Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πεθαίνουν τα δάση Κόσιης και Ακαδημίας!
Πεθαίνουν τα δάση Κόσιης και Ακαδημίας!

Πεθαίνουν τα δάση Κόσιης και Ακαδημίας!

Μετά το δάσος της Σολέας που εξέπεμψε SOS το καλοκαίρι λόγω της καταστροφικής θανατηφόρας πυρκαγιάς που έβαψε μαύρα τα σωθικά του, δύο άλλα δάση της Κύπρου έχουν πάρει το φιλί του θανάτου με αθόρυβο όμως τρόπο. Τα δάση της Κόσιης και της Ακαδημίας δεν κινδύνεψαν μέχρι σήμερα από φλόγες για να κινητοποιηθούν δυνάμεις πυρόσβεσης να τα σώσουν, όμως βρίσκονται σε πορεία θανάτου.

Ήδη, αρκετά από τα πεύκα τους, έχουν ξεραθεί και κοπεί, ενώ άλλα εγκαταλείπουν σιγά-σιγά το πράσινο χρώμα της ζωής για να πάρουν το καφέ της ξηρασίας και του θανάτου. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο με τα καφέ ξηραμένα δέντρα στο δάσος της Κόσιης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, με δηλώσεις του στον «Φ» επιβεβαιώνει την τραγικότητα της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα δύο δάση και την αποδίδει στις καιρικές συνθήκες, αλλά και σε λάθη του παρελθόντος, όπως ήταν η κακή επιλογή των δέντρων που φυτεύτηκαν σε αυτά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Δασών, με οδηγίες ρουτίνας, όλα τα δάση της Κύπρου αραιώνονται σε συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, με αποτέλεσμα κάποια δέντρα των δασών να αποκόπτονται, όμως αυτή την εποχή δεν πραγματοποιούνται τέτοιες εργασίες στα δάση και έτσι, η κοπή δέντρων τέτοια περίοδο οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ήδη έχουν ξεραθεί λόγω του ότι δεν έχει βρέξει.
Ιδιαίτερα για την κοπή δέντρων που έχει πραγματοποιηθεί στο πάρκο της Ακαδημίας, ο Τάκης Τσιντίδης δηλώνει ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ξηραθεί, διότι δεν κόβονται δέντρα από κανένα πάρκο, για σκοπούς πώλησης της ξυλείας τους. Όπως διευκρινίζει, κόβονται επίσης δέντρα για περιποίηση του πάρκου, Δεκέμβρη – Γενάρη και ποτέ Σεπτέμβρη, Οκτώβρη ή Νιόβρη.
«Στα πάρκα το πρόβλημα με την ξηρασία των δέντρων είναι μεγάλο, όχι όμως τόσο όσο στο δάσος της Κόσιης. Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα ο ίδιος το συγκεκριμένο δάσος και παρατήρησα σοβαρές ξηράνσεις. Όλες οφείλονται στην ανομβρία. Δυστυχώς, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών που έχουμε, αναμένουμε ότι το δάσος της Κόσιης σιγά-σιγά θα πρέπει να αλλάξει όψη. Δυστυχώς, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πεύκα και τους ευκαλύπτους με άλλα είδη δέντρων, πιο ανθεκτικά στην ανομβρία.
Το δάσος της Κόσιης –όπως και εκείνο της Ακαδημίας– δεν είναι ”φυσικό”. Όλα τα δέντρα τους έχουν φυτευτεί από το Τμήμα Δασών». «Το οικοσύστημα στην Κόσιη, οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, δεν μπορούν να υποστηρίξουν φυσικό πευκοδάσος. Το φυσικό πευκοδάσος θέλει 400 χιλιοστόμετρα βροχής κατά μέσο όρο, ενώ σε εκείνη την περιοχή, η βροχή είναι λιγότερη και συγκεκριμένα 300 χιλιοστόμετρα. Ο μόνος λόγος που επιβιώνουν τα πεύκα –όσα επιβιώνουν– σε εκείνη την περιοχή, είναι γιατί κάναμε ”δόμες” και έτσι, με αυτό τον τρόπο το έδαφος κρατεί περισσότερη βροχόπτωση από ό,τι αντιστοιχεί στα 300 χιλιοστά.  Αυτός είναι ο μόνος λόγος που επιβιώνουν τα πεύκα σε εκείνη την περιοχή. Αλλιώς, εάν τα αφήναμε σε πεδινό, ίσιο έδαφος, θα είχαν ξεραθεί προ καιρού. Δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν.
»Στην Κόσιη ήδη έχουμε αρκετά ξερά δέντρα, γεγονός που μας προκαλεί ανησυχία, γι’ αυτό θέσαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα διάσωσης που υλοποιούμε, με βάση το οποίο αντικαθιστούμε τα δέντρα που υπάρχουν εκεί. Συγκεκριμένα, πριν από χρόνια, φυτεύτηκαν εκεί ακόμη και υβρίδια δέντρα, τα οποία σήμερα θεωρούνται ανεπιθύμητα. Στη θέση τους, φυτεύουμε, πλέον, αποκλειστικά ντόπια φυτά που είναι πιο ξηρανθεκτικά. Φυτεύουμε κυρίως μοσφιλιές και αγριελιές», συμπληρώνει.
Πηγή: Εφημερίδα “Φ”

Send this to a friend