλιά, πτυχίο δεν παίρνεις.
2. Πίνεις καφέ στη Ρήγα Φεραίου και παλαιότερα στην Αγίου Νικολάου.
3. Θυμάσαι σίγουρα την εβδομάδα των Καρναβαλιών, τον κόσμο που φιλοξενούσες στο διαμέρισμά σου που έμοιαζε με πανδοχείο, και φυσικά, την τελετή έναρξης των καρναβαλιών 40 μέρες πριν που ήταν μια μέρα τρέλας.
4. Καλοκαίρι πας στο κοσμοπολίτικο Ρίο, αφού εκεί βρίσκονται τα καλοκαιρινά club που… πάνε όλοι!
5. Πας για μπάνιο στο Μαγιάρι, συνήθως με το τραίνο.
6. Όλοι πάνε περπατητοί στο πανηγύρι του Αποστόλου Ανδρέα έξω από την πόλη.
7. Απολαμβάνεις μεζέδες και ούζο στο Κάστρο.
8. Σάββατο και Κυριακή πρωί συχνάζεις στο Θεατράκι για καφέ.
9. Το Mods είναι το μαγαζί που θα πας για live μουσική.
10. Η Ηφαίστου προσφέρεται για ούζα και τσίμπιμα το βράδυ και γεμίζει ασφυκτικά.
BRIGHTON… όπως λέμε «London by the Sea»
1. Brighton Pier – το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το Brighton. Ιδιαίτερα το να περπατάς κάτω στη θάλασσα, να βλέπεις την αποβάθρα που είχε καεί από πυρκαγιά (αν δεν κάνω λάθος) το 2003 και το Luna park που είναι κτισμένο πάνω στην αποβάθρα.
2. Οι γλάροι. Σήμα κατατεθέν για το Brighton. Οι πιο επικίνδυνοι και ύπουλοι κλέφτες των Sandwich, ήταν παντού και ήταν τεράστιοι.
3. Greek Night στο Heist Club. Η Παρασκευή ήταν πάντα κρατημένη γι’ αυτό το event. Όλοι οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες ήταν μαζεμένοι εκεί.
4. Τα sea side bars κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα. Τις πρωινές ώρες αν ήσουν εντελώς μεθυσμένος έκανες και τη βουτιά σου στα όχι και τόσο καθαρά νερά του Brighton.
5. Brighton Lanes. Στενά δρομάκια, σοκάκια στην πόλη του Brighton με μικρά πανέμορφα μαγαζάκια που ως επί το πλείστων πωλούν διάφορες αντίκες.
6. The UK’s biggest Gay Pride Festival. Για τους τυχερούς που βρίσκονται τα καλοκαίρια στο Brighton όπου γίνεται κάθε χρόνο η συγκεκριμένη παρέλαση και την παρακολουθούν πέραν των 200,000 ατόμων.
7. Τα ψώνια στο Churchill Square και στα γύρω καταστήματα, που γέμιζαν από Κύπριους φοιτητές, σχεδόν κάθε Σάββατο.
8. Ο καφές στα Starbucks απέναντι από το mall. Δεν υπήρχε περίπτωση να πας για ψώνια και να μην καθίσεις για καφέ εκεί με όλη σχεδόν την κοινότητα των Κύπριων φοιτητών.
9. Κοτόπουλο από τα Nando’s. Ποσότητα και καλές (φοιτητικές) τιμές.
10. Φαγητό στην ελληνική ταβέρνα «Steki’s Taverna». Το φαγητό δεν ήταν και τόσο σπουδαίο, αλλά θύμιζε πολύ την πατρίδα, άρα πηγαίναμε όλοι εκεί.
Πηγή: city.sigmalive.com