Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ακόμα ψάχνουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες, τις κατάλληλες μεθόδους για οριστική επίλυση του σοβαρού προβλήματος πρόσχωσης στην είσοδο κι εντός του αλιευτικού καταφυγίου (ψαρολίμανου) Λάρνακας, παρά την περιοχή Μακένζι.

Είναι ενδεικτικό πως όλες οι υπαλλακτικές λύσεις που κατά καιρούς εξετάστηκαν ή εφαρμόστηκαν δεν έφεραν τα ποθητά αποτελέσματα, με επακόλουθο τα προβλήματα να εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε πρόσφατα ο βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος είχε ζητήσει ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον Οκτώβριο του 2024 το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, έχουν προχωρήσει στην προκήρυξη ειδικής μελέτης για αντιμετώπιση του προβλήματος πρόσχωσης στο ψαρολίμανο της Λάρνακας.

Είναι, δε, ενδεικτικό πως στο πλαίσιο της μελέτης αυτής εξετάστηκαν μέχρι στιγμής οκτώ υπαλλακτικές λύσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν έργα που αντιμετώπιζαν πλήρως το πρόβλημα.

Ένεκα, όμως, της υφιστάμενης βυθομετρίας της περιοχής, αυτές οι λύσεις χωροθετούνταν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, με αποτέλεσμα, λόγω του μεγάλου βάθους, το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται στην επιστολή του αρμόδιου υπουργείου, έγινε σχετική μελέτη κι έλεγχος σε σχέση με το κόστος κατασκευής και συντήρησης του έργου, έτσι ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη από οικονομικής απόψεως λύση.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών ενημέρωσε το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι δεν θα τύχουν εξέτασης οι δύο λύσεις που παρουσιάζουν αυξημένο κόστος κατασκευής. Οι λύσεις που θα εξεταστούν με περισσότερη λεπτομέρεια θα αφορούν τροποποιητικές αλλαγές στις υφιστάμενες υποδομές, προκειμένου να αυξάνεται το χρονικό διάστημα για εκ νέου συντήρηση και καθαρισμό.

Οι υπό αναφορά λύσεις αξιολογούνται και τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν προσεχώς. Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες μελέτης θα ολοκληρωθούν εντός του 2026 και οι βελτιωτικές εργασίες εκτιμάται ότι θα τελειώσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το δεύτερο εξάμηνο του 2027, δεδομένου ότι θα εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι…

Το κόστος κατασκευής θα καθοριστεί από την τελική λύση που θα επιλεγεί. Από την πλευρά του ο βουλευτής Α. Πασιουρτίδης σημειώνει σ’ επιστολή του ότι παρόλο που έχουν διενεργηθεί μελέτες και ζητήθηκαν προσφορές για οριστική επίλυση του προβλήματος, αυτές όχι μόνο δεν προχώρησαν, αλλά επιλέχθηκαν άλλες μέθοδοι αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να παρουσιάζονται προβλήματα και να μην μπορούν οι επαγγελματίες να ασκήσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

 

Προχωρεί η κατασκευή της νέας μεγάλης δεξαμενής νερού για σκοπούς ύδρευσης της Αραδίππου. Η Περιβαλλοντική Αρχή εξέδωσε θετική γνωμάτευση για το υπό αναφορά έργο στις 10 Μαρτίου 2026, ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα της υδατοδεξαμενής, που αποτελεί βασικό τμήμα του σχεδιασμού που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας για αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η μεγάλη υδατοδεξαμενή προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Ριζοελιάς και θα έχει όγκο 16 χιλιάδων κυβικών μέτρων. Η χωροθέτηση του έργου αποφασίστηκε με βάση μελέτη του ανάγλυφου της περιοχής, η οποία κατέδειξε πως ιδανική τοποθεσία για κατασκευή της δεξαμενής είναι η Ριζοελιά. Και τούτο, διότι βρίσκεται στο ψηλότερο υψόμετρο, κάτι που λύνει το θέμα της πίεσης του νερού.

Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση αυτονομίας στην παροχή νερού στους καταναλωτές για 48 ώρες σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής στην προμήθεια νερού από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προς τον τοπικό επαρχιακό οργανισμό αυτοδιοίκησης. Η απόφαση για κατασκευή της δεξαμενής λήφθηκε στη βάση σεναρίου κάλυψης αναγκών για νερό με ορίζοντα τα επόμενα 30 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική αύξηση που αναμένεται να παρατηρηθεί στον πληθυσμό της Αραδίππου, την αστική και οικονομική ανάπτυξη που θα έχει η περιοχή, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας τροφοδοσίας σε περιόδους έκτακτων αναγκών.

Η υδατοδεξαμενή εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο συναφές έργο που προγραμματίζεται αφορά την τοποθέτηση καινούργιου αγωγού, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέσει τη νέα υδατοδεξαμενή με τις ζώνες του δικτύου ύδρευσης που θα εξυπηρετεί.

Προβλέπεται, επίσης, η τοποθέτηση αγωγού τροφοδοσίας της δεξαμενής από το πλησιέστερο σημείο του δικτύου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

 

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έχει τροχιοδρομήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου, η οποία στοχεύει να ζωντανέψει τη θρυλική μορφή της Μαρικκούς που τα Λεύκαρα και να της προσδώσει ρόλο ξεναγού προς εξυπηρέτηση των τουριστών που θα επιθυμούν να περιηγηθούν στην επαρχία Λάρνακας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου με την εταιρεία PwC Κύπρου για υλοποίηση του ξεχωριστού αυτού ψηφιακού έργου πολιτισμού και τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REVIVE – Interreg Euro-MED.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός διαδραστικού ψηφιακού AI Avatar που θα ζωντανεύει τη Μαρικκού από τα Λεύκαρα, εμπνευσμένο από την πλούσια παράδοση του λευκαρίτικου κεντήματος, σε συνδυασμό με την εμβληματική μορφή του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ολογραφικής απεικόνισης, το έργο αποσκοπεί στη σύγχρονη και ελκυστική ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία αλληλεπίδρασης.

Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου, το έργο θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν με τη χρήση των ψηφιακών avatars να λαμβάνουν πλούσιο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για αξιοθέατα, πολιτιστικούς χώρους, παραδοσιακές τέχνες, τοπικές επιχειρήσεις, φωτογραφικό υλικό και ψηφιακές εμπειρίες.

Μέσα από αυτή τη νέα ψηφιακή υποδομή, στόχος είναι η ενίσχυση της προβολής της υπαίθρου της Λάρνακας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες προώθησης της τοπικής οικονομίας και υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Το έργο θα περιλαμβάνει μεγάλη οθόνη αφής 86 ιντσών 4Κ (Holobox), με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος θα χειρίζεται το ολογραφικό Avatar. Θα περιλαμβάνει, ακόμα, επιμελημένη γνώση της περιοχής και συγχρονισμό χειλιών και χειρονομιών του Avatar με στόχο την παροχή τουριστικών κι εκπαιδευτικών εμπειριών.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου REVIVE – «Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων με βάση την κοινότητα για την αναβίωση των εσωτερικών περιοχών στη Μεσόγειο», στο οποίο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου συμμετέχει από τον Ιανουάριο 2024 ως συντονιστής εταίρος.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Euro-MED με συνολικό προϋπολογισμό 2.380.000 ευρώ και υλοποιείται με τη συνεργασία εννέα εταίρων από επτά χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία).

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου τονίζει ότι συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που συνδυάζουν νέες τεχνολογίες με τον πολιτισμό, συμβάλλοντας στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις κοινότητες της υπαίθρου.

Με βάση ιστορικές αναφορές, οι πιο παλιοί κάτοικοι των Λευκάρων άκουσαν από τους γονείς τους ότι η Μαρικκού ήταν μια όμορφη γυναίκα που έζησε το 1900 με ιδιαίτερη αγάπη στο παραδοσιακό κέντημα, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας της κοινότητας εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ίδια ταξίδευε σε πολλές χώρες του κόσμου με καράβια, προκειμένου να πουλήσει τα κεντήματά της και να προωθήσει την επιχείρησή της. Αυτό, όμως, που την έκανε ευρύτερα γνωστή σ’ όλη την Κύπρο ήταν το όνομά της.

Εξού και για δεκαετίες ολόκληρες η έκφραση «Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα» ταιριάζει σε κάθε είδους λεκτική αντίδραση, είτε μέσα από αυτή εκφράζεται θυμός, είτε αστεϊσμός ή ακόμη και αδιαφορία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend