Φτυάρια, τσάπες και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Την περασμένη Τρίτη, ο Έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, εξέδωσε μια ανακοίνωση για τις πλημμύρες. Η ανακοίνωση ήταν έκτασης τεσσάρων παραγράφων.
Στην πρώτη επιμένει ότι υλοποιήθηκαν όλα τα έργα που είχαν αποφασιστεί μετά την πλημμύρα της 13ης Δεκεμβρίου του 2014. Στην τρίτη παράγραφο αυτοαναιρείται παραδεχόμενος ότι σε συσκέψεις στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2016 συζητήθηκε η δυνατότητα και άλλων ενδιάμεσων έργων. Προφανώς επειδή ό,τι και αν έκαναν από το 2014, δεν πέτυχε. Στην τέταρτη και τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης δίνει ρεσιτάλ δηλώνοντας δημοσίως ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα. Καλεί ταυτόχρονα τους ίδιους τους πολίτες να προστατεύσουν τις περιουσίες τους! Έχουμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο από πλευράς κράτους να ισχυρίζεται ότι ενώ η ίδια η Πολιτεία, διά του Τμήματος Πολεοδομίας και των Οικοδομικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, επέτρεψε και αδειοδότησε το διαχωρισμό οικοπέδων στην κοίτη ποταμών, η ευθύνη για το ότι βιάσαμε θεσμικώς τη φύση ¬ και αυτή μας εκδικείται¬ ανήκει στους πολίτες.
Κατά τον Έπαρχο Λάρνακας έχουν ευθύνη οι πολίτες επειδή κάποιοι ήθελαν πάση θυσία να εξυπηρετήσουν τη λαιμαργία κάποιων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης στους οποίους εάν έδιδε κάποιος την ευκαιρία, θα έκοβαν και την ίδια την Αλυκή οικόπεδα. Πρώτη φορά ακούω εκπρόσωπο της Πολιτείας να μεταθέτει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Εάν γνωρίζετε εσείς σώφρονα άνθρωπο ο οποίος μπορεί να εμποδίσει το νερό από το να μπει στο σαλόνι του και δεν το πράττει επειδή του αρέσουν οι εσωτερικές πισίνες, παρακαλώ να μου τον συστήσετε. «Ανεξαρτήτως των όποιων έργων υλοποιηθούν, είτε ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών συσκέψεων είτε ως αποτέλεσμα των πορισμάτων της μελέτης, δεν είναι δυνατό να επιλυθούν οριστικά τα προ¬ βλήματα που παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα μεγάλης έντασης βροχόπτωσης ή ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ως εκ τούτου προτρέπονται οι πολίτες, κυρίως των περιοχών Καμάρων ¬ Λάρνακας και Αραδίππου ¬ Λιβαδιών, οι οποίες είναι δύο από τις δεκαεννιά περιοχές Δυνητικά Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας της Κύπρου, να φροντίσουν και με δικές τους ενέργειες να προστατεύσουν την περιουσία τους». Αυτά τα ανακοινώνει δημοσίως και με κάθε επισημότητα ο Έπαρχος Λάρνακας. Τι άλλο θα ακούσουμε, Παναγία μου;
Τάσος Περδίου
Εφημερίδα «Χ»