Αυτό θα είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας – Θα ανεγερθεί στην περιοχή του πρώην λεπροκομείου
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ένα μοντέρνο κτήριο θα δεσπόζει τα προσεχή χρόνια στην περιοχή της μεγάλης λίμνης της αλυκής Λάρνακας, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο Δήμος Λάρνακας, είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίου με την ομάδα αρχιτεκτόνων που κέρδισαν τον διαγωνισμό, έτσι ώστε το συντομότερο να ξεκινήσει η εκπόνηση των σχεδίων.
Μάλιστα, περί τα μέσα Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Την Παρασκευή (3/4), ο δήμος της πόλης έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, παρουσιάζοντας πώς θα είναι το κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας.
Ο δημοτική Αρχή, έπειτα από αξιολόγηση συνολικά 22 προτάσεων από ειδική κριτική επιτροπή, αποφάσισε να απονέμει το πρώτο βραβείο, και κατά συνέπεια τη σύμβαση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το υπό αναφορά έργο, σε ομάδα πέντε αρχιτεκτόνων, την οποία αποτελούν οι Χάρης Αριστοδήμου, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου και Γιώτης Τσαγγάρης.
Θα απονεμηθούν, επίσης, δεύτερο και τρίτο βραβείο και δύο έπαινοι σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Με την υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσει η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές διαδικασίες που υπολείπονται, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο το 2027, όπως είχε προαναγγείλει ο Δήμος Λάρνακας.
Με τη λειτουργία του, το Κέντρο φιλοδοξεί ν’ αναδείξει την σημασία και την σπουδαιότητα του γνωστού υγροβιότοπου της Λάρνακας. Με βάση τις βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους που δόθηκαν στους προσφοροδότες ως όροι προσφορών, τα σχέδια θα τοποθετηθούν σε δύο κρατικά τεμάχια στην περιοχή του πρώην λεπροκομείου, συνολικού εμβαδού 41,227 τ.μ., όπου θα σχεδιαστούν το κτήριο, ο περιβάλλοντας χώρος και οι χώροι στάθμευσης.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία μονοπατιών, θέσεων θέασης, παγκακιών, ενημερωτικών πινακίδων, η εγκατάσταση κατάλληλου φωτισμού και η αποκατάσταση του τοπίου για σκοπούς ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όσον αφορά το κυρίως κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας, αυτό θα περιλαμβάνει κατάστημα και εκδοτήριο εισιτηρίων, γραφειακούς χώρους για το Τμήμα Περιβάλλοντος, αίθουσες προβολών και διαλέξεων, αίθουσες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αίθουσες εκθεμάτων, εργαστήριο, βιβλιοθήκη, καφετέρια με υπαίθρια εστίαση, αποθήκη εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών και άλλους υποστηρικτικούς χώρους.
Τέλος, προβλέπονται και υπαίθριοι χώροι, όπως χώρος για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, χώρος πτηνοπαρατήρησης καθώς και το Πάρκο Αλυκών, το οποίο θα σηματοδοτηθεί ως μία από τις κύριες προσβάσεις προς το μονοπάτι της αλυκής.










