Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πράσινη Πόλη για το Πάρκο Σαλίνα η Λάρνακα – Παραδόθηκε το Πολυλειτουργικό Πάρκο στο Τσιακκιλερό
Πράσινη Πόλη για το Πάρκο Σαλίνα η Λάρνακα – Παραδόθηκε το Πολυλειτουργικό Πάρκο στο Τσιακκιλερό

Πράσινη Πόλη για το Πάρκο Σαλίνα η Λάρνακα – Παραδόθηκε το Πολυλειτουργικό Πάρκο στο Τσιακκιλερό

Για την άνοιξη μετατέθηκε η παράδοση του Παττίχειου Πάρκου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πράσινη Πόλη της Κύπρου για το 2025, αναδείχθηκε η Λάρνακα για τη δημιουργία του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Η βράβευση έγινε για την κατηγορία «Πολιτισμός και Περιβάλλον», στο πλαίσιο των Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες 2025.

Το Πάρκο Σαλίνα είναι συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. και θεωρείται από τις τοπικές Αρχές ως ένα εμβληματικό έργο αστικής αναγέννησης στην καρδιά της πόλης, που συνδέει με βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο το παρελθόν με το μέλλον.

Και τούτο, διότι στο χώρο του πάρκου βρίσκονται δύο ιστορικά κτίρια, η πρώην οικία του Αστυνομικού Διευθυντή, που φιλοξενεί το Κέντρο Δημιουργικής Ενασχόλησης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, και η πρώην οικία του Έπαρχου, όπου στεγάζεται ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ως κέντρο τεχνολογίας, δημιουργικότητας και εκπαίδευσης. Και στα δύο υπό αναφορά κτίρια έγιναν εργασίες ανάπλασης προτού ολοκληρωθούν τα έργα διαμόρφωσης του πάρκου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, το Σαλίνα ξεχωρίζει για τη φύτευση 220 νέων ενδημικών δέντρων και φυτών, τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων, τη δημιουργία λίμνης με σιντριβάνια και τη χρήση ειδικών επιφανειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στη μείωση της θερμικής νησίδας.

Το πάρκο προσφέρει πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ και σύγχρονες εγκαταστάσεις αναψυχής, παιδότοπο, χώρους άσκησης, πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενώ λειτουργεί και ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κοινωνικής συμμετοχής.

Η μελέτη εκπονήθηκε μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την αρχιτέκτονα  Έλενα Σοφιανού και εκτελέστηκε με υψηλά ποιοτικά πρότυπα από την κοινοπραξία Wade Adams & AKI Constructions Ltd JV.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021–2027», με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη βράβευση αυτή ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει να βρίσκεται στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων & Κοινοτήτων της Κύπρου που δημιούργησε το ΚΥΚΠΕΕ.

 

Παττίχειο – Τσιακκιλερό

——————————

Στο μεταξύ, στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Παττίχειου Πάρκου. Το πάρκο αυτό αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, αλλά στην πορεία ανακοινώθηκε πως θα αρχίσει να παραδίδεται σταδιακά μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο.

Η καθυστέρηση στην παράδοσή του οφείλεται στις αλλαγές που προέκυψαν στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, καθότι λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν από μερίδα πολιτών ματαιώθηκε η δημιουργία skatepark και γηπέδων με τσιμεντένιες επιφάνειες.

Αποφασίστηκε, ακόμα, όπως σε όλους τους πεζόδρομους χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κι εξαιτίας των περιορισμών που είχε θέσει η Υπηρεσία Θήρας στον χρόνο λειτουργίας του εργοταξίου.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο παραδόθηκε στο Δήμο Λάρνακας και το Πολυλειτουργικό Πάρκο στον οικισμό Τσιακκιλερού, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα όσον αφορά χώρους πρασίνου και αναψυχής που έγιναν στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια.

Send this to a friend