Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Είδε Ζελένσκι ο ΠτΔ, «κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας η Ουκρανία
Είδε Ζελένσκι ο ΠτΔ, «κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας η Ουκρανία

Είδε Ζελένσκι ο ΠτΔ, «κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας η Ουκρανία

Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τρίτη, μίληε για «μια στιγμή υπερηφάνειας» για την Κύπρο, ενώ εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι «ως Κυπριακή Προεδρία θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη θεσμική υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενώ θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, o Πρόεδρος της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Μολδαβίας ο Πρόεδρος του Ιράκ Abdul Latif Rashid, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου. Σε επίπεδο Υπουργών θα εκπροσωπηθούν τα κράτη της περιοχής Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Πρόεδρος θα έχει σειρά επαφών πριν την τελετή έναρξης της Προεδρίας. Θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΣ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν και ακολούθως τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου.

«Πραγματοποίησα ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψή μου στο Κίεβο», αναφέρει σε ανάρητηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει, «η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη σταθερή και αταλάντευτη στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Κύπρος, ως χώρα που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, κατανοεί πλήρως τι διακυβεύεται. Η Ουκρανία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η πολυσχιδής στήριξη της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.»

Παράλληλα προσθέτει πως «η Κύπρος στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, βασισμένη πλήρως στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.»

 

Από πλευράς του ο Ουκρανός ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την πρόσκληση, και εξέφρασε την χαρά του που επισκέφθεται για πρώτη φορά την Κύπρο.

Ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη, ιδιαίτερα την ανθρωπιστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ εξέφρασε τις προσδοκίες του για βήματα προς τα εμπρός για την ένταξη της Ουκρανίας της ΕΕ κατά την Κυπριακή Προεδρία. Σημείωσε επίσης πως θα ενημερώσει τα όσα λέχθηκαν κατά τις διμερείς συναντήσεις της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Έφτασε λίγο πριν τις 11:20 ο Ουκρανός Πρόεδρος στο Προεδρικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υποδέχθηκε στο κατώφλι και ακολούθως προχώρησαν εντός του Μεγάρου, όπου θα έχουν συνάντηση.

 

 

 

Send this to a friend