Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών με παρουσία Κουγιάλη
Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών με παρουσία Κουγιάλη

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών με παρουσία Κουγιάλη

 

 

Εγκαινιάζεται στις 6μμ, το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Τα Λιβάδια με τους καλύτερους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής στην Κύπρο, που έχουν αναγνωριστεί και από την UNESCO, θα έχουν το δικό τους Μουσείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περιδιαβεί νοερά στις διαδρομές της λαϊκής τεχνογνωσίας και μαστοριάς. Κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από Λιβαδιώτικο καλάμι το Μουσείο Καλαμουργικής, ταξιδεύει νοερά τους επισκέπτες στον καιρό που τα Λιβαδιώτικα καλαμουργήματα ήταν ξακουστά στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στην περιδιάβαση στο Μουσείο ο επισκέπτης, διαπιστώνει επίσης το πόσο ζωντανή έχει κρατηθεί η παραδοσιακή τέχνη στα Λιβάδια.

Εξέχουσα θέσει κατέχει το Νέι, που είναι ένας αυλός από καλάμι με εξαιρετικής ποιότητας γλυκόλαλο ήχο, μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Δέκα μόνο τεχνίτες σε όλη την Κύπρο μπορούν να κατασκευάσουν το Νέϊ, δήλωσε στo Larnakaonline ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης.

 

Ο κατασκευαστής θα πρέπει να αναζητήσει καλάμι το οποίο να έχει ίσα διαστήματα σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους. Από έναν καλαμιώνα, μπορεί να βρεθεί μόνο ένα κατάλληλο καλάμι για να κατασκευαστεί ένα Νέι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Αρμένης.

Send this to a friend