Μόλις πενήντα γυμναστήρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο έχουν άδεια λειτουργίας, αριθμός που είναι κατά πολύ μικρότερος των εκατοντάδων γυμναστηρίων που λειτουργούν στη χώρα.
Αυτό συνεπάγεται ότι πέραν των συγκεκριμένων πενήντα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ, τα υπόλοιπα δεν εγγυώνται την ασφάλεια και την ποιότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουν καθώς όχι μόνο δεν είναι ελεγμένες οι εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και οι επαγγελματίες γυμναστές έχουν απαραίτητα την απαιτούμενη κατάρτιση.
Η ανανέωση της άδειας ενός γυμναστηρίου στοιχίζει 250 ευρώ για κάθε υπηρεσία και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.000 ευρώ ετησίως. Σαφώς το ποσό δεν είναι απαγορευτικό για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, ωστόσο, από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, οι περισσότεροι επιλέγουν να λειτουργούν λαθραία ή με άδεια την οποία έχουν εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν ανανεώσει.
Γυμναστήρια σε μεσοπατώματα και χώρους σπιτιών
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιοκτητών γυμναστηρίων, Λάζαρος Λαζάρου, αναφέρει ότι ένα γυμναστήριο πρέπει να πληροί τέσσερις προϋποθέσεις:
• πτυχιούχους γυμναστές με πτυχίο φυσικής αγωγής ή ισότιμο προσόν.
• ελεγμένες κτηριακές εγκαταστάσεις.
• έλεγχο από πυροσβεστική και ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία.
• υγειονομικό έλεγχο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον σύνδεσμο γυμναστηριούχων παρατηρείται συχνά, πολλοί να μετατρέπουν τμήμα της οικίας τους ως γυμναστήριο για επαγγελματική χρήση, χωρίς να το δηλώνουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γυμναστήρια λειτουργούν σε μεσοπατώματα κτηρίων χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές και με πιθανό τον κίνδυνο κατεδάφισης. Σε αυτά προστίθεται και η απουσία πυροσβεστικού ελέγχου και εξόδων κινδύνου και πυρασφάλειας, ενώ συχνά γίνεται προώθηση χρήσης αναβολικών με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Παρατηρείται δε γυμναστήρια να θεωρούν ότι λειτουργούν καθόλα νόμιμα εφόσον πληρώνουν τον ΦΠΑ. «Κάποια παράνομα γυμναστήρια που δεν έχουν άδεια πληρώνουν ΦΠΑ και σκύβαλα. Δεν είναι καταχωρημένα στον ΚΟΑ, αλλά είναι δηλωμένα στον έφορο εταιρειών οπότε πληρώνουν φορολογία», αναφέρει ο κ. Λαζάρου.
Εδώ αποτυπώνεται και το κομφούζιο της κρατικής μηχανής για άλλη μια φορά καθώς φαίνεται ότι οι δύο φορείς δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, ο ΚΟΑ γνωρίζει μόνο τα πενήντα γυμναστήρια τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, ενώ ΦΠΑ μπορεί να πληρώνουν εκατοντάδες.
Αλλαγή ΦΠΑ ζητούν οι γυμναστές
Φτάνοντας στο ΦΠΑ, αναφύεται ακόμα ένα πρόβλημα το οποίο θέτουν επί τάπητος οι γυμναστές που κάνουν λόγο για ανισότητα σε σχέση με επαγγέλματα που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες, όπως είναι οι φυσιοθεραπευτές. Και τούτο γιατί τα γυμναστήρια καλούνται να καταβάλουν ΦΠΑ 19%, ενώ οι φυσιοθεραπευτές απολαμβάνουν μηδενικό συντελεστή καθώς παρέχουν υπηρεσίες υγείας.«Το παράδοξο είναι ότι αν δηλώσεις το γυμναστήριό σου ως σωματείο σωματικής ανάπλασης τότε δεν επιβαρύνεσαι με ΦΠΑ», αναφέρει ο σύνδεσμος και υπογραμμίζει ότι η γυμναστική είναι υπηρεσία υγείας, από την στιγμή που συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και όχι στην ψυχαγωγία, ώστε να επωμίζονται το 19% όπως κέντρα αναψυχής.
Σε κάθε περίπτωση, διερωτάται ο κ. Λαζάρου, «τι υπηρεσία παρέχουν τα κομμωτήρια, ώστε να καταβάλλουν μόλις 5% ΦΠΑ, ποσοστό δυσανάλογο σε σχέση με τα γυμναστήρια».Ήδη ο σύνδεσμος ιδιοκτητών γυμναστηρίων έχει αποταθεί σε νομικούς συμβούλους και λογιστές για μελέτη της όλης κατάστασης προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Προς το παρόν έχουν ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και να αρθεί η ανισότητα εξομοιώνοντας έστω και σε κάποιο βαθμό τον ΦΠΑ σε σχέση με παρεμφερείς υπηρεσίες.
Αίτημά τους, ει δυνατόν, η αλλαγή στέγης από το Υπουργείο Παιδείας και η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Υγείας. «Δεν είμαστε υπηρεσία αναψυχής αλλά υπηρεσία υγείας. Είτε υπαγόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας, είτε στο Υπουργείο Υγείας εμείς θέλουμε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ». Και επικαλούνται σχετική ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία παρόμοιες υπηρεσίες πρέπει να τυγχάνουν παρόμοιας φορολογίας. «Σχολές χορού δεν έχουν ΦΠΑ, φυσιοθεραπευτήρια δεν έχουν ΦΠΑ, σχολές πολεμικών τεχνών δεν έχουν ΦΠΑ. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και δυσανάλογες φορολογίες και νομοθεσίες όσον αφορά τη λειτουργία κάποιων χώρων».
Προς εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας προχωρεί ο ΚΟΑ
Το μπαλάκι στις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι και η εκάστοτε πολεοδομική αρχή, ρίχνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, με τον Μιχάλη Τερεζόπουλο, έκτακτο λειτουργό επιθεωρήσεων ιδιωτικών σχολών, να αναφέρει ότι πρέπει να γίνονται συχνότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι. Ο ΚΟΑ διενεργεί ελέγχους για άδεια λειτουργίας της σχολής, όχι όμως και για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αναφέρει και εξηγεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κτηριακό κομμάτι, καθώς μπορεί ένα υποστατικό να είναι αδειοδοτημένο για λειτουργία ωστόσο να μην πληροί τις προδιαγραφές για την συγκεκριμένη χρήση του χώρου, ως χώρος γυμναστηρίου.
Ένα κατάστημα λόγου χάριν, το οποίο έχει άδεια ως κατάστημα μεν, ωστόσο στη συνέχεια μετατρέπεται σε γυμναστήριο, κάτι για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που λίγοι ακολουθούν, αναφέρει ο ΚΟΑ. Θα πρέπει οι τοπικές αρχές, όπως τονίζεται, να ελέγχουν κατά πόσο ο χώρος χρησιμοποιείται με την μορφή για την οποία έλαβε την άδεια, ενώ διαφορετικά ν’ αλλάξει η χρήση του χώρου από κατάστημα σε γυμναστήριο.
Η διαδικασία διαρκεί 4-5 μήνες. Οι έλεγχοι του ΚΟΑ γίνονται αιφνίδια ανά επαρχία, αναφέρει ο κ. Τερεζόπουλος εξηγώντας ότι στην περίπτωση που ένα υποστατικό λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας, τότε λαμβάνονται δικαστικά μέτρα. Οι ποινές σε περίπτωση παράτυπης λειτουργίας, βάσει νομοθεσίας, είναι καταβολή 500 λίρες είτε εξάμηνη φυλάκιση είτε οι δύο ποινές συντρέχουν.
Το ποσό είναι σε λίρες βάσει των περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής Κανονισμών του 1995 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 25 των περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμων του 1969 έως 1993 που έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με το άρθρο 3 των περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κανονισμών που εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου, Νόμων του 1989 έως 1992.Πρόσφατα έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή η οποία θα εξετάσει τροποιητικές ρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό του νομοσχεδίου και αφού αυτές συζητηθούν με κοινωνικούς εταίρους και περάσουν το νομικοτεχνικό έλεγχο από τη νομική υπηρεσία, θα κατατεθούν ενώπιον της επιτροπής παιδείας της Βουλής.
Από τα τέλη Νοεμβρίου δε, ο ΚΟΑ μελετά την εκπόνηση σχεδίου δράσης όσον αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των γυμναστών ώστε να ανταποκρίνονται με τις νέες μορφές γυμναστικής, που προωθούνται στα γυμναστήρια.
Πηγή: kathimerini.com.cy